Şenyaşar’a destekle suçlandılar

  •  HDP PM üyesi Livan Orman, tutuklanmalarına gerekçe gösterilen suçlamalar arasında Adalet Nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar’a destek ziyaretinin de yer aldığını söyledi. 

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Gençlik Meclisi üyeleri ile ilçe yöneticilerinin evlerine 29 Temmuz’da polis tarafından baskın yapıldı. Evlerin kapılarının kırıldığı baskınlarda, HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Livan Orman ve Ahmet Beyazıt’ın yanı sıra 10 kişi gözaltına alındı. Dört günlük gözaltıdan sonra adliye sevk edilen 12 kişiden Orman ve Beyazıt’ın aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklandı, 7 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 12 kişi hakkında 13 Ağustos’ta “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı.

  Basın açıklamaları suç

143 sayfalık iddianamede, Gençlik Meclisi’nin yaptığı basın açıklamaları ve duyuruları suç olarak gösterildi. Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar’ın sürdürdüğü Adalet Nöbeti’ne 1 Haziran 2021’de destek vermek üzere ziyaret eden Meclis üyelerinin yaptığı sosyal medya paylaşımı da suç olarak lanse edildi. İddianamede, telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken basın açıklamaları, etkinlikler ve bu etkinliklerde halay çekmeleri de suçlama konusu yapıldı. İddianame 7 Eylül’de İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, aynı gün tensip ile tutuklu bulunan 5 kişi hakkında tahliye kararı verdi.

Tahliye edilen HDP PM üyesi Livan Orman ile Gençlik Meclisi üyesi Ahmet Beyazıt, gözaltına alınma süreci yanı sıra haklarında verilen tutuklama ve suçlamalara dair MA'dan Mehmet Aslan'a konuştu.

Ailelerine de şiddet

Gözaltının hukuksuz olduğuna işaret eden Beyazıt, gözaltı esnasında hem kendilerinin hem de ailelerinin fiziki ve psikolojik şiddete uğradıklarını anımsattı. Beyazıt, “Düşman gördüğü için gözaltı esnasında hakaret ve şiddet uyguladı. Ayrıca kardeşimin cep telefonuna el koydular. Gözaltı nedenini de söylemediler. Dört gün boyunca niçin gözaltına alındığımızı bilmiyorduk. Suçluluk psikoloji yaratma çalıştılar ama haklı bir mücadele yürüttüğümüz için amaçlarını boşa çıkardık” dedi.

Sebebini zaten biliyoruz

HDP bünyesinde yaptıkları siyasi parti çalışmalarının illegalize edilmeye çalışıldığını dile getiren Beyazıt, “Sürekli kışkırtma ve korkuyla sindirme çalışıyorlar. Gözaltına alınma, tutuklanma sebeplerimizi biz zaten biliyoruz. HDP Gençlik Meclisi olarak yaptığımız çalışmalarda gençleri bilinçlendirdiğimiz, uyuşturucudan, kirli/yoz yaşamdan çıkartıp demokratik yaşama kattığımız için zindanlara atmaya çalışıyorlar” diye konuştu. 

Bizi böyle korkutamazlar

Kemal Kurkut Futbol Turnuvası’nın da suçlama konusu yapıldığına işaret eden Beyazıt, halkın ve gençlerin turnuvaya gelmesinin engellenmeye çalışıldığını, ancak amaçlarına ulaşamadıklarını belirtti. Beyazıt, “Bizi gözaltı ve tutuklamalara hiçbir zaman korkutamazlar. Geri adım attıramazlar. Biz, haklı ve meşru bir mücadele yürütüyoruz. Turnuva ilegallize edilmeye çalışıldı. Tutuklama, turnuvaya da bir darbe girişimiydi ama başaramadılar” ifadelerini kullandı.

Hakim bazılarıyla görüştü

Beyazıt, tutuklanmalarına karar veren hakimin, tutuklama öncesinde “karanlık güç” olarak tanımladığı bazı sivil giyimli kişilerle görüştüğünü ve bu şekilde tutuklama verildiğine işaret etti. Beyazıt, “Resmen bir oyundu. Bir konsept hazırlanmıştı. İçi boş kavramlarla bizi zindana tuttular, ancak arkadaşlarımızın tavırları ve tutumları netti” dedi.

Halaya soruşturma

Götürüldükleri Silivri 5 No’lu Kapalı Cezaevi’ndeki koğuşta tutsaklarla halay çektiklerini, bu esnada bir gardiyanın avlu kapısının mazgalından kamera ile kendilerini çektiğini aktaran Beyazıt, bu nedenle soruşturma açıldığını kaydetti. 

Eski gerekçeye yeni tutuklama

Polisin insanlık dışı yöntemlere evlerine baskın yaptığını, kapılarını kırdığını ve evde olmadığı için aile bireylerine şiddet uyguladığını paylaşan Livan Orman da parti çalışmalarının suçlama konusu yapıldığını dile getirdi. Gözaltına alınma ve tutuklanmanın yanı sıra iddianamede yer alan iddiaların anayasa ihlali olduğunu belirten Orman, şöyle devam etti: “Bunlar bizim siyasi çalışmalarımız. Bunun bir suç unsuru olarak göremezler. Bu bir anayasal hakkının ihlalidir. Bunun dışın da daha 2019'da gözaltına alındığım bir dosya kapsamında tutuklama gerekçem olarak bir panele katılamam gösteriliyor. Çok ilginçtir ki daha önce tutuklama gerekçem olan bu dosya yeni alındığım dosyaya konulmuştur. Aynı gerekçeyle iki kez tutuklanmış oldum.”

Polis yargı olmuş

Kongre için yaptığı çağrı ve verdiği röportajların da suçlama konusu yapıldığını dile getiren Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:  “AKP, yargıyı araç olarak kullanıyor. Bizim dosyada da aynı şekilde araç olarak kullandı. Bu özel savaş politikasıdır. Şu anda kolluk gücünü yargı gücüne çevirmiş durumda.”   İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.