Kararlı duruş gerekiyor
Türkiye'de çatışmasızlık ortamının halk içinde 'barış'ın vuku bulduğu yönünde bir rahatlığa yol açtığı ifade edilen açıklamada, bu yaklaşım eleştirildi. Bu konuda özellikle Kürt kadınların kararlı bir tutum takınmaları istenerek, devamla şunlar aktarıldı: "Özgürlük olmadıkça hiç bir şey olmaz. Başka yaşam tarzı kabul görülemez. Özellikle kadınlar on kat daha fazla mücadele etmelidir. Direniş ruhunu çok daha fazla taşımalıdır. Kadın verdiği savaş hem devlete ve hem de erkek zihniyetine karşıdır. İrademizi güçlendireceğiz, nasıl ki Kürtler eski Kürtler değil, kadınlar da eski kadınlar değildir. Kadın özgürlüğün yolunu tutturmuştur. Ve bu yürüyüş kesin özgürlüğe kadar da devam edecektir" denildi.
Konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın savunmalarda ele aldığı 'Özgür eş yaşam' konulu bölüm de okundu, ardından tartışmalara geçildi.
İnşada aktif yer almalı
Tartışmalarda, meclis sistemleri ile demokratik özerkliğin temellerinin atıldığının belirtilerek, sistemin inşasında kadınların aktif bir şekilde yer alması gerektiği ifade edildi. Konferansta ayrıca Kürt toplumuna dönük devletin özel politikalar ürettiği, fuhuş ve madde bağımlılığını normalleştirmeye çalıştığı, kadının düşüşünün toplumun düşüşü olduğu vurgulandı. Kürt kadınlarının dünya kadınlarına örnek olacak düzeyde bir mücadele gerçekliğine sahip olduğunun kaydedildiği tartışmalarda, kadınların misyonlarına denk bir duruş içerisinde olması gerektiğine vurgu yapıldı.
Meclisler yeni yaşamı inşanın zemini
Kadınların meclis çatısı altında bir araya gelerek örgütlülüklerini yükseltmelerinin gerekliliğine değinilen konferansta, kadınların birlik olmaları halinde çözüme kavuşturamayacakları sorunlarının kalmayacağı vurgulandı. Rojava'da kadınların taburlar kurdukları, öz savunmalarını geliştirdikleri ve bu durumun tüm Kürt kadınları için güvence olarak görüldüğünün kaydedildiği konferansta, özgürleşmenin gereği olarak ekonomik anlamda bağımsızlığın da sağlanması gerektiğine işaret edildi. Kadınların meclis çatısı altında komünlerini oluşturarak kolektif bir yaşamı yaratabilecekleri, ortaklaşma ve dayanışma içerisinde yeni yaşamı inşa edebilecekleri belirtildi.
Kararlara gidildi
Konferansta uyuşturucuya karşı tavır alınması, çocuk yaşta evliliklerin kabul edilmemesi ve bu tür durumlarda gerekli cezai yaptırımların uygulanması, feodal ve geri zihniyetin ürünü olan çok eşlilik kültürünün mahkum edilerek kabul edilmemesi, Kürt çocuklarının asimilasyon kurumları olan okullara gönderilmemesi ve bu kararın uygulanması için bölgede Kürtçe okulların oluşturulmasına dönük alt yapı hazırlarının başlatılması kararı alındı.
Konferans ayrıca kendi kadın meclisini oluşturdu.
DİHA/AMED