Sewanlar, DAİŞ zihniyetli imamların eseri

Kadın Haberleri —

JÎNO REŞÎD

JÎNO REŞÎD

  • Başûrê Kurdistan’da kadın kırımı korkunç boyutlara ulaştı. Hükümet umursamıyor, ‘adalet’ hesap sormuyor. Katledilen kadınlar Silemanî kentine bağlı ‘Sewan’ adlı kimsesizler mezarlığına isimsiz defnediliyor. Katliam ve şiddet artışında DAİŞ zihniyetli imamların büyük rol oynadığı belirtiliyor. 

ZEYNEP DURGUT / MA 

Başûrê Kurdistan’da 2016-2020 yılları arasında kadına yönelik şiddet yüzde 33 arttı. Resmi kayıtlara göre; 2021 yılının ilk 6 ayında 20 kadın intihar etti, 37 kadın kendini yaktı. Şiddetin durmadan arttığı bölgede, sadece 6 kadının katledildiği iddia edildi. 53 kadının cinsel saldırıya uğradığı Başûrê Kurdistan’da, binin üzerinde kadın şiddete uğradığı için resmi makamlara başvurdu.

Başûrê Kurdistan’da faaliyet yürüten Kürdistan Özgür Kadın Hareketi’ne (RJAK), son 6 aylık süreçte 4 bin kadın şiddet başta olmak üzere çeşitli şikayetlerle başvurdu. Sadece son bir ayda ise bin 42 kadın şiddete karşı destek başvurusunda bulundu. Kayıtlara “intihar” diye geçirilen yüzlerce kadın, Silemanî kentinde bulunan kimsesizler mezarlığına defnedildi.

Başûrê Kurdistan hükümetinin kadınlara dönük politikaları ve bölgede son bir yılda şiddet ve katliamlara ilişkin RJAK üyesi Jîno Reşîd, Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu. 
 
Katletme normal karşılanıyor

Başûrê Kurdistan’da kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını vurgulayan Jîno Reşîd, “Toplum, sistemin aklıyla hareket ediyor. Bu da şiddetin artmasında temel rol oynuyor” dedi. Kürtlere işgali dayatan zihniyetin, Ortadoğu’daki tüm kadınların  özgürlüğüne olumsuz etkide bulunduğunu belirten Reşîd, kamusal alanın kadına kapalı olduğunu da sözlerine ekledi. 

Kadınlar kimsesizler mezarlığına defnediliyor

Reşîd, kadınların yaşadıklarını şu sözlerle ifade ediyor: “Neredeyse her gün bir kadın katlediliyor. Kadın intiharları da çok yüksek bir rakama ulaştı. Artık kadınları öldürmek sıradan bir hal almış durumda. Kimi günlerde 10 kadın öldürülüyor ama herkes bunu çok normal karşılıyor.” diye konuştu. 
Şiddet ve katliamlar karşısında hükümetin kişisel menfaatlerini düşündüğünü dile getiren Jîno Reşîd, eşi veya ailesi tarafından katledilen kadınların kimsesizler mezarlığına defnedildiğini aktardı. 

Mezar taşına isim yerine numara

Jîno Reşîd, şu ifadelerle sürdürdü: “Nerede bir kadın katledilse hükümetin bütün yetkili kurumları bu durumdan haberdar oluyor. Fakat buna karşı tek bir adım bile atılmıyor. Ama bazı kadın ölümleri de var, kimsenin haberi olmuyor. Bu kadınlar da öldürüldükten sonra yakılan kadınlardır. Örnek verecek olursak geçen yıl bir erkek kız kardeşine tecavüz etti, sonra da yakarak katletti.

Bu erkek tutuklandı, bir ay sonra serbest bırakıldı. Bunun gibi bir sürü yaşanmış olay var. Katledilen yüzlerce kadın, Başûrê Kurdistan’ın Silemanî kentine bağlı ‘Sewan’ kimsesizler mezarlığına defnedildi. Defnedilen kadınların mezar taşlarına da isim yazılmıyor, sadece numaralandırılıyor.”  
 
Cezasızlık cesaretlendiriyor

Katillerin ve tecavüzcülerin cezalandırılmadığını dile getiren Jîno Reşîd, “Bu tablo, egemen zihniyetin ürünüdür. Kadınların karar sahibi olmasını istemiyorlar. Kadınları katleden, şiddete maruz bırakan erkek cezalandırılmadığı için cesaretleniyor. Bu da şiddetin tırmanmasına neden oluyor. Hükümet bu failleri adaletli yargılamıyor” ifadelerini kullandı. 

Kadınların uyanmasını istemiyorlar

RJAK olarak çalışmalarının engellendiğine de dikkat çeken Jîno Reşîd  şöyle devam etti: “Kadınları örgütlemek için çok ciddi mücadele veriyoruz. Ulaşabildiğimiz her kadına gidiyoruz. Bir aşamaya kadar kadın sorunlarına cevap oluyoruz. Cevap olduğumuz için de RJAK olarak hedefteyiz.”

Sürekli tehdit aldıklarını belirten Jîno Reşîd, “Kadınların uyanmasını, kendi farklarına varmasını istemiyorlar” diyerek en ufak bir eylemlerinin dahi engellendiğini kaydetti. 
 
İki kadın 97 kez şikayetçi olmuş

Kadınların bugüne kadar yaptığı hiçbir bir şikayetin yetkililer tarafından dikkate alınmadığını aktaran Jîno Reşîd, devamla şunları dile getirdi: ”Kadınların karar sahibi olmasını istiyoruz. Bizim buradaki kadın kurumlarıyla ortak bir çalışmamız var. Kadın katliamlarını birçok defa parlamento gündemine de getirdik. Bunun yanı sıra cezaevlerinde bulunan kadınlara ses olmak adına birçok kez eylem ve etkinliklerimiz oldu.”

Şiddete uğrayan kadınlar yaptığı başvurulara ilişkin olarak bir örnek veren Jîno Reşîd, “Şikayet eden kadınlardan 2’si 97 kez şikayetçi olmuş. Her geçen gün şikayetçi olan kadınların sayısı artıyor. Geçen yılın verilerine göre, bine kadar kadın katledildi. Sadece geçtiğimiz ayda 16 kadın tecavüze uğradı” dedi. 
 
Şiddeti imamlar örgütlüyor

Kadına yönelik şiddetin bu denli artmasında imamların rolüne işaret eden Reşîd şunları kaydetti: “İmamların sosyal medya hesapları var. Bu hesaplardan yaydıkları videolarla erkek, kadına karşı nasıl olmalı, başörtü takmayan kadına nasıl davranmalı, erkeğin sözüne karşı çıkan kadına ne yapmalı? gibi videolar yayınlanıyor. Buradaki imamlar DAİŞ zihniyetiyle hareket ederek şiddeti örgütlüyorlar.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.