
Unutmayacak ve unutturmayacağız
Birtane, 2012 yılının kendileri açısından mücadele ile geçen bir yıl olduğuna işaret ederek şunları belirtti: “Kürt siyaseti, Kürt Özgürlük Mücadelesi ve Kürt Kadın Hareketi mücadelelerine soluksuz devam etmektedirler. 2011 yılında Roboskî katliamı vardı. 2012 yılında hem siyasi alan hem de toplumsal alan, kendi çocuklarına ve Kürt ailelerine sahip çıktı, çıkmaya devam ediyor. Roboskî Katliamı’nın suçluları hala yargılanmadı. Yıllar da geçse Kürt kadınları ve Kürt halkı bu katliamı unutmayacak ve unutturmayacaktır.”AKP hükümetinin, kadınları yaşamın tüm alanlarından uzak tutmaya dönük bir politika uyguladığına vurgu yapan Birtane, hükümetin siyaset alanında da aynı çabayı sergilediğine dikkat çekti. Birtane, 76 kadın milletvekilinin mecliste yer aldığını, ancak bu milletvekillerinin kendi partilerinin görüşü dışına çıkmadığını belirtti. Siyasi partiler ve hükümet kanadında kadın temsiliyetinin olmadığını ve kadının sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile temsil edildiğine değinen Birtane, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de aynı şekilde partisinin düşünce ve anlayışı dışına çıkmadığını ifade etti.
Mafya yöntemi kullanılıyor
Sevahir Bayındır, Pervin Buldan ve son olarak da BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Koçak’ın ayaklarına isabet eden gaz bombalarıyla yaralanmalarına vurgu yapan Birtane, kadın siyasetçilerin, her zaman AKP hükümetinin hedefi olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “İlginçtir! Kadınlara yönelik mafya yöntemi kullanılmaktadır. Mafya, başta ayağa sıkar. Bu korkutma ve sindirme amaçlı yapılır. Bu yöntemle kadınlar siyaset dışına itilmek istenmektedir. Fakat, unutmamaları gereken bir şey var. 30 yıldır süren mücadele Kürt kadınları ve Kürt halkının beyninde yer almış ve büyük değişimler yaratmıştır. Bu yöntemle kadınları mücadele etmekten uzak tutamazsınız.”
MHP ve CHP farklı düşünmüyor
Birtane, kadın konusunda ana muhalefet partileri olan MHP ve CHP’nin de AKP hükümetinden farklı olmadığına dikkat çekti. Yine yaşanan tüm sorunların erk sistemi ile bağlantılı olduğunu da sözlerine ekleyen Birtane partilerin kendilerini erk sistemden arındırmadıkları sürece kadınlara karşı aynı fikirde olacaklarını kaydetti. BDP’li kadınların Türkiye siyasetine bir örnek olduklarını belirten Birtane “Sayın Öcalan’ın da dediği gibi, ‘Kadın özgürleşmeden, toplum özgürleşmez’. Biz kadınlar, hiçbir zaman özgürlük arayışından ve doğruların izinden kopmayacağız” dedi.
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına değinen Birtane “Kürt siyasetçiler ve özellikle kadın siyasetçiler her zaman AKP’nin hedefinde oldular. Zaten pratik olarak dokunulmazlık kaldırılmış durumda. Resmileştirilmesi gerekiyordu ve şimdi onu yapacaklar. Milletvekilleri, gördükleri şiddete rağmen mücadelelerine devam ettiler. İsterlerse dokunulmazlıkları kaldırsınlar, isterlerse kaldırmasınlar, keyifleri bilir. Bizim için önemli olan halkın değerlerine layık olmaktır” diye konuştu.
2013’te mücadele büyüyecek
Birtane, Türkiye ve Kürdistan’daki cezaevlerindeki tutsakların 12 Eylül’de başlattıkları ve 68 gün sürdürdükleri açlık grevlerine ilişkin olarak da şunları belirtti: “Açlık grevine giren siyasi tutsakların bir talebi de anadilde özgürlüktü. 2012 yılı, mücadelenin her alanda yükseldiği bir yıl oldu. Yalnız BDP’li olan Kürtler değil tüm Kürtler, kendi değerlerine sahip çıktı. Bu nedenle, yaşamın tüm alanında Kürtçeyi kullanabilmeliyiz.”
Birtane son olarak, Kürt özgürlük mücadelesinin gün geçtikçe büyüdüğünü belirterek “Kadınlar nasıl ki geçmiş yıllarda mücadelelerini büyüttülerse önümüzdeki yıl da büyütmeye devam edeceklerdir” şeklinde 2013 yılında da aktif kadın çalışmalarının devam edeceği mesajını verdi.
JINHA/AMED