Şiddeti konuşmak bile yasak

Kadın Haberleri —

Mehin Ehmed

Mehin Ehmed

  • Rojhilatê Kurdistan’da kadına yönelik şiddeti anlatan Rojhilatlı Kadınlar Derneği üyesi Mehin Ehmed, kadınların 25 Kasım’da bile şiddetten bahsedemediğini, ‘namus’ adı altında katledildiğini belirtti. 

ŞÎNYAR BAYÎZ-ROJNEWS / SILÊMANÎ

Rojhilatlı Kadınlar Derneği üyesi Mehin Ehmed, Rojhilat ve Başûrê Kurdistan bölgesinde kadınlara yönelik şiddetin nedenlerine ilişkin konuştu. Her iki bölge arasındaki farkılıklara da değinen Ehmed, dernek olarak kadın hakları ve siyaset üzerine çalışmalarda da bulunduklarını belirtti.

Kadınlar, ‘namus’ adı altında katlediliyor

Ehmed, “Kadına yönelik şiddet küreselleşmiş durumda. Bunun nedenlerinden biri ataerkil zihniyettir. Ataerkil zihniyet ile hazırlanan bütün yasalar şiddetin artmasına neden olmaktadır” dedi. Rojhilatê Kurdistan’da kadına yönelik şiddetin üst düzeylerde olduğunu vurgulayan Mehin Ehmed, “Rojhilatê Kurdistan’da kadınlar ‘namus’ adı altında ya öldürülüyor ya da intihara sürükleniyorlar. Rojhilatê Kurdistan’da kadınların ‘namus’ adı altında öldürülmediği gün yok. Rojhilatê Kurdistan’da uygulanan şiddet Başûrê Kurdistan’daki şiddetten daha farklı. Başûrê Kurdistan’daki özgürlükler verilen mücadele ile elde edildi. Seminerler, eylemler rahat bir şekilde buralarda yapılıyor. Ancak Rojhilatê Kurdistan’da bunların hiçbirine izin verilmiyor” diye konuştu.

25 Kasım’da bile şiddetten bahsedemiyorlar

Rojhilat’ta kadınların bir araç olarak kullanıldığını dile getiren Mehin Ehmed, “Rojhilatê Kurdistan’da kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü’nde bile şiddetten bahsedemiyorlar. Kadınlar burada baskılanıyorlar” diye belirtti.

Başûrê Kurdistan Bölgesi’nde kimi özgürlüklere rağmen bu özgürlüklerin sınırlandırıldığını ifade eden Mehin Ehmed, “Kadınların daha fazla şiddet karşısında durmaları gerekir. Çeşitli etkinliklerle daha fazla bir bilinç oluşturulmalıdır” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.