Soçi öncesi saldırılar arttı

Hesen Remo

Hesen Remo

  • Rusya ve Türkiye liderleri arasındaki görüşmeden önce, "silahsız bölgeler" Rus uçakları ve Şam hükümet güçleri tarafından her gün bombalanırken, işgalci Türk devleti ise Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını artırdı.

Tahran'da 19 Temmuz'da gerçekleştirilen toplantıyla eş zamanlı olarak Halep, İdlib, Lazkiye ve Hama'nın birçok bölgesi de dahil olmak üzere silahsızlandırılmış bölgelerde bombardımanlar gerçekleştirildi. Toplantının sona ermesiyle saldırıların şiddeti giderek arttı. Bu bölgeler Rusya ve Şam hükümeti tarafından her gün bombalanıyor. Öte yandan Türk devletinin çeteleri Şam hükümetine bağlı olan bölgeleri hedef alıyor. İşgalci Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırılarını da arttırdı. Kuzey-Doğu Suriye’deki ilçe ve köyler, işgalci Türk devleti tarafından top atışları ve SİHA'larla hedef alınıyor. Saldırılar sonucunda, birçok yurttaş, İç Güvenlik Kuvvetleri üyeleri, savaşçılar ve QSD komutanları şehit düştü. Türk devleti, aynı zamanda yeni kapsamlı işgal saldırısı tehdidinde bulunuyor. 

Ortadoğu uzmanı gazeteci Hesen Remo, İdlib ve silahsızlandırılmış bölgelere yönelik saldırılardaki artışın, işgalci Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına bağladı. Hesen Remo, “Rusya ve Şam hükümeti İdlib'i terörist üssü olarak görüyor. Cebhet El Nusra, Hûrasûdîn ve DAİŞ çeteleri için bir sığınak haline geldi. Rusya ve Suriye, burayı vuruyor” dedi. Rus güçlerinin başarmak istediği ana konulardan birinin de Halep ile Lazkiye arasındaki yolun ticaret için açılması olduğunu söyleyen Remo, “Şam hükümeti bölgelerindeki ekonomik kargaşayı düşürmek için iki taraf arasındaki M4 uluslararası ticaret yolunu açmak istiyor. Türk devletinin ise kendi içinde başka planları da var” şeklinde konuştu.

Ankara ile Şam flörtü

Rusya ile Türkiye arasındaki perde arkası anlaşmaların detaylarına değinen Remo, "Son zamanlarda yeni detaylar ortaya çıktı. Türkiye Dışişleri Bakanı birkaç gün önce Şam hükümetiyle Kürtlere karşı siyasi diyaloga girmeye hazır olduklarını açıkladı. Bu ifade, elbette, bir kerede oluşmadı. Rusya ile Türkiye arasında bir anlaşma olduğunu kanıtlıyor. Rusya, sanki Kuzey-Doğu Suriye’de devrim olmamış ve hiçbir bölge kurtarılmamış gibi, kendi yönetimi altındaki Şam hükümetinin kontrolü dışındaki bölgeleri himaye altında tutmak istiyor” dedi.

Gazeteci Hesen Remo, Rusya'nın Türkiye'ye alan açmasının bedelsiz olmayacağını, Rusya'nın taleplerinin olacağını belirterek, "Türk tarafı taviz vermeye hazır olacak, çünkü artık Türkiye'de iç politika ve ekonomik zayıflamış durumda. Ülkede ekonomik kargaşa var. Rusya, Erdoğan'a, İdlib veya Ukrayna'daki durumdan kaynaklı yeni çatışmaların ortaya çıkmasıyla beraber ittifakına katmak istiyor. Yeni anlaşmalara varmak zorunda bırakan silahsızlandırılmış bölgelere devam eden saldırılarla mesajlar gönderiyor” diye konuştu. 

Soçi'de de izin isteyecek

Erdoğan'ın bugün (5 Ağustos'ta) gerçekleşmesi beklenen Soçi ziyaretlerine ilişkin konuşan Remo, şunları ifade etti: "Putin ve Erdoğan ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konuları görüşecek. Elbette Erdoğan, Rusya'dan Kuzey-Doğu Suriye'ye geniş çaplı bir saldırı gerçekleştirmesine izin almaya çalışacak. Özellikle, Şam hükümet güçleri ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD) arasındaki askeri anlaşma gibi sahadaki diğer gelişmelerden sonra, İran'ın Til Rifet'e yönelik saldırılara konusunda ciddi tutumunu aşmak isteyecek. Mesela Türkiye, NATO'nun yardımıyla İdlip bölgelerdeki binlerce Cebhet El Nusra, Ehrar el-Şam, DAİŞ ve diğer çete üyelerini kullanarak Himêmîm üssüne saldırtabilir. Her iki taraf da Suriye bölgelerindeki hegemonyasını genişletmek istiyor. Kanıtlarını da Soçi veya Astana gibi her toplantıdan önce saldırıların artması olarak görebiliriz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.