Serxwebûn Serhed: "Bir milletin inancıyız"

Serxwebûn Serhed (Sefa Altunay)

Serxwebûn Serhed (Sefa Altunay)

61 Türk askerinin öldürüldüğü Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu’nda şehit düşen Serxwebûn Serhed:

  • Biz bu eyleme bir kişi olarak gitmiyoruz. Bizim şahsımızda bir tarih, düşmanın üzerine yürüyor; bir millet, düşmanın üzerine yürüyor ve hesap soruyor. Biz, aslında bir tarihin intikamıyız.
  • Sorumluluğumuz ağır. Bir millet için yürüyorsun, bir milletin inancısın. O millet yüzünü düşmana döndüğünde sana güveniyor; ‘gerillamız var, hesabını sorar’ diyor.
  • Biz hesap soran fedai bir gücüz. Bu irade, inanç ve ruhla düşmanın üzerine gidiyoruz ki, halkımızın başı daima dik olsun, mücadelesini ve direnişini büyütsün.

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, Zap’ın Girê Amediyê Direniş Alanı’nda 12 Ocak günü düzenlenen Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu’nda şehit düşen Serxwebûn Serhed’in (Sefa Altunay) fedai eylem yaptığını açıkladı.

Merkezi Karargah Komutanlığı tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, operasyonun tüm görüntüleri ve operasyon gücünün verdiği ayrıntılı bilgiler incelendiğinde Serxwebûn Serhed’in fedai eylem kararlılığıyla gittiğinin anlaşıldığı belirtildi. Devrimci operasyon planlamasında böyle bir şey olmamasına rağmen fedai eylem yapmayı planladığı ve bu planını arkadaşlarıyla paylaşmayarak devrimci operasyona katıldığı kaydedilen açıklamada, “Devrimci operasyonda kendisine düşen rol ve sorumluluğu yüksek cesaret, atiklik, soğukkanlılık, sonuç alıcı fetih tarzı ve fedai ruhla gerçekleştirip yerine getirdikten sonra devrimci operasyona son noktayı koymuştur. Serxwebûn yoldaş bilincini ve ruhunu fedailikle donatmış Apocu yiğit bir militan olarak, kendi inisiyatifiyle yüce bir amaç uğruna kutlu fedai eylem gerçekleştirmiştir” denildi.

Görüntülü konuşması paylaşıldı

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, Serxwebûn Serhed’in fedai eyleme gitmeden önce kaydettiği görüntülü konuşmasını da paylaştı. Serxwebûn Serhed’in dün konuşmasının bazı bölümleri şöyle: “2022 ve 2023 yılları, hem savaş hem de mücadele anlamında çok yoğun geçti. Bu yıllarda birçok değerli yoldaşımız, komutanımız ve örgütümüzün değerli savaşçıları emek verdi, bedel ödedi ve şehadete ulaştı. O arkadaşların birçoğu ile yoldaşlık yaptık, birlikte yaşadık. Her biri bizden bir parçaydı. Her birisinin kişiliğimizin, karakterimizin oluşumunda önemli rolü vardı. Çok değerli rol, misyon ve emekleri vardı. Bugün bizi buraya getiren, mücadelemizi, direnişimizi belirleyen, fikrimizi ve zihniyetimizi değiştirmeye sebep olan bu yoldaşlarımızdı. O yoldaşların emekleriydi. Savaş Maraş, Axîn Mûş, Şervîn, Norşîn Efrîn gibi yoldaşların, Erdal ve Rojhat gibi fedai yoldaşların üzerimizde önemli bir emeği oldu. Bu noktada o yoldaşların verdiği emekler sorumluluk ve yükümlülüğümüzü de arttırdı, çünkü her şehadette, her yoldaşımızı bu uğurda şehit verdiğimizde bizim yükümüz de artıyor. Bu yoldaşlarımız da bizim için böyleydi, onları gözbebeğimiz gibi seviyorduk.

 

 

Anaların feryadına cevap olmak için

Biz bu eyleme bir kişi olarak gitmiyoruz. Bizim şahsımızda bir tarih düşmanın üzerine yürüyor, bir millet düşmanın üzerine yürüyor. Düşmanın üzerine yürüyor ve hesap soruyor. Bu düşman, halkımıza, milletimize birçok acı çektirdi. Önderliğimiz şu anda düşmanın elinde esirdir. Biz de düşmanın üzerine gittiğimizde bu bilinçle, bu inançla gidiyoruz. Biz, aslında bir tarihin intikamıyız. Biz, bu ruh ve maneviyatla üzerine gidiyoruz. Bu yüzden görevimiz ağırdır. Görev ve sorumluluğumuzu en üst düzeyde yerine getirmeliyiz ki; gerçekten de Kurdistan analarının feryadına ses olalım, cevap olalım. Bu halkın çocuklarının geleceğini aydınlatmak, inşa etmek ve cevap olmak için bedel vermeliyiz.

Düşman rahat kalmamalı

Yok etmek için kararlılıkla düşmanın üzerine gidiyoruz. Bu düşman orada rahat kalmamalı. Şimdiye kadar arkadaşlarımız yüzlerce darbe vurdu. Bu da vurulacak darbelerden biridir. Öyle yapacağız ki, o düşman orada ezilecek, bir daha yönünü Zap’ın batısına çevirdiğinde düşünecek, bu topraklara gelip kalmanın kolay olmadığını bilecek. Bu kararlılık ve ruhla düşmanın üzerine gideceğiz. Bizim için Önderliğimize, halkımıza, yoldaşlarımıza, bizi eğiten komutanlarımıza öz eleştirimizdir. Bu inanç ve öz eleştirisel duruşla görevimizin üzerine gideceğiz.

 

 

Halkımızın başı daima dik olsun

PKK’nin yoldaşlığı, maneviyatı ve ruhu bizi ayakta tutuyor. Bu ideoloji, düşünce, duruş, coşkulu ve güçlü yoldaşlık bizi yürütüyor, çünkü biz Önderliğin parçasıyız; bir yaprağın kımıldamasından bir insanın acısına kadar her şeyi hissedebiliyoruz. Kendimizi o insanın yerine koyup, onun gibi düşünebiliyoruz. Bu yüzden de düşünce, ruhiyat, maneviyat gün geçtikçe insanın sorumluluğunu arttırıyor, çünkü sen sadece kendin için adım atmıyorsun, sadece kendin için yürümüyorsun. Bir millet için yürüyorsun, bir milletin inancısın, o millet yüzünü düşmana döndüğünde sırtını sana dönerek ve güvenerek bunu yapıyor. ‘Gerillamız var, hesabını sorar’ diyerek yapıyor. Biz hesap soran fedai bir gücüz. Bu irade, bu inanç ve bu ruhla düşmanın üzerine gidiyoruz ki, halkımızın başı daima dik olsun, mücadelesini ve direnişini büyütsün. Bu ruh ve inançla düşmanın üzerine yürüyoruz.

Kemikleri mezarlarda çürümesin diye

Aynı zamanda tarihe de bir borcumuz var. Aile olarak Kurdistan tarihinde yeri olan, bir kültürü olan Hüseyin Paşa (Heyderanların lideri) ailesiyiz, tarihe de borçluyuz. Düşman halkımızın üzerine gelip katlettiğinde, göçe tabi tutup sürgün ettiğinde, sonra da ihanetlerle, komplolarla ailemizin birçok ferdini de şehit ettiler. Biz onlara da borçluyuz. Onların torunu olarak 1925’te, 1930’da savaştıkları düşmana karşı şimdi savaşıyoruz. Kemikleri mezarlarda çürümesin diye onların anılarına da sahip çıkıyoruz. Bu rolün ve misyonun farkındayız

 

 

Jêhat’ın mezarına gidip konuşurdum

Aynı zamanda amcaoğullarım olan Jêhat (Erhan Serhat) ve Serxwebûn Jêhat (Sinan Serhat) yoldaşlar da ailenin fertleri olarak şehadete ulaştılar. Bizim de imkanımız oldu ve Serxwebûn’la yoldaşlık yaptık. Gerçekten de onun yoldaşlığı farklıydı, moral aldık. Serhed halkının asil ve temiz özü, delikanlılığı arkadaşın karakterinde vardı. Kültürüne bağlılık şahsında vardı. Belki çok az bir zaman birlikte kaldık, sonra arkadaş şehit oldu, arkadaşa karşı da borçluyuz. Aslında katılımımızda belirleyici rol oynayan Jêhat yoldaştı. Şehadete ulaştığında katılım kararı aldım. Birçok sefer mezarının başına giderek kendisiyle konuşup tartışırdım. Örgüte, harekete katılım kararı vermemde belirleyiciydi. Bu arkadaşlara karşı da borçluyum. Bu arkadaşlara da layık olmam gerekiyor.

Önderliğimize uzanan elleri kırarız

Önderliğimiz uzun bir süredir tecrit altındadır. Önderlik üzerinde ve Önderlik şahsında tüm halkımız üzerinde bir tecrit var. Bu tecridi paramparça etmek için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Önderliğimize uzanan elleri kırarız. Biz bu inançta ve kararlılıkta çok netiz. Son olarak zaten Erdal ve Rojhat arkadaşlar şahsında bu düşmanın kalbine bir kılıç sapladık. Yine kılıç saplarız. Önderlik üzerindeki tecridi kaldırana ve serbest kalana kadar elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu inançta, ısrarda ve kararlılıktayız. Önderliğimize layık olacağız. Önderliğin savaşçılarıyız, fedaileriyiz. Örgütümüz sırtını bize dayasın ve güvensin. Biz bu iddia ve kararlılıktayız…” BEHDÎNAN

 

* * * 

Tarih, hafızasında hep diriydi

Serxwebûn, Agirî’nin (Ağrı) Panos (Patnos) ilçesinin Kosa köyünde dünyaya geldi. Dayısı Sîpan (İlhami Taşkın) mücadele saflarında şehadete ulaştı. Daha sonra da bu değerli ailenin birçok seçkin evladı mücadele saflarına katıldı. Serxwebûn da diline, kültürüne ve tarihine bağlı bir şekilde Kurdistani değerleri özümseyerek büyüdü. Halkımızın çektiği acıları, insanlık dışı katliamları ve direnen Kürt gerçekliğini, Zîlan Katliamı tanığı nenesinden ve dengbêjlerden dinledi. Hafızasında her zaman diri kaldı. İlkokul eğitimini köyde tamamladı, ardından Agirî, Bursa ve Ankara’da yatılı okullarda okudu.

PKK’yi, şehîd Sîpan üzerinden tanımaya başladı. Bedlîs’te üniversiteye devam ederken 2009'da kuzeni Jêhat Serhat, Mûş’ta şahadete ulaşınca mutlaka cevap olması gerektiğine inandı. Bu temelde gençlik çalışmalarına dahil oldu, iki yıl boyunca milislik yaptı ama yeterli bulmayarak 2014'te Serhed alanında gerilla saflarına katıldı. Zorlu koşullara rağmen temel eğimini başarıyla tamamlayıp Tendurek’te etkili bir pratik yürüttü. Enerjik, samimi, çalışkan ve dürüst kişiliğiyle kısa sürede yoldaşlarıyla bütünleşti.

Sözünün takipçisi oldu

Bir süre sonra Medya Savunma Alanları’na geçip Avaşîn alanında görev aldı. Anlama, öğrenme ve yeniyi yaratma çabası, hızla gelişmesini sağladı. İdeolojik ve askeri bakımdan daha da güçlenerek fedaileşti. Partinin vereceği her görev ve sorumluluğu başarıya taşımak için kendisini sürekli hazır kıldı. "Koşullar ne olursa olsun düşmanı yenilgiye uğratmadan ölmeyeceğim’’ sözünün takipçisi olmayı bildi.

 

 

Hep en önde savaşmak istedi

Heftanîn'e 2018'te geçti, her çalışmaya olan coşkulu katılımıyla yoldaşlarının yüreğinde büyük bir yer edindi. Burada gerçekleşen düşman saldırısında yaralandı ve tedavi için bir süre pratik sahalardan uzak kaldı, ancak bu durumu asla kabullenmedi. Bir an önce savaşa katılmak için bu süreci hızla aşmak istedi. Hep daha çok çalışmak, ileri gitmek, en önde savaşmak için ısrar etti. Kendisine verilen her görev ve çalışmayı başarma ve çıkan her zorluğu aşma iddiasıyla hep yüksek moralle çalışarak büyük emek verdi; fedai ruhla kendisini çalışmalarına adadı. Aldığı akademi eğitimleriyle hem askeri hem ideolojik alanda büyük bir derinlik sağladı.

Korkusuzca mevzilerine yöneldi

Akrabası Serxwebûn Jêhat'ın (Sinan Serhat) 31 Aralık 2020'de bir komplo sonucu şehit edilmesi, intikam duygusunu daha da büyüttü. Türk ordusunun Şehîd Delîl Zagros Batı Zap'ta başlattığı işgal saldırılarına karşı savaştı. Büyük bir heyecanla tarihi direnişin bir neferi oldu. Yetkin bir savaşçı ve militan olarak üzerine düşen görevleri üstün bir başarıyla yerine getirdi. Birçok eylem ve devrimci operasyona katıldı. Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu’nda yine en öndeydi. Rizgar Çavreş ile birlikte işgalcilerin üzerine ilk gidendi. Fedaice ve korkusuzca düşmanın mevzilerine yöneldi. Cesareti ve fedai ruhuyla peşinden gelen yoldaşlarına yol açtı. 61 Türk askerinin öldürüldüğü bu devrimci operasyonun zafere ulaşmasında büyük bir emek verdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.