Şi ile Biden 3.5 saat görüştü

Dünya Haberleri —

.

.

  • Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden video konferans yoluyla görüştü. Biden'ın göreve başlamasının ardından yapılan ilk görüşme yaklaşık 3,5 saat sürdü.

 

Biden ve ekibi Washington'daki Beyaz Saray'ın Roosvelt Salonu'nda, Devlet Başkanı Şi ve ekibi de Pekin'deki Büyük Halk Meclisi Salonu'nda kurulan kamera ve ekran düzenekleri aracılığıyla iletişim kurdu. Biden'ın göreve başlamasının ardından yapılan ilk görüşme yaklaşık 3,5 saat sürdü. Şi, "Çin ile ABD arasında sağlam ve istikrarlı bir ilişki kurulması" çağrısında bulunarak, “Çin ve ABD birbirine saygı duymalı, birlikte barış içinde yaşamalı ve kazan-kazan iş birliğini hedeflemeli" dedi. Şi, Tayvan konusunda taviz vermeyeceklerinin de altını çizdi. Biden ise ülkeler arasındaki rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlama sorumlulukları bulunduğuna inandığını ifade etti. Biden, "Uzlaşmaya dayalı rehber çizgileri belirlemeliyiz, farklılıklarımız konusunda açık ve dürüst olmalıyız, ortak çıkarlarımız konusunda özellikle küresel meselelerde birlikte çalışmalıyız" dedi. Görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İki lider, ülkeler arasındaki karmaşık ilişkinin doğasını ele almış ve rekabeti sorumluluk içinde sürdürmenin önemini vurgulamıştır." ifadelerine yer verildi.

Biden'ın ABD'nin kendi çıkarları ve değerlerini savunmayı sürdüreceğini, müttefikleri ve ortaklarıyla 21. yüzyılın yol haritasının özgür, açık ve adil bir uluslararası sisteme rehberlik etmesini sağlamaya çalışacaklarını vurguladığı aktarılan açıklamada, ABD Başkanı'nın Çin'in Sincan, Tibet ve Hong Kong'da izlediği siyaset ve genel anlamda insan hakları alanındaki tutumuna dair endişelerini dile getirdiği, Çin'in adil olmayan ticaret ve ekonomi uygulamalarına karşı Amerikan sanayisini ve Amerikalı çalışanları korumanın gereğine ve Hint-Pasifik bölgesinde özgür ve açık bir ortamın sürdürülmesinin önemine işaret ettiği kaydedildi.

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.