Sol zafer kazandı: 2 Kürt Norveç Meclisi'nde

Dünya Haberleri —

.

.

  • Norveç’te İşçi Partili Jonas Gahr Støre öncülüğündeki sol muhalefet, seçimleri kazanarak sekiz yıllık sağ iktidara son verdi. Kızıl Parti’den (Rødt) Kürdistanlı Seher Aydar ile İşçi Parti’den Mani Hüseyni de Meclis’e girmeyi başardı.

 

Norveç’te pazartesi günü gerçekleştirilen seçimlerin galibi sol koalisyon olurken, başbakanlık koltuğuna da Jonas Gahr Støre’nun oturması bekleniyor. 5 partiden oluşan sol koalisyonun parlamentodaki 169 sandalyeden 100’ünü aldığı bildirildi.

Seçimlere Kızıl Parti’den (Rødt) ikinci sıra adayı olarak giren Kürdistanlı Seher Aydar ile İşçi Parti’den beşinci sıra adayı olarak giren Mani Hüseyni de Meclis’e girmeyi başardı.

Konyalı Aydar: Ezilenlerin sesi olacağım

32 yaşındaki Seher Aydar, küçük yaşta Konya'dan Norveç'e göç etmiş yurtsever bir ailenin çocuğu. Genç olmasına rağmen uzun yıllardır kadın hareketlerinde, sivil toplum kuruluşlarında ve ırkçılık karşıtı kurumlarda aktif çalışmalar yürüttü. Aydar, tüm ezilen, sömürülen emekçilerin, Kürtlerin haklı mücadelesinin sesi olacağını dile getirmişti.

Rojavalı Hüseyni: Kamuoyu oluşturacağım

Oslo'nun Akershus bölgesinden 5. sıra milletvekili adayı olarak seçimlere giren 33 yaşında genç siyasetçi Mani Hüseyni, yaklaşık 23 yıl önce ailesiyle birlikte Rojava'dan Norveç'e göç etti. Oslo Üniversitesi'nde Siyasal Bigiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra siyasette daha aktif olmaya başlayan Hüseyni, milletvekili olması durumunda kamuoyunun ve Norveçli siyasetçilerin dikkatini Kürdistan halkı ile dayanışmaya çekeceğini belirtmişti.

ANF/OSLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.