Sol 89 sandalye kazandı, sağ yükselişte
Dünya Haberleri —

Norveç İşçi Partisi
- Norveç’te İşçi Partisi, 89 sandalye kazanarak ikinci kez iktidara geldi. Ancak İlerleme Partisi ile Muhafazakar Parti liderliğindeki merkez sağ ise 80 sandalye kazandı.
Norveç’te yapılan genel seçimlerde, mevcut Başbakan Jonas Gahr Store liderliğindeki İşçi Partisi’nin öncülüğündeki merkez sol ittifak, 169 sandalyeli parlamentoda 89 sandalye kazanarak çoğunluğu elde etti. Seçimlere 4 milyondan fazla seçmen katıldı. Merkez sağ ittifak, Muhafazakâr Parti ve İlerleme Partisi’nin liderliğinde 80 sandalye kazanırken, İlerleme Partisi 48 sandalye ile tarihindeki en yüksek oy oranına ulaştı.
Seçimlerde dikkat çeken bir diğer gelişme, 47 yaşındaki Sylvi Listhaug liderliğindeki göçmen karşıtı İlerleme Partisi’nin başarısı oldu. Parti, büyük vergi indirimleri vaadiyle özellikle genç erkek seçmenler arasında destek buldu. Oslo merkezli liberal düşünce kuruluşu Civitas’tan araştırmacı Eirik Lokke, “Günümüz gençleri eskiye göre daha sağcı” dedi.
Başbakan Store, seçim sonuçlarını memnuniyetle karşıladı ve sağa kayışın abartılmaması gerektiğini vurguladı. “Bu, Norveç dışına, sağcı dalgaya rağmen sosyal demokrasinin kazanabileceğine dair bir işaret” dedi. Store, “dört yıl daha” sloganlarıyla desteklenen konuşmasında, hükümetinin istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ifade etti.
Ancak 65 yaşındaki lider, mali bütçe gibi önemli yasaları geçirebilmek için küçük müttefiklerine bağımlı kalmaya devam edecek. Zenginlere yönelik vergi artışları, gelecekteki petrol arama çalışmaları ve devlet fonunun yatırım politikaları gibi konularda zorlu müzakereler bekleniyor.
Eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Store’nin kabinesine katılması, son aylarda merkez solun elini güçlendirdi. Oslo Barış Araştırma Enstitüsü’nün anketine göre, Norveçlilerin yüzde 59’u önümüzdeki on yıl içinde Avrupa’da yeni bir savaş çıkma ihtimaline inanıyor; bu oran geçen yıl yüzde 55’ti.
Norveç’in seçim sonuçları, Avrupa’da yükselen popülist sağ dalgaya karşı sosyal demokrat politikaların hâlâ güçlü bir destek bulabileceğini gösteriyor. Ancak, Store’nin hükümeti, iç ve dış politikada karmaşık bir denge kurmak zorunda kalacak. OSLO















