Serhat'ın başkenti 8'e kilitlendi

Yeşil Sol Parti adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit

Yeşil Sol Parti adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit

  •  Serhat’ın 1,5 milyona yakın nüfusa ve 700 binden fazla seçmeniyle başkenti konumunda olan Wan'da (Van) bu kez hedef, 8 vekilin tamamını çıkarmak. Yeşil Sol Parti, tüm aday ve çalışanlarıyla bu hedefe kilitlendi.

MAHİR FIRAT FİDAN/VAN

Yeşil Sol Parti’nin Van 3. sıra adayı olan Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, "Bu şehrin asıl sahibi bizleriz. Bu sebeple psikolojik üstünlük bizde. Van’da açtığımız her seçim bürosu miting havasında geçiyor. Van’da hedefimiz 8 vekilin tamamını almak" dedi.

Wan, Serhat’ın en büyük kenti. 1,5 milyona yakın nüfusa sahip olan Wan’ın seçmen sayısı 700 binden fazla. 8 milletvekilinin 8’ni de almayı hedefleyen Yeşil Sol Parti’ye büyük destek var. Wan’da açılan her seçim bürosu binlerin katılımıyla miting havasında geçiyor. Yeşil Sol Parti'nin adaylarından Gülcan Kaçmaz Sayyiğit Van'ın Gevaş ilçesinden. İlk, orta ve lise eğitimini Gevaş’ta bitiren Gülcan, öğretmen olarak atandı, ancak Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile öğretmenlik mesleğinden ihraç edildi. İhraç edilmeden önce de sürekli baskı altında tutulan, sürgüne gönderilen Gülcan, Eğitim Sen'de sendikal mücadele yürüttü. Gülcan, 2019'da sendikal mücadeleden siyaset sahnesine geçti ve Edremit Belediyesi Eşbaşkanı adayı olarak seçimlere girdi. Gülcan, o süreci şöyle hatırlattı: "Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şey oldu. Başvurumu kabul eden YSK, sonrasında KHK’li olduğumu söyleyerek, mazbatama el koydu ve seçimi kazanmayan AKP’ye mazbatayı verdi. Bu durum beni yine mücadeleden yıldırmadı. Ben dört yıldır ilçemde yine halkın içerisinde bir belediye eşbaşkanı gibi çalışmalarımı sürdürdüm."

Baskılar direnişe dönüştü

Yılmadan mücadelesine devam eden Gülcan, mücadelesine sıkı sıkı sarılmasına giden yolda döşenen taşları paylaştı: "Beni ilk etkileyen olay daha çocuk yaşlarda ‘Milli Güvenlik’ dersine gelen üniformalı askerlerin bize tekmil çektiren ve bizim değerlerimiz üzerinden bize hakaret eden sistemle karşılaşmamdı. Daha o yıllarda, bizlere yani Kürt halkına neden böyle davranıldığını anlayabiliyordum. Daha sonra Siirt Eğitim Fakültesi’nde okuyan ağabeyimin ve çevresinin politik duruşuyla mücadeleyi daha yakından tanımaya başladım. Sonrasında Van Yüzüncü Yıl Üniversite’sinde okurken ana dilde eğitim talep ettiğim için gözaltına alındım. Sonrasında üniversitede birçok eylem etkinliğe katıldığım için gözaltılar devam etti. Yaşadığım bu süreçler bende mücadelenin daha fazla içselleşmesini sağladı ve bu çizgide yürümeye devam ettim.”

KHK’lilerin sesi olacağım

Yeşil Sol Parti’nin Van'da 3. sıra adayı olan Gülcan’ın milletvekili olmayı istemesinde, ana dilde eğitim ve KHK ile mesleğinden edilenlerin mücadelesine katkı sunmak, onların sesi olmak önemli bir yer tutuyor. Gülcan, "Bir Kürt kadını olarak ben de Türkçeyi ilkokulda öğrenen biriyim. Bu noktada hem üniversite yıllarımda hem de sendikada olduğum yıllarda bunun mücadelesini verdim ve hala aynı noktadayım" dedi. Milletvekili seçildiği taktirde ana dilde eşit, ücretsiz ve demokratik bir eğitim sistemi mücadelesini vereceğini belirten Gülcan, "Sadece Kürtçe için de değil, Türkiye de yaşan bütün halkların ana dilde eğitim alması için mücadele edeceğiz. Biz bizden öncekilerin ardılları olarak bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu ilkede sırf sendikaya üye olduğu için ihraç edilen insanlar var. Meclis'e girdiğimiz zaman bu kayyum, KHK ve OHAL rejiminin son bulması ve mesleğinden ihraç edilen herkesin görevinin iade edilmesi noktasında elimizden gelen mücadeleyi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu. 

Kadınlara öz savunma eğitimi

Van’da yürütülen özel savaş politikalarına dikkat çeken Gülcan, "Van’da devletin özel politikaları devrede. Uyuşturucudan, kadına tecavüze kadar üniformalılar tarafında işlenen özel savaş suçlarının çok sık yaşandığını görüyoruz. Korucuların da bu kapsamda işledikleri suçlar var" dedi. Van’daki özel savaş politikalarına karşı yapacakları çalışmalarına değinen Gülcan, şunları söyledi: "Yereldeki bileşenlerimiz, hatta kayyumların gidişiyle beraber yerel yönetimlerle çalışmalarımızı büyüteceğiz. Önümüzdeki dönemde örgütleyeceğimiz kadın ağıyla beraber çok dilli ALO ŞİDDET hatları kuracağız. Kadınların kendilerini daha güvende hissedecekleri yaşam alanları oluşturma, kadınlara yönelik şiddete karşı öz savunma eğitimleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı eğitimleri halka beraber sürdürmeyi düşünüyoruz."

Van’da hedef 8 vekil

HDP, 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde yüzde 59,3 ile sandıktan birinci parti çıktı ve Van’da 5 vekil kazandı. Gülcan, bu seçimlerden de başarılı olacaklarının altını çizerek, şöyle konuştu: "Bu şehrin asıl sahibi bizleriz. Bu sebeple psikolojik üstünlük bizde. Van’da açtığımız her seçim bürosu miting havasında geçiyor. Bu 14 Mayıs’ta ne yaşayacağımızın sinyallerini bize veriyor. Van’da bizim hedefimiz 8 vekilin tamamını almak. İçinden geçtiğimiz bu seçim sürecini 7 Haziran’da yapılan seçimlerin atmosferine benzetiyoruz. Gittiğimiz her kapıda olumlu tepkilerle karşılaşıyoruz.”

Mahallelerde, köylerde, derneklerde, STK’lerde sürekli halk ile iç içe olduklarını ve çalışmalara 45 gün öncesinden başladıklarını anımsatan Gülcan, şunları ekledi: "14 Mayıs seçimi bizim açımızdan tarihi bir seçim. Genel olarak 100 yıllık bir rejimi değiştirmeye yönelik bir seçim yapılacak. Bu seçimi özel kılan bir diğer nokta da 21 yıllık AKP faşist iktidarının devrilecek olması. Biz Yeşil Sol Parti içerisinde mücadele edenler açısından 15 Mayıs sabahı, daha özgür, daha demokratik ve daha adil bir güne uyanacağımız inancıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.