Sınırda saldırı altındalar

Dünya Haberleri —

Polonya Belarus sınırında mültecilerin bekleyişi sürüyor. foto: AFP

Polonya Belarus sınırında mültecilerin bekleyişi sürüyor. foto: AFP

  • Belarus-Polonya sınırında mahsur kalan ve aralarında Kürtlerin de bulunduğu binlerce mülteci dondurucu soğuğa rağmen sınırdan Avrupa Birliği topraklarına geçme girişimlerini sürdürüyor. Polonya güçleri, çocuk ve kadınların varlığına rağmen mültecilere tazyikli su ve biber gazıyla mültecilere saldırmaya devam etti. 

 

Belarus-Polonya sınırında bekleyen binlerce mülteci Polonya devlet güçlerinin saldırısı altında.

Belarus-Polonya sınırında mahsur kalan ve aralarında Kürtlerin de bulunduğu binlerce mülteci dondurucu soğuğa rağmen sınırdan Avrupa Birliği topraklarına geçme girişimlerini sürdürüyor.

Kadın çocuk demeden saldırıyorlar

Ağır kış şartlarının hakim olduğu bölgede Polonya güçleri, çocuk ve kadınların varlığına rağmen mültecilere tazyikli su ve biber gazıyla mültecilere saldırmaya dün de devam etti. Yaşanan arbedede çok sayıda mülteci sıkılan tazyikli su ve biber gazından etkilendi. Saldırı sonrası çoğu göçmen sınırdaki bekleyişini sürdürürken, çocuklu aileler ise sınırda kamp kurdu. 

Kriz aylarca sürebilir

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak ise sınırdaki mülteci krizinin aylarca sürebileceğini savundu.

Błaszczak, dün Polonya Radyosu Jedynka'ya verdiği demeçte, “Polonya-Belarus sınırındaki durumun hızlı bir şekilde çözülmeyeceği gerçeğine hazırlanmalıyız. Aylarca hazırlanmamız gerekiyor" dedi ve ekledi "umarım yıllarca sürmez."

Ne olmuştu?

Belarus ile AB arasındaki ilişkiler, geçen yıl Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko‘nun zaferini ilan ettiği tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra giderek kötüleşmişti. Seçim sonuçları hakkında derin şüpheleri olan Belaruslu muhalifler kitlesel sokak protestoları düzenlemiş ve karşılığında çok sert bir polis baskısı ile karşılaşmıştı. AB yetkililerinin iddialarına göre, Lukashenko intikam almak için Ortadoğu ülkelerinden gelen çok sayıda göçmeni Belarus sınırına yığdı. AB ve NATO, Lukashenko’nun en önemli müttefiki olarak gördükleri Rusya’dan krizi sona erdirmesi çağrısında da bulundu.

Merkel arabulucu

AB adına arabulucuk rolü üstlenen Almanya Başbakanı Angela Merkel de Lukashenko ile telefon diplomasisini yürütüyor. AB 15 Kasım’da göçmenleri sınıra doğru taşıyan havayollarını, seyahat acentelerini ve bireyleri yaptırımlarla hedef alacağını ilan etmişti. Öte yandan, şu ana kadar en az 11 göçmen Polonya-Belarus sınırını geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.

MİNSK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.