Şino'nun ıslığı...
Dosya Haberleri —

Welat Önver (Şino)
- Gever, her Kürt’ün içinde ihtişam duygusunu depreştiren bir kent. Dört bir yanı dağlarla, nehirlerle çevrili. Yaralarını kendi olma iradesine katık etmiş coğrafya. Halkı da dağları gibi ihtişamlı... Kime dokunsan kanayan bir yarası var. Burada canını Kürt mücadelesinde kaybetmemiş tek bir aile yok. Onlardan biri de Önver ailesi.
- Şino, yani Welat Önver'in hikayesini dinliyorum annesi Gönül'den.. Anne Gönül, "Welat zaten o kavgada dünyaya geldi, o kavgada da gitti" diyor. Daha çocukken panzer eziyor. Baba Necmettin, "O yara izi aynı Kurdistan bayrağı gibi. Zaten onu sırtındaki yaradan teşhis ettim. Sanki Kürt haritası onun sırtına işlemiş gibiydi" diyor.
- Şino, özyönetim sürecinde yer alır. Anne Gönül de oğlunu bırakmaz, kentte kalır. Anne Gönül anlatıyor: "Islıkla bana mesaj veriyorlardı. 4 gün ıslık sesi geldi bir daha gelmedi..." Baba Necmettin: "Van Emniyet Müdürü geldi 'teröristin babası kim' dedi, dedim kahramanın babası benim. Sizin için terörist, benim için kahraman."
GÜLCAN DERELİ
Gever, her Kürt’ün içinde ihtişam duygusunu depreştiren bir kent. Yaralarını kendi olma iradesine katık etmiş coğrafya.
Gever yani Türkçeleştirilmiş adı ile Yüksekova. Hakkari'in en büyük ilçesi, hatta neredeyse ilinden bile büyük bir ilçe. İlk defa geldiğim Gever, beni büyülüyor. Dört bir tarafı ihtişamlı dağlarla kaplı, sadece dağları değil suyu, ormanı ve en önemlisi de halkı... Halkı da dağları gibi ihtişamlı... Kime dokunsan kanayan bir yarası var. Burada canını Kürt mücadelesinde kaybetmemiş tek bir aile yok. Onlardan biri de Önver ailesi. Önver ailesinin evine misafir oluyorum. Onlardan Şino'nun yani Welat Önver'in hikayesini dinliyorum. Anne Gönül ile sohbet ediyorum ancak her kelime boğazında düğümleniyor. Zor da olsa evladının anısını yaşatmak için anlatmayı bırakmıyor.
Kavgada doğdu kavgada da gitti...
Şino'nun mücadelesi doğumuyla başlamış. 16 Ağustos 1995 yılında dünyaya gelen Şino'nun kısa ama bir o kadar da dolu ömrü mücadele ile geçiyor. İsmi Welat'tır ancak nüfus memuru birçok Kürt çocuğununki gibi onun da ismini kimliğe yazmaz. Aile ise mecburen Welat'ı kimlikte Emre olarak yazdırır. Gönül anne, Şino'nun doğduğu günü şöyle anlatıyor: "Kavgada dünyaya geldi. Yasak vardı o zaman, kavga vardı, mahalleleri yakıyorlardı. Beni hastaneye götürdüler, orada doğum yaptıktan sonra dediler hastaneyi yakacaklar. Yeni doğum yapmıştım, beni bir arabanın içine koydular götürdüler annemgile ve bu akşam da mahalleyi yakacaklar dediler. Welat zaten o kavgada dünyaya geldi, o kavgada da gitti."
Yarası Kurdistan haritası
Şino çocukken de yerinde duramayan tezcanlı bir çocuk. Daha 7-8 yaşlarındayken devletin sopasıyla karşılaşıyor. O süreci anne Gönül, şöyle anlatıyor: "7-8 yaşlarındaydı serhildanlar vardı, sokağa çıkma yasağı vardı, panzer bunu kovalıyor o da kaçıyor, duvara denk geliyor ama duvar yüksek atlayamıyor, panzer vuruyor. Birisi onu duvarla panzerin arasından çekiyor. Sırtından yaralanmıştı. Eve geldiğinde dedik sen neredesin, biz televizyonda gördük ki panzerin altında. Bir de aynı üstle eve geldi. Hiç pes etmedi." Araya baba Necmettin giriyor: "O yara izi aynı Kurdistan bayrağı gibi. Zaten onu sırtındaki yaradan teşhis ettim. Sanki Kürt haritası onun sırtına işlemiş gibiydi."