Sıra değil, mücadele önemli

Mehmet Ortakaya

Mehmet Ortakaya

  • Yeşil Sol Parti’nin İzmir adaylarından Mehmet Ortakaya, doğuştan görme engelli, emekli avukat. Kendisini engelli aday olarak tanımlamıyor. Sıranın kendisi için önemli olmadığını, siyasi mücadele vermek istediğini söylüyor. 

Yeşil Sol Parti’nin İzmir milletvekili adayı Mehmet Ortakaya, “Yeşil Sol Parti’nin talepleri, vaatleri ve iddiaları bir bütün olarak tutarlı bir demokrasi mücadelesidir” dedi.

Mehmet Ortakaya, İzmir'de doğdu, büyüdü fakat kökeni Lozan Mübadelesi'yle Yunanistan'ın Kavala bölgesinden bu topraklara gönderilen bir aileye dayanıyor. 61 yaşında. Avukat, yıllarca bir kamu kuruluşunda çalıştı. Emekli olduktan sonra ise büro açmadı. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyesi. Şimdi ise Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İzmir 2. Bölge 6. sıra milletvekili adayı. Ortakaya, doğuştan görme engelli. Evli ve eşi de kendisi gibi görme engelli. BİA'dan Tuğçe Yılmaz'a konuşan Ortakaya, "Doğuştan görme engelliyim. Geçirdiğim ameliyatlar sayesinde görme oranımda bir miktar artış oldu. Örneğin şu an yazı okuyabiliyorum. Görsel açıdan ciddi kısıtlamalarla karşılaşsam da gündelik yaşamımı sürdürebiliyorum. Ancak kendimi engelli aday olarak tanımlamıyorum. Evet adayım ve engelliyim; ancak bizler engelli aday tanımından doğrudan doğruya engelli hakları mücadelesinden gelen ve bu sıfat ile seçilebileceği bir yerden aday gösterilen adayları anlıyoruz. Geçmişte engelli hakları mücadelesinde epey mücadele verdim. Ama ben şu an Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) bileşenlerinden biri olan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üzerinden adayım" dedi.

Sıranın önemi yok

Bir süredir aktif bir siyasal etkinlik içerisinde olmadığını ama hayatının her döneminde kendimi Marksist bir sosyalist olarak tanımladığını kaydeden Ortakay, "Bu seçimlerin ne kadar kritik olduğunu ise birbirimize anlatmamıza gerek yok. Ben de bu süreçte, seçimler için çalışarak katkıda bulunmak istedim. Milletvekili adayı olarak yasal bir statüyle daha etkili bir biçimde çalışabileceğimi düşündüm. Bu nedenle hangi sıradan aday gösterildiğimin hiçbir önemi yok" şeklinde konuştu.

Tutarlı demokrasi mücadelesi

Ortakaya, Yeşil Sol Parti'yi tercih etme nedeni ise şöyle izah etti: "HDP ile işe başlamamız gerekiyor. HDP kapatma davası süreci nedeniyle ortak alınan bir kararla şu an Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girecek. HDP'nin, Türkiye'de en tutarlı demokrasi mücadelesini veren parti olduğunu düşünüyorum. Yeşil Sol Parti'nin talepleri, vaatleri ve iddiaları bir bütün olarak –ve Türkiye özgünlüğü de göz önüne alındığında– tutarlı bir demokrasi mücadelesidir. Bu kolektif mücadelenin öznesi de Türkiye'deki bütün ezilen, dışlanan ve sömürülen toplum kesimleridir. Kapsama konusunda alınacak daha çok yol var, bu sürecin tamamlandığı söylenemez. Ancak Türkiye'de demokrasi mücadelesine bir katkıda bulunacaksak bunun doğru adresinin Yeşil Sol Parti olduğuna kaniyim."

Engelli hakları için mücadele

Şu an ne yazık ki adaylara baktığında bir engelli milletvekili adayı boşluğu olduğunu gördüğünü, bunun elbette üzücü olduğunu belirten Ortakaya, şöyle devam etti: "Çok sayıda talebin ve çok fazla bileşenin olması, ittifak politikaları gibi bazı nedenler ne yazık bu konuda bir eksiklik yarattı. Bu nedenle kesinlikle engelli hakları mücadelesiyle ilgili sorun ve talepleri gündeme getiririm. İkinci olarak ise Türkiye'de işçi sınıfının, sınıf mücadelesi bağlamında daha güvenli anayasal ve kurumsal zeminler kazanması için çalışırım. Çünkü Türkiye'de şu an sendikal haklara ulaşma hakkı özellikle özel sektörde fiilen yasaklanmış durumda. Anayasa tarafından güvence altına alınmış olan bir hak bu ve büyük toplumsal mücadelelerin sonucunda kazanıldı. Şimdi ise insanlar sendikalaştıkları gibi işten atılıyorlar. Tazminatları ödeniyor ve işe geri dönemiyorlar. Örgütlü ve mücadelede aktif olan işçiler çok zor durumda. Artık buna dur dememiz gerekiyor." İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.