Siyasi soykırım protesto edildi

  • HDP yönetici ve üyelerine yönelik birçok kentte devam eden siyasi soykırım operasyonları, Van'da protesto edildi. 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyelerine yönelik gözaltı ve baskılar birçok kentte protesto edildi. Van İl Örgütü, önceki gün Nurullah Pekbay, Şiyar Akti, Ferhat Azan  ve Şerif Sarıbulak isimli 4 Gençlik Meclisi üyelerinin gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı. İpekyolu ilçe binası önünde yapılan açıklamaya, milletvekili Murat Sarısaç, HDP ve BDP ile çok sayıda kurum katıldı. HDP Gençlik Meclisi Üyesi Şervan Beyazit, hukuksuz bir şekilde parti üyelerine yönelik saldırıların devam ettiğini belirtti. HDP’ye yönelik saldırılarla demokratik siyasetin kriminalize edilmeye çalışıldığını söyleyen Beyazit, “Geçtiğimiz haftalarda Gençlik Meclisi üyelerimizden Arjin Tuncer’e yönelik gerçekleştirilen hukuk dışı saldırı ve gözaltılara bugün yenileri eklenmiştir. Van’da yaşanan hukuk dışı gözaltı saldırısı kapsamında HDP Gençlik Meclisi üyelerimiz gözaltına alınmıştır. Başka birçok ilde de üyelerimizin ve HDP’lilerin gözaltına alındığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Ancak iktidarın tüm saldırılarına rağmen gençliğin adresi HDP’dir. HDP Gençlik Meclisi yozlaşmaya, yolsuzluğa, asimilasyoncu politikalara ve bağımlılık siyasetine karşı dimdik ayaktadır” dedi.

HDP’nin demokratik siyaset mücadelesinin kriminalize edilemeyeceğini ifade eden Beyazit, tüm demokratik kitle örgütlerine, “Partimize yönelik bu saldırılara karşı sessiz kalmayın. Saldırıya uğrayan Kürt’tür diye susmayın. Bu hukuksuzluk sizi de vurur” çağrısında bulundu.  VAN

 

Gözaltılar dün de sürdü

Hafta sonu onlarca kişinin gözaltına alındığı siyasi soykırım operasyonlarına dün de Mersin, Hatay, Adana ve İzmir’de devam edildi. 

Mersin’in Tarsus ve Silifke ilçesinde sabah saatlerinde 10 eve baskın düzenledi. Yapılan ev aramalarında S.A., A.S., M.Ö., M.R., A.M., S.A., İ.A., Y.D., N.A. ve M.A. isimli kişiler gözaltına alındı. Adreslerinde bulunmayan iki kişinin ise gözaltına alınamadığı belirtildi. 8 kişi, Mersin Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 

İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı 2015 İskenderun Newrozu'nda atılan sloganları gerekçe göstererek, "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında polis, dün sabah Erzin ve İskenderun'da çok sayıda eve baskın düzenledi. Baskınlarda HDP Parti Meclis (PM) Üyesi Zeki Koç, HDP Erzin İlçe Eşbaşkanı Diyadin Sırça, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi Erzin İlçe Eşbaşkanı İsmet Katran ve üyeleri Ali Taylan ile HDP'li Behçet Aslan ve Fırat Töre gözaltına alındı. Mehmet Oturmak evinde bulunmadığı için gözaltına alınamadı. Koç, İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğüne, kalanlar ise Erzin İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında 13 Ağustos'ta kent merkezi ve Ceyhan ilçesinde yapılan ev baskınlarında aralarından çocukların da olduğu 20 kişi gözaltına alındı. 6 kişi halen gözaltında tutuluyor. 

Manisa ve İzmir’de sabahın erken saatlerinde evlere baskın düzenlendi. İzmir’de 9 kişi, Manisa'da 6 kişi gözaltına alındı. İsimleri öğrenilenler şunlar: Sibel Aktulum, Leyla Demirkaya, Cengiz Küçükgöl Köy, Emre Yalçın, Doğan Alpar, Havva sevilen, Ali Aslan, Memduh Ektiren, Ekrem Taş ve Muhammed Ezver Toplu.

Giresun'da Aykut Bingöl isimli yurttaş sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek, sabah saatlerinde evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.