KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Seyid Rıza ve arkadaşları idam edilişlerinin 77. yılında anıldı. “İnsanlık, 1937-38 Dersim Katliamı‘yla dünyada benzeri görülmeyen bir soykırıma tanıklık etmiştir” diyen KCK, Kürdistan’da toplumsal, siyasal ve kültürel soykırımın tamamlanmak istendiğini hatırlattı. Türk devletinin bugün de soykırım politikalarından vazgeçmediğinin altını çizen KCK, “Kürt halkının varlığı, özgürlüğü ve demokratik özerklik statüsü kabul edilmediği sürece Kürt halkı Dersim direniş ruhuyla direnmeye devam edecektir” mesajını verdi.
Seyid Rıza’nın ‘Ben sizin oyunlarınıza geldim bu bana ders olsun, önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun’ sözlerinin Kürt Özgürlük Hareketi’ne her zaman rehber olduğunu kaydeden KCK yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Seyd Rızaların direniş ruhunun bugün Kobanê’de, Şengal’de Kürdistan’ın her yanında hayat bulduğunu belirtti.

Beselerden Arinlere direniş sürüyor

Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “40 yıldır kesintisiz biçimde fedai bir ruhla kahramanca geliştirdiği ve yarattığı değerler, Dersim şehitlerinin anısına bağlılığın gereği olmuştur. Tüm direniş şehitlerinin Dersim’in, Dr. Şiwanlarının, Mazlumların, Şiyarların, Dr. Baranların, Saraların, Beritanların, Zilanların, Seyid Rıza ve Besêlerin yarım kalan hayallerini gerçekleştirmektedir. Kobanê’de, Şengal’de, Kürdistan’ın dört parçasında yaşanan ve kazanan şehitlerimizin direniş ruhu, Rêber Apo’nun demokrasi ve özgürlük çizgisi olmaktadır. Besêlerin Dersim’de başlattığı direniş ruhu Bêritanlar, Zilanlar, Arinlerle kadın özgürlük devriminin Kobanê’de ve Kürdistan’ın her tarafında tüm insanlığın saygı duyduğu bir düzey kazanmıştır.
Kürt halkı bugün tüm ezilen ve direnen halklara büyük moral destek olmakta, muhteşem bir uyanış ve direniş ruhu geliştirmektedir. Bu direniş, Dersim’de yaşanan özgürlük ateşinin Kürdistan’ın dört parasında volkan gibi patlamasıyla tüm insanlığa mal olmuştur. Seyid Rıza’nın idama giderken başı dik olarak gösterdiği onurlu duruş ve haykırışı PKK’de somutlaşarak 1937-38 soykırım harekatından intikam almaya dönüşmüştür.

Kürdistan Özgürlük Hareketi bu temelde Seyid Rızaları mücadelesinde yaşatırken, Raberlerin ihanetini de tarihin karanlıklarına gömmüştür. Dersim özerk ve Kürdistan özgür oluncaya dek bu mücadele sürecektir.”

ANF/BEHDİNAN