Sincan’da tahliye hakkı askıda

Rojdan Erez
- Sincan’da iki yıl içinde 5 kez tahliyesi engellenen Rojdan Erez, “İdare ve Gözlem Kurulu oluşturduğundan bu yana Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden hiçbir kadın tutsak normal koşullarda tahliye olmadı” dedi.
AZİZ ORUÇ / İSTANBUL
İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, Sincan'daki bazı tutsaklar hakkında henüz açılmamış, tebliğ edilmemiş, hatta ifadesi bile alınmamış soruşturma dosyalarının gerekçe yapılarak infazların yakıldığını söyledi.
Ankara/Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, öngörülen ceza infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen tahliye edilmiyor. Sürekli infaz yakmalarla, kurul kararlarıyla ve hasta mahpuslarla gündeme gelen Sincan Cezaevi’nde tutulan ve tahliyesi 5 kez İdare ve Gözlem Kurulu tarafından engellenen Rojdan Erez, koşullu salıverme hakkının son yıllarda özellikle siyasi tutsaklar için bir tehdit aracına dönüştüğünü söyledi.
Ağrı’da 2016’da gözaltına alınıp tutuklanan, ardından 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen Rojdan Erez, 2021'de tahliye edilmesi gerekirken, iki yıl boyunca 5 kez İdare ve Gözlem Kurulu tarafından engellendi. İki yıl sonra tahliye olan Erez, kurulların oluşturulmasından bu yana Sincan’da hiçbir kadın tutsağın mahkeme tarafından verilen koşullu salıverme hakkından yararlanamadığını, infazlarının yakıldığını belirtti.
Absürtlük de sınır yok
Erez, İdare ve Gözlem Kurulları tarafından alınan hiçbir kararın hukuki olmadığını vurgulayarak, tahliyesinin keyfi biçimde engellendiği durumlardan birini şu sözlerle anlattı: “Ben siyasi bir suçtan hüküm giymeme ve evli olmamama rağmen eşini öldürdüğü gerekçesiyle cinayet suçundan yargılanan bir adli hükümlüye ait olan ‘tahliye erteleme’ gerekçesiyle tahliyem üç ay ertelendi. Kurula, kararın bana ait olmadığını belirtmeme rağmen hiçbir düzeltme yapılmadı. Bu gerekçeli karar, bana ait olmamasına rağmen Anayasa Mahkemesi tarafından da kabul edildi. Oysa kararda, bir siyasi mahkuma sorulamayacak ya da uygulanamayacak bir ifade yer alıyordu. ‘İdare ve Gözlem Kurulu’na katılmadığı için uyuşturucu kullanıp kullanmadığı tespit edilememiştir. Dışarı çıktıktan sonra da kullanıp kullanmayacağına dair bir izlenim oluşmamıştır’ deniliyor. 'Çok su harcadın’ gibi absürt gerekçeler de eklenerek tahliyem iki yıl ertelendi.”
Tutsaklar üzerinde tehdit aracı
Erez, koşullu salıverme hakkının tutsaklar için tehdit aracına dönüştüğünü belirterek, şöyle devam etti: “Bu tehdide baş eğmeyen siyasi tutsaklar, yasal hakkı olan koşullu salıverme hakkı engellenerek rehin alınıyor. Şu ana kadar Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden hiçbir kadın tutsak normal koşullarda tahliye olmadı. Bu, Sincan Cezaevi’nin nasıl özel uygulamalarla yönetildiğini ispatıdır. Bu durum normal değildir; hukukla, yasayla alakası yoktur. Bunu normalleştirmemek lazım. İdare ve Gözlem Kurulları her platformda teşhir edilmeli, amaçları ve neye hizmet ettikleri ifşa edilmelidir. Yaşanan bu hukuksuzluklar aynı zamanda derin bir düşmanlığın da ifadesidir.”
İnfaz sistemi eziyete dönüştürüldü
Sincan Cezaevi’nde kadın tutsaklara yönelik yaşanan hak ihlallerini yakından takip eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen ise infaz sisteminin tutsaklar için eziyete dönüştürüldüğünü söyledi. İdare ve Gözlem Kurulu’nun hukuku yok sayarak, kendi başına hapis cezası verdiğini kaydeden Çevirmen, şunları paylaştı: “Mahpusların anlatımlarına göre; İdare ve Gözlem Kurulu’nun aldığı kararlarda yer alan gerekçelerden mahpusların haberi olmamakta, bu gerekçeler kendilerine tebliğ edilmemekte ve çoğu zaman ifadeleri dahi alınmamış soruşturma dosyaları tahliye engeli olarak değerlendirilmektedir. Bazı mahpuslar hakkında henüz açılmamış, tebliğ edilmemiş, hatta ifadesi bile alınmamış soruşturma dosyaları, kurul kararlarında gerekçe olarak yer almakta ve infazlarının yakılmasına neden olmaktadır. Ayrıca, mahpusların disiplin cezaları bittikten sonra dahi, disiplin cezasının 'kaldırılma süresi'nin de tamamlanması gerektiği gibi ek gerekçeler uydurulmaktadır.”
Kurullar derhal kaldırılmalı
‘İyi halli’ olma değerlendirmelerinin de tamamen soyut ve sübjektif gerekçelere dayandırıldığını belirten Çevirmen, şunları ekledi: “Bu yolla mahpusların koşullu salıverilme hakları keyfi biçimde engellenmekte, özgürlüklerinden mahrum bırakılmakta ve temel hakları açıkça ihlal edilmektedir. Mahpusların umut hakkını ortadan kaldıran, onları hukuka aykırı biçimde yeniden cezalandıran bu sistem acilen iptal edilmelidir.”
* * *
Hasta tutsaklar sorunu ortada
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısına dikkat çeken TUAYDER, “Tecridin kaldırılması, hasta tutsakların özgürlüğü ve toplumsal barış için acil adımlar atılmalıdır” dedi.
Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAYDER), hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle DEM Parti Akdeniz ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çukurova TUAYDER Eşbaşkanı Metin İnce, hasta tutsakların ağır koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini hatırlattı. İnce, “Bugün, barış ve diyalog çağrılarına rağmen tecrit başta olmak üzere cezaevlerinde hak ihlalleri ve baskılar devam etmektedir. Hasta tutsakların yaşamı, adeta birer siyasi rehine gibi görmezden gelinmekte ve ölümle burun buruna yaşamaya mahkum edilmektedir. 27 Şubat'ın ruhuna sahip çıkmak, barış ve demokratik toplum mücadelesini büyütmek, hasta tutsakların yaşam hakkını savunmakla mümkündür. Tecridin kaldırılması, hasta tutsakların özgürlüğü ve toplumsal barış için acil adımlar atılmalıdır” dedi. MERSİN