Şimdiye kadar defalarca ertelenen bir türlü ortaklaşamayan Kürdistan güçleri, kendi planlamaları doğrultusunda dün sabah Şengal’i Özgürleştirme Operasyonu başlattı. 

ANF’nin dün sabaha doğru 06.00’da duyurduğu ilk habere göre YBŞ Genel Komutanı Mazlum Şengal, Şengal’i Özgürleştirme Hamlesi’ni başlattıklarını duyurdu. Şengal, HPG ve YJA Star, HPŞ (Hêzên Parastina Şengalê) ve Şengal’de oluşturulan Êzîdîxan Ortak Komutanlığı’nı operasyona destek verdiğini söyledi. 

YBŞ Genel Komutanı, yeni bir sürece girdiklerinin altını çizerek şunları kaydetti: “Geçen sene 19 Aralık günü Şengal merkezine ve çevresine yönelik bir operasyon başlattık. Bu operasyon çerçevesinde Şengal merkezindeki iki mahalle ile çevresindeki tepeleri özgürleştirdik. Bugün de Şengal’in genelini özgürleştirmek için büyük bir hamle başlatarak yeni bir sürece girdik.”

Bir süre önce gerçekleştirdikleri Şilo Vadisi’ndeki operasyonun  Şengal’i Özgürleştirme Hamlesi’nin birinci ayağı olduğunu hatırlatan Şengal, şimdi Şengal kent merkezinin tamamını ardından da çevresinde kalan köyleri kurtaracaklarını belirtti. 


Pêşmerge de operasyonda

Aynı saatlerde Federe Kürdistan kaynakları da günlerdir yığınak yapan Pêşmerge güçlerinin de Şengal’i özgürleştirmek için hücuma geçtiklerini duyurdu. Buna göre 7 bin 500 Pêşmerge gücü Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin başkomutanlığında operasyon startını verdi. 


Kürt savaşçılar ilerliyor

ANF, saat 07.30’da geçtiği habere göre, Şengal’in batısında bulunan Kızılkent köyünden HPG, YJA Star, YBŞ ve YJE ve HPŞ ile  Pêşmerge Şengal’e doğru ilerledi. Kürdistan savaşçıları güçleri, Kızılkent hattı üzerinden bulunan yolu denetime aldı. Şengal-Rojava arasındaki yolun denetimi sağlandıktan sonra şehir merkezini batı tarafından kuşatmaya aldı. Kızılkent’ten Rambosi’ye ilerleyiş sürdü.

Operasyon kapsamında Solak-Telafar yolu gerillaların ve Êzîdîxan güçlerinin denetimine geçti. Şengal’in doğusunda devam eden çatışmalarda DAİŞ’e ait 2 bomba yüklü Hummer askeri araç ile birçok cephane de gerillaların eline geçti. Ağır darbe alan DAİŞ’liler panik içerisinde Rambosi köyüne doğru kaçmaya başladı. 


Rakka yolu kapatıldı

Federe Kürdistan kaynakları da saat 12.30 itibariyle Musul - Rakka yolu ile Şengal – Telafer – Herdan kavşağını kontrol eden Pêşmerge’nin kentteki DAİŞ’lileri kuşattığını ileri sürdü. Pêşmerge komutanlarından Kasim Simer, “Ciddi bir ilerleme kaydedildi. Şengal’in yüzde 70’i Pêşmerge’nin kontrolünde” dedi.


24 saatte 40 bombardıman

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın DAİŞ’le Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de dün saat 13.00 itibariyle konu hakkında bir açıklama yaptı. McGurk, Koalisyon uçaklarının son 24 saat içerisinde Şengal ve Telafer bölgesine 40 hava saldırısını düzenlediğini paylaştı. 


 HABER MERKEZİ