Soçi öncesi İdlib gerginliği

Dünya Haberleri —

.

.

  • İdlib’te çetelerin Rusya'nın Lazkiye'deki Hmeymim üssüne bir insansız hava aracı (İHA) ile saldırı girişiminde bulunduğu, Pantsir-S hava savunma sistemi tarafından İHA'nın imha edildiği duyuruldu.

 

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğamiral Vadim Kulit, İdlib’te Hmeymim üssünün İHA'yla hedef alındığını, İHA’nın savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü belirtti.

Öte yandan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yarın Soçi’de gerçekleştireceği görüşme öncesi Türkiye’nin İdlib’e binlerce askerden oluşan ilave birlikler gönderdiği bildirildi.

Roketatar ve tanklarla dolu büyük bir Türk askeri konvoyunun gözlem noktalarının bulunduğu Cebel Zaviye’ye gittiği, yeni takviyelerle olası bir savaş durumu karşısında üslerin güçlendirildiği kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib’te “muhaliflerle teröristleri ayırma çalışmalarının hedeflenenden çok uzak" olduğunu söyleyerek, Erdoğan ve Putin'in iki yıl önce üzerinde anlaştığı maddeleri uygulamaya çağırmıştı.

Türk Savunma Bakanı Hulisi Akar, Lavrov’un eleştirilerine yanıt vererek "Biz Rusya ile yapılan anlaşmadaki esaslara uyuyoruz. Karşı tarafın da mutabakattaki sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz“ ifadelerini kullandı.

Akar, Rusya'nın son günlerde İdlib’te düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili olarak "Dileğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Putin ile yapacağı görüşmeyle tekrar mutabakat muhtırasının başlangıcındaki sükunet haline dönülmesidir." diye konuştu.

QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.