Siz Zübeyde'yi yıldıramazsınız

Dünya Haberleri —

Zübeyde Akmeşe

Zübeyde Akmeşe

  • Zübeyde Akmeşe, daha önce de 3400 Euro para cezası almasına rağmen “Öcalan’a özgürlük” talebinden vazgeçmedi. Öcalan posterlerini taşıdığı için bu kez 2700 Euro para cezası verilen Akmeşe, "Geri adım atmayacağım" dedi.

 

REWŞAN DENİZ/MÜNİH

Kürdistanlı Zübeyde Akmeşe, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafını taşıdığı için 2700 Euro para cezasına çarptırıldı. Akmeşe "Öcalan kırmızı çizgimiz. Geri adım atmayacağım" derken, avukatı Dirk Asche ise "İfade özgürlüğüne aykırıdır" diyerek, karara tepki gösterdi.

Alman yargısı, Türk devletinin isteği üzerine Kürt özgürlük mücadelesiyle dayanışma içinde bulunan aktivistlere yönelik kriminalize siyasetini sürdürüyor. Öcalan sembollerini taşıdığı gerekçesiyle üç ayrı davadan yargılanan Zübeyde Akmeşe önceki gün Münih Yerel Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Akmeşe, geçen yıl üç ayrı etkinlikte Öcalan’ın resmini göstererek özgürlük talep ettiği gerekçesiyle Dernekler Yasası’nı ihlalden suçlanıyor. Akmeşe’nin suçlandığı eylemler şunlar: 15 Şubat 2020’de Münih Güvenlik Konferansı’na karşı yapılan gösteri, 10 Mart’ta Öcalan’a özgürlük mitingi ve 20 Haziran’da Güney Kürdistan’daki Türk işgal saldırısını protesto eylemi.

Üç ayrı dava

Üç ayrı eylemde Öcalan’a özgürlük talep eden pankart, Öcalan bayrağı ve telefonundaki Öcalan sticker’i nedeniyle  suçlanan 66 yaşındaki Akmeşe hakim karşısına çıktı. Davayı Almanya’daki tutsaklarla dayanışma örgütü Rote Hilfe (Kızıl Yardım) üyeleri ile Akmeşe’nin dostları da izledi.

Mahkeme iki eyleme ilişkin “PKK ile bağlantılı” olduğu gerekçesiyle Akmeşe’ye 2700 Euro para cezası verirken, bir eylemden ise “PKK bağlantısı bulunamadı” diyerek beraat kararı verdi.

 

  • Zübeyde Akmeşe, mahkemede de Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti, özgürlük talebini yineledi ve konuşmasını “Öcalan için Özgürlük”,  “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla bitirdi.

Tecride dikkat çekti

Mahkeme salonunda karara tepki gösteren Zübeyde Akmeşe, Kürt Halk Önderi üzerindeki tecride dikkat çekerek şöyle konuştu: “İmralı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit devam ediyor. Yükselen tepkiler üzerine bazı dönemlerde Öcalan'ın avukatı ve ailesiyle görüşmesi izin verilse de İmralı'daki ağırlaştırılmış tecrit koşulları hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadı.”

Mahkemede de özgürlük istedi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için süren açlık grevlerine de işaret eden Akmeşe, en son 7 Ağustos 2019’da avukatları, 25 Mart 2021'de ise kardeşi Mehmet Öcalan ile telefonla görüşebildiğini hatırlatarak şöyle devam etti: “Öcalan üzerinde uygulanan tecrit, tüm toplumu etkisi altına alıyor. Bugün hiçbir insan ve kurum basın açıklaması yapamıyor ve bir nevi toplum açık bir cezaevinde yaşıyor. İnsanlar hiçbir hak talebini dile getiremiyor. Ben dahil. Öte yandan bugün tüm dünya halkları Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele yürütüyor. 6 milyon üyesi olan sendika, Latin ülkelerinde yıllarca mücadele eden kurum ve kuruluşlar bunlardan sadece bazıları.”

Akmeşe konuşmasını “Öcalan için Özgürlük” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla bitirdi.

Zübeyde Akmeşe: Abdullah Öcalan için özgürlük talebimi tekrarlıyorum; bu insani bir haktır ve tecridin son
bulması için mücadelenin büyütülmesine inanıyorum.

Geri çekilmeyeceğim

Dava ardından gazetemize konuşan Akmeşe verilen cezaya tepki göstererek “Sonuç ne olursa olsun, geri çekilmeyeceğim. Öcalan Kürt halkının kırmızı çizgisidir. Bizim tek bir amacımız var: Önderliğimizin özgürlüğüne kavuşması, sağlığı ve uygulanan tecridin kaldırılması" dedi.

Öcalan'ın özgürlüğünün Kürt halkının, Kürdistan'ın özgürlüğü olduğunu kaydeden Akmeşe, "Mahkemede de söyledim. Abdullah Öcalan için özgürlük talebimi tekrarlıyorum; bu insani bir haktır ve tecridin son bulması için mücadelenin büyütülmesine inanıyorum. Tecrit bir insanlık suçudur. Bakın ülkedeki tüm sorunların ve savaşın ortak çözüm adresi İmralı’dır. Muhatap Öcalan’dır.”

Avukat Dirk Asche
foto: waechtler-kollegen.de

Avukat Asche: İfade özgürlüğüne aykırı

Dava avukatı Dirk Asche de gazetemize konuşarak, Öcalan posterlerinin taşınmasına ilişkin mahkemelerin verdiği kararlara tepki gösterdi. Genel siyasi taleplerin dile getirildiği eylemlerde Öcalan’ın posterinin gösterilmesinin 'suç unsuru' olarak kabul edildiğini belirten Asche, Öcalan için yapılan eylemlerde ise suç sayılmadığını belirterek, "Bu ifade özgürlüğüne aykırıdır” dedi.

“Verilen kararı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullanan avukat Asche, "Beraat kararı çıkana kadar hukuki girişimlerimizi sürdüreceğiz" diye ekledi.

Daha önce de 3400 Euro ödedi

Zübeyde Akmeşe, 2019’da da yine aynı gerekçeyle, aynı mahkemede görülen davada 3400 Euro ödemeye mahkum edilmişti. Türk devletinin Öcalan üzerinde uyguladığı ağır tecride dikkat çekmek için Öcalan fotoğrafı açan Akmeşe, o dönemde cezalarla engellenemeyeceklerini vurgulamıştı. Türk devletinin baskılarından dolayı Almanya’ya gelmek zorunda kaldığını belirten Akmeşe mahkemede özetle şunları belirtmişti: "Kürdistan’daki 40 yıllık savaşın sona ermesi için Öcalan’ın özgür olmasını talep ediyorum. Tecrit insan haklarına aykırı. Cezaevinde ağır koşullarda tutulan bir liderin fotoğrafını taşıdım. Mahkemenin bu kararı asla beni korkutmuyor ve fikirlerimden vazgeçirmeyecek. Daha önce olduğu gibi bundan sonra da barış ve diyalogdan yana olan sloganları atmaya devam edeceğim. Bu sloganlardan birisi de şu olacak; Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış.”

Bavyera başı çekiyor

Alman İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017’de 16 eyalete gönderdiği bir genelgeyle birçok Kürt örgütünün sembolünü, DAİŞ karşı mücadelede takdir ettiği YPG/YPJ’nin sembolleri ile Öcalan’ın fotoğraflarını yasaklamıştı. Bakanlık söz konusu sembollerle PKK propagandası yapıldığını iddia ederken, genelgeyi en sert şekilde uygulayan eyaletlerin başında Bavyera geliyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.