Sesimizi güçlü duyurabiliriz
Yurt Dışı Haberleri —

Ferhat Koçak
- Berlin-Neukölln’den Alman Federal Meclisi için adayı olan Ferhat Koçak, Kürt gençlerine siyasete aktif katılım çağrısı: “Almanya’daki siyasi mekanizmaları zorlamadan, Kürdistan ve Türkiye’deki sorunlara etkili baskı uygulayamayız.”
- Koçak Roboskî, Dersim ve Maraş katliamlarının Almanya’da eğitim müfredatına girmesi gerektiğini söyledi. Bir buçuk milyon Kürt’ün Almanyada yaşadığını aktaran Koçak, “ Kürtler yaşadıkları katliamlar da öğretilmeli” dedi.
HAKAN TÜRKMEN / BERLİN
Berlin-Neukölln bölgesinden Die Linke adına Federal Meclis Milletvekili adayı Ferhat Koçak, hem ırkçılara hem de Türk faşistlerine karşı mücadelesini daha geniş bir platformda sürdürmek istediğini söyledi. Koçak, Berlin’de yaşayan Kürtler, Aleviler ve Türkiyeli demokratlara 23 Şubat 2025 seçimlerinde oy kullanma çağrısı yaparak, "Federal Parlamento’da halkın sesi olacağım" dedi.
Kürt, Alevi ve antifaşist kimliğiyle tanınan 1979 Berlin doğumlu Ferhat Koçak’ın ailesi 1970’li yıllarda işçi olarak Almanya’ya gelenlerden. İktisat mezunu olan ve Berlin Eyalet Parlamentosu’nda milletvekili olan Koçak, neden Federal Parlamento’ya aday olduğunu şöyle açıkladı: "Ben Alevi ve Kürt kimliğiyle büyüdüm. Eyalet Parlamentosu’nda elimden geleni yapıyorum ancak yetkilerim sınırlı. Rojava’daki katliamları, Kürt halkının maruz kaldığı baskıları, Almanya’nın Türkiye’ye silah satışlarını daha geniş bir platformda gündeme getirmek istiyorum. Federal Parlamento, bu sorunları daha fazla insana duyurabileceğimiz bir alan. Neukölln bölgesinde doğrudan adayım (6. sıra) ve kazanma şansımız yüksek."
Almanya siyasetine dahil olalım
Göçmen gençlerin siyasetten uzak durmalarının hata olduğuna dikkat çeken Koçak, Kürt gençlerinin Almanya’daki karar alma süreçlerine daha fazla dahil olmaları gerektiğini vurguladı: "Biz siyasete ne kadar fazla katılırsak, sesimizi o kadar güçlü duyurabiliriz. Almanya’daki siyasi mekanizmaları zorlamadan, Türkiye ve Kürdistan’daki sorunlara etkili baskı uygulayamayız. Bir şeyleri değiştirebiliriz. Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan sorunlara dair baskı oluşturabiliriz."
Kariyerizm değil mücadele
Kürtlerin Alman siyasetinde yeterince temsil edilmediğini söyleyen Koçak, "Siyasette yeterince temsil edilmezsen, fikirlerin de geri planda kalıyor. Ailem, milletvekili olmadan önce bana, ‘Ne yaparsan yap, geldiğin yeri unutma’ demişti. Benim için önemli olan, halkımla birlikte mücadele etmek. Kariyer hırsıyla (zengin olma isteği) sessiz kalmak, mücadeleyi bırakmak kabul edilemez. İnsanlar savaşta, açlıktan, kapitalistlerin politikalarından ve iklim krizinden dolayı ölüyor. Ölmeyenler ise sefalet içinde yaşıyor. Bunları görmezden gelip ezilenlerin sesi olmaktan vazgeçiyorsan, bir şeyler ters gidiyor demektir. Biz kariyerizme karşı duruyor ve halkla birlikte mücadele ediyoruz." dedi.
Katliamlar müfredata eklenmeli
Koçak, Roboskî, Dersim ve Maraş katliamlarının Alman eğitim müfredatına girmesi için çalışacağını söyledi. Nazilerin 2020 yılında evini kundakladıklarını hatırlatan Koçak: "Naziler beni ve ailemi yakarak öldürmeye çalıştı, ancak failler hâlâ serbest. Aşırı sağ yalnızca yasaklarla engellenemez, zihniyet dönüşümü gerekiyor. Eğitimi bu doğrultuda şekillendirmeliyiz. Dersim, Maraş, Roboskî gibi katliamların Almanya’daki eğitim müfredatına dahil edilmesi gerekiyor."
Naziler ve Türk faşistler birlikte
"Almanya’da 1,5 milyondan fazla Kürt yaşıyor, Kürtler yaşadıkları katliamlar da öğretilmeli” diyen Ferhat Koçak, Nazilerin Türk faşistleri ile ittifak halinde olduğuna dikkat çekti. Koçak: "Almanya’da aşırı sağ yani Nazi oluşumları gün geçtikçe yükseliyor. Bununla birlikte birçok Türk faşist de bu Nazi oluşumlarına destek vereceklerini belirtiyor. Buna karşı antifaşist grupların birlikte mücadele etmesi gerekiyor." dedi.
Almanya göçün nedenleriyle yüzleşmeli
Avrupa ve Almanya’da ırkçılığın, göçmen karşıtlığından beslendiğini ancak sebeplerin göz ardı edildiğini söyleyen Koçak: "İnsanlar keyfi sebeplerle değil, savaş, yoksulluk ve güvensizlik nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor. Ancak Almanya gibi ülkeler, silah ticaretiyle çatışmaları körüklerken, bu durumun yarattığı göç krizine çözüm de üretmeye çalışıyor. Bu çelişki, barış ve dayanışma önünde büyük bir engel oluşturuyor. Almanya’nın daha etkin bir rol üstlenmesi ve göçün gerçek nedenleriyle yüzleşmesi gerekiyor."
Oy kullanalım, sesimizi yükseltelim
Ferhat Koçak, seçimlere kadar oy kullanma işlemlerinin devam ettiğini hatırlatarak, Kürtler, Aleviler ve Türkiyeli demokratlara sandığa gitme çağrısı yaptı: "Neukölln’de yaşayan halkların sesi olabilmek için herkesin oy kullanması çok önemli. İlk oyunuzu bana vererek Federal Parlamento’da ezilenlerin sesi olmama yardımcı olun!"
* * *
Halkla birlikte çözüm arıyoruz
Ferhat Koçak’ın seçim kampanyasında kira artışları, hayat pahalılığı ve Almanya’nın Türkiye’ye silah satışına karşı mücadele ön plana çıkıyor. Koçak: "Neukölln’de en büyük sorun kira artışları ve yetersiz toplu taşıma. Çözüm üretmek için halk toplantıları düzenledik. Burada hem yerel hem de küresel meseleleri tartıştık. Örneğin, 80 yaşındaki bir Alman kadın kira artışlarını eleştirirken, Almanya’nın Türkiye’ye silah satışı ve Rojava’daki katliamlar konusunda da farkındalık kazandı. İnsanların meselelerin kökenine inmesini sağlıyoruz."
Maaşını sosyal fona aktarıyor
Neukölln’de milletvekilleri için gelir sınırı koyduklarını belirten Koçak, kendisinin de maaşını 2 bin 500 Euro ile sınırladığını söyledi. Geri kalan kısmı sosyal fon olarak ihtiyaç sahiplerine ayırdığını ifade eden Koçak: "Ben şu an bunu uyguluyorum. Maaştan geri kalan kısmı sosyal fon olarak değerlendiriyoruz. Bu fonla kirasını ödeyemeyen ya da evden atılma riskiyle karşı karşıya olan insanlara yardım ediyoruz."
"Almanya, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlere yeterli bütçe ayırmak yerine, orduya 100 milyar Euro’luk bir fon tahsis ediyor" diyen Ferhat Koçak, "İnsan hayatını değil, şirketlerin kârını koruyan bir sistem var. Biz bu adaletsizlikleri ortak mücadele ile değiştirebiliriz." dedi.