Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Avrupa ülkelerinde kadına karşı şiddetin durdurulması amacıyla kampanya başlattı. SKB, kampanyayı Kürt kadınlarının başlattığı kampanya ile birleştirmeyi arzuladıklarını söyledi.
Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM), „Ses ver, şiddeti durdur“ sloganıyla ‘1 Milyon İmza’ kampanyası başlatmıştı. Kampanya, 27 Kasım’da Ankara’da yapılacak miting ile sona erecek. Kampanya kapsamında kapı kapı dolaşarak imza toplayacaklarını belirten SKM’li kadınlar, çeşitli eylemlerle de bunu destekleyecekler. SKM açıklamasında, „Amacımız imzalarla da olsa, bu ülkede kadın cinayetlerine ve şiddete karşı 1 milyon insanı harekete geçirmektir. Her kaybettiğimiz kadınla birlikte geleceğimiz ve insanlığımız da yok olmaktadır“ deniliyor.

Cinsiyetçi yapıyla mücadele

Avrupa ülkelerinde çalışma yürüten Sosyalist Kadınlar Birliği de (SKB), bu  kampanyayı Avrupa’ya taşıyor. SBK Konseyi’nden Hatice Güden, kampanya kapsamında yerli, göçmen, kadın-erkekten toplanan imzaların Türkiye’ye gönderileceğini söyledi. Önce Avrupa’nın birçok kentinde yerel koordinasyonlar oluşturulacak, daha sonra örgütlenmeler bir merkezde birleşecek. Ön çalışmalardan sonra kampanyanın startı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde verilecek. Cinsiyetçi toplumsal yapıyla mücadele ekseninde planlanan kampanya, devletleri de sorunun çözümü konusunda zorlayacak.
SBK Konseyi’nden Hatice Güden, kampanyayı neden Avrupa’ya taşıdıklarına ilişkin şunları söyledi: „Kampanyanın hedefi, Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan kadın katliamları ve şiddetine karşı toplumsal bir bilinç kazandırmanın yanı sıra yasalarda erkeği koruyan maddelerin kaldırılmasını sağlamak. Bizler de bu kampanyayı Avrupa’ya taşıdık. Çünkü biliyoruz ki, ülke topraklarımızda yaşanan cinayet ve şiddet Avrupa topraklarında da kadınlarımızın peşini bırakmıyor.“

Kampanyalar birleştirilecek


Avrupa’da yaşayan göçmen kadınların talepleri ekseninde kampanyayı örgütleyeceklerini de dile getiren Güden, „Avrupa çapında yürütülecek kampanyayı olabildiğince geniş katılımlı yapmak istiyoruz. Yerli, göçmen, feminist, sosyalist kısaca ilerici her kadın grubu ve bireyi, sendika ve partileri biraraya getirecek ciddi ses getiren, sonuç alabilecek bir çalışmayı örgütleme hedefindeyiz“ diye konuştu. Güden, kampanya kapsamında Kürt kadınları ile çalışmak istediklerini de söyledi: „Bu konuda Kürt kadınları ve örgütleri ile çalışma bizim için oldukça önemli. Çalışmalarımızı birleştirmeyi arzuluyoruz.“ Zira Kürt kadınları da 8 Mart’ta „Kadın Kırımına Hayır“ kampanyası başlatmıştı.
Güden, son olarak kadınlara şu çağrılarda bulunuyor: „Kampanyaya tüm kadın örgütlerini ve kadınlarımızı öncelikle ülke topraklarımızda yaşayan kadınlarımızla dayanışmak için ‘1 Milyon İmza kampanyası‘na omuz vermeye çağırıyoruz. Avrupa’da 25 Kasım tarihinde başlayacak olan kampanyanın ise örgütleyeni/ bileşeni olmaya davet ediyoruz.“
Kampanya konusunda bilgi almak isteyenler, skb-aveg@hotmail.com ve skb-aveg@hotmail.com adreslerine başvurabilirler.


DENİZ BİLGİN