Selefilere eş zamanlı baskınlar


Alman polisi, dün sabah erken saatlerde ülkenin 7 eyaletinde Selefiler’e yönelik operasyon gerçekleştirdi. Solingen’deki Millatu İbrahim Derneği ise İçişleri Bakanlığı’nca yasaklandı.
Sabah saat 6 sularında Hamburg, Schleswig-Holstein, Niedersachsen, Hessen, Nordrhein Westfalen (NRW) ve Bavyera eyaletlerinde eşzamanlı olarak 70 cami, kurum ve eve baskın gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı’nın ifadesiyle “radikal Selefiler’e” dönük yapılan operasyona 800’den fazla polis katıldı. Baskınlar Hessen ve NRW eyaletlerinde yoğunlaştı. CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, söz konusu Selefiler’in anayasal düzene ve halklar arası diyalog fikrine karşı olduğunu söyledi. Selefiler’in İslam anlayışına Almanya’da yer olmadığını söyleyen Friedrich, Solingen’deki Millatu İbrahim adlı kuruluş için de “özgürlükçü demokratik düzenimize karşı mücadele çağrısı yapıyor” deyip yasak kararını gerekçelendirdi. Bakan Friedrich, ayrıca Selefiler’in düzene karşı savundukları Cihat’ta şiddeti meşru gördüğünü de söyledi.
Nagi’nin evine baskın
Ayrıca Frankfurt merkezli “Gerçek Din” (Die wahre Religion) ile Dawa FFM isimli gruplara karşı da soruşturma başlatıldı. “Gerçek Din”in, Köln’deki imam İbrahim Ebu Nagi’nin etrafında örgütlendiği belirtiliyor. Birçok şehirde Kur’an-ı Kerim’i ücretsiz dağıttıran Ebu Nagi’nin de evi dün basıldı. Nefret ektiği belirtilen Ebu Nagi’ye karşı geçtiğimiz yılın eylül ayında “suça teşvik ve dini barışı bozma”dan dava açılmıştı. İddianamede, Nagi’nin gayrimüslimlere karşı şiddet vaaz ettiği ifade edildi.
Niedersachsen Eyaleti’nde Braunschweig ve Wolfsburg’ta baskınlar yapıldı. Baskınlarda gözaltına alınan olmadı ancak çok sayıda dokümana el konuldu. Bu ise polisin bu baskınlar la açacağı davalar için zemin hazırlama niyetinde olduğunu gösteriyor.
Operasyonun kararı, geçen ay yapılan Almanya Eyalet İçişleri Bakanları Konferansı’nda alınmıştı. Periyodik toplantının ardından basına konuşan Federal Bakan Friedrich, radikal Selefiler’e karşı mücadele edileceğini beyan etmişti.
4 bin Selefi
Daha çok bedava Kur’an-ı Kerim dağıtarak Almanya gündemine giren Selefiler, geçtiğimiz aylarda sık sık İslam karşıtı ırkçılarla karşı karşıya geldi. NRW Eyaleti’nde yapılan seçimlerden önce İslam karşıtı karikatürler ve söylemlerle gündemleşen Pro Köln isimli sağcı grup ile Selefiler arasında çatışmalar çıkmıştı.
Alman devlet makamları Selefiliği İslam’ın Almanya’da en hızlı büyüyen ve radikalliği sebebiyle en tehlikeli akımı olarak isimlendiriyor. Güvenlik makamları, Almanya’da yaklaşık 4 bin Selefi’nin yaşadığını tahmin ediyor. Yine Anayasayı Koruma Örgütü’ne göre ülkede, İslamcı saldırı düzenleme potansiyeline sahip yaklaşık 130 kişi bulunuyor ve bunların 24’ü Selefi.
NİHAL BAYRAM/MAINZ
Hackerlara baskın!
Almanya’da Anonymous hacker grubundan oldukları bildirilen kişilerin evlerine polis tarafından baskın yapılarak arandı.
Almanya’da, müzik eserleri telif haklarını koruma kurumu Gema tarafından verilen IP adresleri aracılığı ile belirlenen 106 hackerin evleri polis tarafından basılarak arandı. Anonymous grubundan oldukları bildirilen hackerler, Aralık ayında Gema’nın serverine yapılan saldırıdan sorumlu tutuluyor.
Polis operasyonları, ‘Spiegel Online’ haberine göre önceki gün ve dün Nordrhein Westfalen ve Hessen Eyaleti ile Baden-Württemberg ve Berlin eyaletlerinde yapıldı.
‘Welt Online’a konuşan Gema sözcüsü ve Frankfurt Başsavcılığı, operasyon haberlerini doğruladı. Gema sözcüsü, kurumlarının sıkça haker saldırılarının hedefi haline geldiğini, saldırıların hem kurum çalışanlarını büyük çapta engellediğini, hem de müşterilerine verilen hizmetin kısıtlandığını söyledi. Bu yüzden Gema, saldırı yapanların IP adreslerini toplayarak yetkililere teslim etti.
FRANKFURT
