Sınır polisleri kaçtı

Dünya Haberleri —

Myanmar

Myanmar

  • Myanmar’da darbeci ordunun direnci kırılıyor. Somoy News, cunta karşıtı silahlı gruplar karşısında yenilen 95 Myanmar Sınır Muhafız Polisi'nin (BGP) Bangladeş'e sığındığını duyurdu. Yaralı 15 polis hastaneye kaldırıldı.

Sınırdan geçen polislerin sığınma başvurusu yaptığını ve silahsızlandırıldıklarını açıklayan Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, görevlilerin gözaltına alındıklarını belirti. Kamal, bu kişilerin Myanmar'a gönderilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Çatışmalar nedeniyle sınırdaki güvenliğin artırıldığı bilgisini paylaşan Kamal, hiç kimsenin Bangladeş sınırını geçmesine izin vermeyeceklerini aktardı. Üç Kardeşler ittifakı olarak da bilinen demokrasi yanlısı güçler Ekim ayında 1027 operasyonu ile 35 kasaba ve kentin denetimini sağlamışlardı.

Kamal, yaşanan çatışmalardan dolayı daha önce de 14 sınır polisinin Bangladeş’e sığındığını açıklarken Arakanlı mültecilerin de geri dönüş sürecinin gecikebileceğini kaydetti.

İttifak orduyu geriletiyor

Myanmar'da demokrasi yanlısı güçler, darbeci orduya karşı "Üç Kardeşler İttifakı" ile birleşerek mücadele kararı almıştı. Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusundan silahlı gruplar, 27 Ekim 2023'te Çin sınırına yakın kuzeydeki Shan eyaletinden Myanmar ordusuna karşı genel taaruz başlatmıştı.

İlerleme kaydeden darbe karşıtı güçler, Hindistan sınırında yer alan Chin eyaletindeki Rathedaung kasabasında bir karakol ile Myanmar ordusuna ait bir askeri kampı ele geçirdi.

Budist Arakan Ordusunun eyaletteki operasyonundan kaçan 43 asker ise Mizoram eyaletine sığınmış; Hint güvenlik güçleri de Myanmar askerlerini başka noktaya taşıyıp ardından da ülkelerine teslim ettiğini duyurmuştu. Budist Arakan Ordusu, Hindistan sınırında bulunan Chin eyaletindeki Paletwa kasabasının kontrolünü ele geçirmişti. DAKKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.