Sınır hattına jiletli teller

  • Güney Kürdistan'da devam eden Türk işgal saldırılarıyla birlikte sınır hattındaki köylerde yaşam giderek zorlaşıyor. Sınır hattında hendek kazan Türk ordusu, bir yandan da jiletli teller örülüyor. 

Türk ordusunun Zap ve Avaşîn merkezli yeni saldırıları 17 Nisan'dan beri havadan ve karadan yoğun bombardıman eşliğinde sürüyor. Hakkari’nin Derecik ilçesindeki korucuların da dönüşümlü bir şekilde 20 gün önce çatışma bölgesine götürüldüğü; korucuların çatışma bölgesinde artık üç ay boyunca konumlandırılacağı öğrenildi.

Yaylalar yasak

Yaşanan çatışmalardan sonra sınır hattındaki köylüler büyük bir sıkıntı yaşıyor. Türk askeri, köylülerin hayvanlarını yaylalara götürmesine izin vermiyor. Halkın, daha önce çok sınırlı bir şekilde yaptığı sınır ticareti de işgal saldırılarıyla birlikte hiçbir şekilde yapılamıyor.

 Köy dışına çıkılamıyor

İlçeye bağlı sınırın sıfır noktasındaki Nawberojya (Yeşilova) mıntıkasındaki köylerde, Ramazan'dan beri hem hayvanların hem de insanların sınırın diğer tarafına geçmesi engelleniyor. Sınır hattı boyunca hendekler kazıldı, jiletli teller örülüyor. Bölgede çok sayıda askeri üsten, köylüler 24 saat boyunca gözetleniyor. Sınır hattındaki köylerinde yaşayanlar, neredeyse köy içerisinden bile çıkamıyor. 

 Hayvanlarını satıyorlar

Sınır hattındaki askeri engellemeler sonucu köylülerin geçim kaynağından biri olan hayvancılığa da ciddi kısıtlamalar getirildi. Mera alanlarına köylülerin hayvanlarını götürmesine izin verilmiyor. Kimi köylüler, yayla ve mera yasağı nedeniyle hayvanlarını bölgeden çıkarıp satmak zorunda kalıyor.

 

İran da bombaladı

Türk devletinin saldırıları sürerken İran da Biradost ve Balekayeti alanlarını bombaladı. 

İran’a ait Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA), Federe Kürdistan'ın Biradost ve Balekayeti alanlarını bombaladı. Rojnews’in haberine göre; Biradost bölgesinde Sîkan kasabasına bağlı Katîna, Berbizina, Binperêzan ve Gorisaye köyleri; Balekayeti bölgesinde ise Çoman’a bağlı Simîlan kasabasında Dêke köyü yaylaları bombalandı.

 

Cudi köylerine yasak

Cudi Dağı’nın eteklerindeki dört köye girişler yasaklandı. 

Cudi Dağı eteklerinde bulunan Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Xinis, Şêmga, Sorbitnê, Girêçolya köylerine girişler yasaklandı. Yasağın, resmi açıklama yapmayan Valilik tarafından muhtarlara iletildiği öğrenildi.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.