Sırada sadece Suriye’deki Aleviler yok

Forum Haberleri —

Aleviler/foto:AFP

Aleviler/foto:AFP

  • Kürt Özgürlük Devrimi etkisizleştirilirse sıranın Alevilere geleceği açıktır. Sırada sadece Suriye’deki Aleviler yok. Türkiye’deki Aleviler de bu faşistlerin hedefi olduğu bilinciyle hareket etmeli. Bir kere daha Emevi siyaseti dayatılacaktır.

İMAM CANPOLAT

III. Dünya Savaşı, bugün Ortadoğu’da yoğunlaştı. Kürdistan da Ortadoğu’nun merkezindedir. Kadim Aleviliğin anayurdu da bu coğrafyadır. Bu savaş Arap, Kürt, Türkmen Alevi toplulukları doğrudan etkiliyor.

Kürtlerin, nasıl ve hangi tarihlerde statüsüzleştirildiğini kısaca hatırlayalım. Osmanlı ve Safevi (İran) devleti arasında 1639’da yapılan Kasr-ı Şirin Antlaşması ile Kürdistan tarihte ilk kez bölündü. 24 Temmuz 1923'teki Lozan Antlaşması'yla da Kürdistan’ın tamamı bölündü, parçalandı, paylaşıldı ve haritadan silindi. Her parçanın üzerinde bir devlet kuruldu. Kürtler, varlığını ortadan kaldıran bu antlaşmayı kabul etmedi, direndi. Kürt Özgürlük Hareketi'nin yarım asrı aşan kesintisiz devrim mücadelesi, Kürt halkına özgürleşme yolunu açtı. Bununla da sınırı kalmadı. Bütün Ortadoğu bölgesini etkiledi, hatta dünyanın bütün sömürge ve ezilen halklarına ilham kaynağı, umut ışığı oldu.

Rojava’da bütün halklar, din ve inançlar, farklılıklarıyla tanınarak, eşitlik ve özgürlük temelinde bir sistem kuruldu. Komünler, kooperatifler, meclisler, atölyeler, okullar, akademiler, üniversiteler, hastaneler kurdular. İnsanı öncelediler. Bugün, cihadistlerin Rojava Devrimi'ne karşı verdiği savaş, Kürt'ün yanı sıra aynı zamanda özgürleşen Ermeni’ye, Çerkes’e, Arap'a, Türkmen’e, Aleviye, Êzîdî’ye, Hristiyana, Müslümana karşı verilen savaştır. Rojava’daki direniş, başta kadim Alevilik olmak üzere, yasaklanan bütün etnik kimlik ve inançlara özgürleşme yolunu açıyor.

Bazı Alevi kurumların, Türkiye’nin desteği ve ABD’nin onayıyla HTŞ/DAİŞ’in Rojava Devrimi'ni yıkma savaşına karşı ortak açıklama yapmış olması değerlidir, ancak eksiktir. Eksikliği, tüm Alevi kurumların ortak açıklamada imzasının olmamasıdır. Bugün, bütün Alevi kurumları tüm gücüyle sokaklara çıkarak demokratik tepkisini ortaya koyma günüdür. Hitler faşist yönetimi muhalif kesimlere yönelince sessiz kalanları beklediği sonucu çok özlü ifade eden Yahudi Papazın, pişmanlık ifade eden sözlerini hatırlamak gerekir. “Sosyalistleri almaya geldiklerinde sesimizi çıkarmadık, sosyal demokratları almaya geldiklerinde yine sessiz kaldık. Bizi almaya geldiklerinde, artık direnecek kimse kalmamıştı” demişti.

Arap, Türk/Türkmen, Kürt bütün Kızılbaş Alevi toplulukları sıranın kendilerine gelmesini beklememeli. Bu, tarihi bir hata olur. Küresel kapitalist modernite güçleri ve onların bölge ayakları olan Türkiye ve Arabistan’ın desteğiyle, (şimdilik, İsrail’i nötrleştirerek) Suriye’nin başına getirilen HTŞ/DAİŞ çeteleri eliyle Rojava Devrimi'ni boğmak ve Kürt soykırımını sonuca götürmek istiyorlar.

Bugün Rojava’daki varlık mücadelesi ve devrimci direnişin merkezinde Kürtler olsa da sadece Kürtlerin direnişi değildir; ezilen ve inkâr edilen bütün etnik kimliklerin ve inançların direnişidir. Kürt Özgürlük Devrimi etkisizleştirilirse sıranın Alevi topluluklarına geleceği açıktır. Sırada sadece Suriye’deki Aleviler yok. Türkiye’deki Aleviler de bu yeşil selefist faşistlerin hedefi olduğu bilinciyle hareket edilmeli. Alevi topluluklarına bir kere daha Emevi siyaseti dayatılacaktır.

Türk, Kürt, Arap ve bölgede yaşayan bütün Kızılbaş Alevi toplulukların konfederasyon, federasyon, vakıfları ve bunlara bağlı yüzlerce dergâh, cemevi ve dernekler var. Bu durum Alevi toplulukların önemli bir düzeyde örgütlülüğünü göstermektedir. Bu kurumlarımızın kendi özgürlüğüne de yol açacak olan Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne ve geliştirdiği devrimci direnişe mesafeli yaklaşmaktadırlar. Sanki devletli sistemler Alevilerin “üzerindeki yasakları kaldıracaklar, tanıyacaklar” gibi yanılgılı bir yaklaşım içerisindedirler. Özgürlük devrimine kayıtsız kalmak kaybettirir. Ortak, demokratik mücadele kazandırır!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.