Siyaseti düzeltme şansımız halen var

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rheinland-Pfalz eyalet seçimlerinde ikinci sıra adayı olan Suzan Güneş, kadınların, kendilerini kısıtlayan siyasete el atmasının cinsiyet eşitliğini sağlama yolunda elzem olduğunu vurguluyor. 

NİHAL BAYRAM/MAINZ

Almanya’da 2021 seçim maratonu için geri sayım başlarken, adaylar da çalışmalarını hızlandırdı. Pandemi nedeniyle seçmenlerin mektup yoluyla oy kullanmalarını tercih etmesi isteniyor. Belediyelerin en son 12 Mart gününe kadar mektupla kullanılan oyları kabul etmesi, seçmenlerin dikkat etmesi gereken bir husus olarak belirtiliyor.

Adaylardan Suzan Güneş, 14 Mart’ta gerçekleştirilecek Rheinland-Pfalz eyalet seçimlerinde ikinci sırada yarışacak.

1972’de Mûş’un Gimgim ilçesinde doğan Güneş, 14 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya’ya geldi. 36 yıldır Bingen’de yaşayan parlamento adayı, 3 çocuk annesi.

1991’den beri Neuwied, Bingen, Bad-Kreuznach, Mainz ve Kaiserlautern’de  ağırlıkta Irak, Afganistan, İran ve Suriye’den gelen insanların sığındığı prostestan kilisesinde gönüllü olarak çalıştı. 2006’dan beri Utamara yönetim kurulunda ve Tijda Kadın Komünü’nde  yer aldı. 2014’te Sol Parti ile yakın temasa geçti. 2019’da Ingelheim’deki Sol Parti ilçe yönetimine seçilerek bugüne kadar aktif çalışma yürüttü.

  • “Halen siyaseti düzeltme şansımız var” diyen Güneş, Kürt kadınların önem verdiği barış, demokrasi, cinsiyet eşitliği yanında yoksullukla mücadele için, farklı uluslardan çok sayıdaki kadının kendisinden yana oy kullanmasını istiyor. 

Kürt kadınları temsilen aday

Eyalet Parlamentosu’na Kürt kadınları temsilen aday olduğunu belirten Güneş, “Kadınlarımızın sesi, cesareti ve kararlılığı olmak istiyorum” diyor. Parlamentoda Kürt gençlerin ve kadınların yer almasıyla daha güzel ve başarılı çalışmalara imza atacaklarına inandığını belirtiyor. 

Yoksulluk ve cinsiyetçilikle mücadele

Kürt bir kadın olarak barış, demokrasi ve yoksullukla mücadelenin kendisi için çok önemli olduğunu belirten Güneş, bu yüzden Sol Parti’yi desteklediğini söylüyor. Cinsiyet eşitliği, kadın ve ailelerin güçlendirilmesi yönünde yapacağı çalışmalar için eyalette farklı uluslardan çok sayıdaki kadının kendisinden yana oy kullanmasını istiyor. 

Siyasete el atmalı

Almanya’da kadınların siyasete katılımını yetersiz bulan Suzan Güneş, “Almanya’da 1945 yılına kadar siyaset yapmak yasaktı. Bunun kalıntıları halen kafalarda yer etmiş ve aktif siyaset yapan kadınların sayısı ne yazık ki halen çok az” diyor. Kadını kısıtlayan topluma ve siyasetle mücadele için, bu alana el atarak hakkını araması ve özgürlüğü sağlaması gerektiğini savunuyor. 

Hak kazanmak zorunda

Kadınlar olarak toplumsal cinsiyetsizliğin sonuçlarıyla günlük yaşamın her alanında karşılaştıklarını belirten Suzan Güneş, şunları ekliyor: “Kadın kıyımlarını durdurabilmek, kadına  şiddete caydırıcı cezalar sağlamak için siyasete katılmalıyız, söz ve karar hakkımızı kullanmalıyız. Şu anki sistemin kadını sömürdüğünü, düşüncesini, hedeflerini ve varlığını her alanda geride tutuğunu hepimiz, evde, iş hayatımızda, toplum ilişkilerimizde ve siyasette günlük olarak yaşıyoruz. Buna dur demenin yolu siyasete katılmak ve yasalar üzerinden kadınlarımızın hakkını aramaktır. Kadınlar cinsiyet eşitliği için mücadele veriyor ve hak kazanmak zorunda.”

“Kadın var oldukça siyasetin düzelme şansı halen vardır” diyen Suzan Güneş, buna inandığı için demokrasiden ve özgürlüklerden yana olan başta kadınlar olmak üzere herkesi kendisine oy vermeye çağırıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.