Şi ile Biden: Çatışmadan kaçınalım

Dünya Haberleri —

.

.

  • G20 zirvesi için geldikleri Endonezya’nın Bali adasındaki Mulia otelinde bir araya gelen Şi ile Biden’ın görüşmesi 3 saat sürdü. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in başkanlar düzeyinde gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmeleri olması sebebiyle dikkatle izleniyordu. Küresel ticaret ve siyasette iki rakip devlet başkanı arasındaki görüşmede, ülkelerin birbirlerinin farklılıklarını anlaması, yeni işbirliği imkanları bulması ve ilişkilerde doğru rotayı belirlemesi vurgusu öne çıktı.
  • ABD ile Çin arasında küresel güç rekabetinin ve gerilimlerin arttığı döneme denk gelen görüşmede, ilişkilerin olumlu doğrultuya evirilmesine dönük dilek ve mesajlar verildi.

İşbirliği dendi fakat

Biden, Çinli mevkidaşının elini sıkarak başladığı görüşmede, iki ülkenin çatışmadan kaçınması gerektiğini belirterek ABD ve Çin liderlerinin, "farklılıklarını yönetme ve yeni işbirliği imkanları bulma sorumluluğu olduğuna" işaret etti.

Şi de iki liderin Çin-ABD ilişkilerinde "doğru rotayı belirlemesi gerektiğini" vurguladı. Biden ile küresel ve bölgesel konularda samimi görüş alışverişinde bulunmaya hazır olduğunu ifade eden Şi, Çin-ABD ilişkilerinin yeniden sağlıklı ve istikrarlı büyüme doğrultusuna girmesinin hem iki ülkenin hem de dünyanın menfaatine olacağının altını çizdi.

Her iki devlet başkanının görüşmesi ardından yapılan açıklama bir çok konunun bu ilk yüz yüze görüşmede buz dolabına kaldırıldığını gösterdi.

Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamalarda iki ülke arasında gerilim kaynağı olan, Tayvan, insan hakları, ekonomik rekabet, Ukrayna Savaşı, Rusya'ya karşı tutum ve Kuzey Kore tehdidi gibi anlaşmazlık konularına değinilmemesi dikkati çekti.

Rekabet ama çatışmasızlık

Görüşme hakkında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada samimiyetten ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Çin'i ziyaret edeceğini duyuruldu.

Devlet başkanlarının birçok konuda öncelikleri ve niyetlerini dile getirdiği "samimi" bir görüşme yaptığına işaret edilen açıklamada, "Başkan Biden, ülke içinde güç kaynaklarına yatırım yapmak ve dünyada ortak ve müttefikleriyle iş birliği içinde olmak dahil, ABD'nin Çin ile güçlü bir şekilde rekabet etmeyi sürdüreceğini vurguladı" ifadesine yer verildi.

Biden'ın rekabetin bir çatışmaya evrilmemesi gerektiğini ifade eden açıklamada, iki ülkenin rekabeti sorumluluk sahibi bir şekilde yönetmesi ve iletişim kanallarını açık tutması gerektiğini söylediği aktarıldı. Beyaz Saray açıklamasında küresel makroekonomik istikrarın her iki tarafın sorumluluğunda oluğu belirtiliyor.

Öte yandan açıklamada, "İki lider, görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Çin'i ziyaret etmesi konusunda mutabık kaldı" denildi.

Çin’in kırmızı çizgisi

Çin devlet medyasında görüşmeye ilişkin yayımlanan resmi açıklamaya göreyse, Şi, Tayvan’ın “ülke çıkarlarının merkezinde olduğunu” ifade etti ve bu konuyu iki ülke ilişkilerindeki kırmızı çizgi olarak tanımladığı ifade edildi.

Tayvan konusunda görüşleri sorulan Biden, yeni bir Soğuk Savaş yaşanacağına “kesinlikle inanmadığını” söyledi. ABD Başkanı, Tayvan konusunda, “Ben onu anladım, onun da beni anladığına inanıyorum” dedi. ABD, Çin’in olası bir saldırısına karşı Tayvan’ı ABD ordusunun koruyacağını açıkladı.

Blinken Çin’e gidecek

Joe Biden, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın da yakında Çin ziyaret edeceğini söyledi.

Pekin’in görüşmeye ilişkin resmi açıklamasında ise Şi’nin Biden’a “Dünya iki ülkenin gelişmesini ve ortak zenginliğini kaldırabilecek kadar geniş” dediği bilgisi yer alıyor.

Açıklamaya göre Şi, Biden’a, “Çin - ABD ilişkileri birinin diğeri karşısında yükseldiği bir oyuna dönüşmemeli” dediği aktarıldı. HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.