Şili 1976

Kültür/Sanat Haberleri —

Şili 1976

Şili 1976

  • Manuela Martelli’nin yönetmenliği olan 1976, diktatör Pinochet döneminde yaşayan burjuva bir kadının, kadın düşmanlığı ve yolsuzluğa karşı verdiği mücadeleye odaklanıyor.

Şilili oyuncu Manuela Martelli’nin ilk uzun metraj yönetmenliğini yaptığı 1976 dünya prömiyerini 2022 Cannes Film Festivali’nde yaptı.

Martelli 1976’yı ağırlıklı olarak kadınlardan oluşan bir ekiple çekmiş, örneğin filmin görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni, müzik bestecisi ve kurgucusu da kadın.

Senaryosuna da imza attığı filmde Martelli, bir kadın olarak bir kadının bakışını ve uyanışını anlatırken toplumun kendine gelişini, sessizliğini bozmasını, sorgulamasını kadın karakter üzerinden simgeselleştiriyor. O dönemde Şili’de birçok anne kayıp eşinin, çocuğunun en azından cenazesine ulaşmaya çalışırken Carmen ise konforlu hayatına devam eder.

Derken bir gün bir rahip Carmen’den, aranmakta olan yaralı bir gencin yarasının bakımını ister. Bakımı üstlenmeyi kabul eden Carmen çok geçmeden bu gencin aslında aranmakta olan bir direnişçi olduğundan kuşkulanmaya başlar. Kuşkularını açtığı genç bunu kabullenince de kaçak genç ve bağlı olduğu örgütlenme arasında kuryelik yapmaya gönüllü olur. O günden sonra Carmen’in hayatı değişmeye başlar ve direnişçilerin dünyasına girer.

Manuela Martelli ilk uzun metraj yönetmenliğinde, filminde gerilim ve paranoya atmosferi kuruyor. Oyuncu Manuela Martelli’nin bu ilk yönetmenlik çabası, son derece başarılı bir politik gerilim olmuş. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.