Sıcaklar hayatı kabusa çevirdi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Avrupa'da Sıcaklar

Avrupa'da Sıcaklar

  • Şiddetli bir sıcak hava dalgasının kuzeye yönelmesiyle Salı ve Çarşamba günleri bunaltıcı sıcaklıklar Batı Avrupa'nın çoğunu vurdu.

İngiltere, ilk belirlemelere göre şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı olan 40,3C'ye ulaştı. Fransa'da aşırı sıcak uyarıları yapıldı ve Hollanda'da rekor Temmuz sıcaklıkları bildirildi. Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan'daki ölümcül orman yangınları binlerce insanı evlerini boşaltmaya zorladı. İsveç son 75 yılın en sıcak zamanlarını yaşıyor.

BBC’den Paul Kirby’nin haberine göre İspanya'nın kuzeybatısındaki Zamora bölgesindeki orman yangınlarında iki kişi öldü ve bölgedeki trenler rayların yakınındaki yangın nedeniyle durduruldu. Kuzey Portekiz'deki yangınlardan kaçmaya çalışırken yaşlı bir çift hayatını kaybetti.

Sıcaklar artık yoğun ve uzun

Sıcak hava dalgaları, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha sık yaşanıyor ve daha yoğun ve uzun sürüyor. Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, iklim krizinin ülkenin aşırı sıcak hava, kuraklık ve sel hazırlıklarını yeniden gözden geçirmesi gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Orman yangınları, batıdaki Nantes da dahil olmak üzere birçok Fransız kentinin şimdiye kadarki en sıcak günlerini görmesinden bir gün sonra hala devam ediyordu.

30.000'den fazla insan kaçmak zorunda kaldı, birkaç kamp alanı tahrip oldu ve tahliye edilenler için acil durum barınakları kuruldu.

Bordeaux dumanla kaplandı

Güneybatıda popüler bir turizm bölgesi olan ve Fransa'nın dört bir yanından gelen itfaiyecilerin, geçen hafta 19.300 hektarlık  araziyi tahrip eden iki yangını kontrol etmek için mücadele ettiği Gironde, özellikle kötü bir şekilde etkilendi. Bordeaux şehri, rüzgarın yön değiştirmesiyle Salı günü erken saatlerde dumanla kaplandı.

Gironde'nin bölge başkanı Jean-Luc Gleyze, "Ahtapot gibi bir canavar ve önde, arkada, her iki tarafta da büyüyor" dedi.

En yüksek sıcaklıklar şimdi kuzey ve doğuya kayıyor. Brittany'nin kuzeybatısındaki yüzlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı ve yangın 1400 hektarlık bitki örtüsünü yok etti.

Hayvanlar tahliye edildi

Hükümet, La Teste-de-Buch'taki hayvanat bahçesindeki bir düzine hayvanın stresten ve yüksek sıcaklıklardan öldüğünü söyledi. Veterinerleri, hayvanat bahçesi bekçilerini ve diğerlerini içeren karmaşık bir operasyonda, taşınabilecek 363 hayvan, konvoylar halinde 65 km (40 mil) uzaklıktaki Bordeaux-Pessac hayvanat bahçesine götürüldü.

Almanya 40 dereceyi görecek

Termometrelerin Belçika'nın uzak güneyinde, batı ve güneybatı Almanya'da 40 dereceyi göstermesinin beklendiğini söylüyor. Belçika'nın De Haan beldesindeki kum tepelerinde yangın çıktı ve birkaç araç alev aldı.

Almanya'nın DWD hava durumu servisi, Temmuz 2019'da Duisburg şehrinde 41,2 derecelik bir sıcaklık kaydedildiğini (ulusal rekor) ve Salı günü Ren Nehri boyunca benzer bölgelerde benzer yüksek seviyelerin mümkün olduğunu söyledi.

Hollanda, Salı günü Maastricht'te 38,9 derece ile en sıcak günlerinden birini gördü, uzmanlar, sıcaklıkların artmaya devam ettiği konusunda uyardı.

Binden fazla ölüm

İspanya ve Portekiz'de, son günlerde 1000'den fazla ölüm sıcağa bağlandı. Portekiz'deki sıcaklıklar Perşembe günü 47 dereceye ulaştı - Temmuz ayı için bir rekor bu. Ülkenin çoğu, ulusal meteoroloji ofisi IPMA tarafından yüksek yangın tehlikesi altına ilan edildi.

Kuzey Portekiz'in Murça bölgesinde çıkan bir yangınla birkaç köy boşaltıldı ve 70'li yaşlarında bir erkek ve bir kadın alevlerden kaçmaya çalışırken arabalarında öldü.

İtfaiyeciler yangınla üç cephede mücadele ediyordu ve yerel belediye başkanı 3000 hektardan fazla alanın yandığını söyledi. Yetkililer, orman yangınlarında 66 kişinin öldüğü 2017'nin tekrarlanmasını önlemek istiyor.

İspanya’da en az 20 orman yangını

İspanya'da en az 20 yangın devam ediyor. Bir yolcu, seyahat ettiği trenin geçici olarak durduğu anı filme aldı. Portekiz ile kuzey sınırı yakınlarındaki vagonun her iki tarafında da yangınlar çıkmıştı.

Mont Blanc bile eriyor

İklim değişikliğinin Avrupa'daki etkileri, eriyen bir buzulun 11 kişiyi öldüren bir çığı tetiklediği bu ayın başlarında gündem olmuştu. Şimdi İtalya'nın IlMeteo'sundaki uzmanlar, Alp zirvelerinde yeni yarıkların açıldığı ve Batı Avrupa'nın en yüksek dağı Mont Blanc'ta bile buzun eridiği konusunda uyarıyorlar.

Dünya, sanayi çağının başlamasından bu yana yaklaşık 1,1 derece ısındı ve dünyadaki hükümetler emisyonlarda keskin düşüşler yapmadıkça sıcaklıklar artmaya devam edecek. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.