Soma, Zara, Müjgan Kürtçe için hapiste

Kadın Haberleri —

Soma Pur Muhammedî, Zara Muhammedi ve Müjgan Kawusi

Soma Pur Muhammedî, Zara Muhammedi ve Müjgan Kawusi

  • İran rejimi, Sine’de Kürtçe öğretmeni ve Nujîn Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Soma Pur Muhammedî’yi görevden alarak 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Soma, rejimin ‘güvenliğine zarar veren grupları örgütlemek’le suçlanıyor.

İran rejimi, Kürtlerin Kürtçeyi konuşmaması, çocuklara anadilini öğretmemesi ve kimlik bilincine ulaşmaması için baskılarını sürdürüyor. Özellikle okullarda çocuklara Kürtçe ders veren öğretmenler türlü gerekçelerle görevden alınıyor veya hapis cezasına çarptırılıyor.

Rejimin Devrim Mahkemesi bu kez de Rojhilatê Kurdistan’ın Sine kentinde Kürtçe öğretmeni olan Soma Pur Muhammedî’yi görevden alarak 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Kirmanşah Cezaevi’ne gönderilen ve aynı zamanda Nujîn Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi olan Soma Pur Muhammedî, “İran’ın güvenliğine zarar veren grup ve örgütler örgütlemekle”suçlanıyor. Soma Pur Muhammedî daha önce de “kamu güvenliğine zarar vermek” suçlamasıyla bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Müjgan, Zara ve Anisa

Soma Pur Muhammedî dışında da birçok kadın öğretmen benzer suçlarla karşı karşıya kaldı.Kürtçe öğretmeni ve kültür aktivisti Müjgan Kawusi, 2023 yılının sonlarında “şiddeti kışkırtmak” ve “ülke güvenliğini bozmak” suçlamasıyla 39 ay, “İran İslam Cumhuriyeti liderine” hakaret suçlamasıyla 15 ay ve “rejim aleyhine propaganda” suçlamasıyla da 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kawusi, 22 Eylül 2022’de Mazandaran eyaletine bağlı Nuşehr’degözaltına alınmış, 3 milyar tümen kefalet ödeyerek serbest bırakılmıştı.

Müjgan Kawusi 2019 yılında da tutuklanmış ve o dönem düzenlenen protesto gösterilerine ve kültürel faaliyetlere destek verdiği gerekçesiyle 20 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kavosi 2019’un haziran ayında serbest bırakılmıştı.

Seywan İbrahim’e kırbaç ve hapis

Nûjin Derneği Sosyal ve Kültür Komisyonu Üyesi Zara Muhammedi de öğrencilere Kürtçe ders verdiği için Şubat 2020’de Sine Devrim Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, cezası Şubat 2021’de onanmıştı. Muhammedi’nin kararın bozulması için mahkemeye yaptığı başvuru Mahkeme Başkanlığı tarafından reddedilmiş ve kendisinden güvenlik güçlerine teslim olması istenmişti. Zara Muhammedi, 8 Ocak 2022’de teslim olmuştu. Öte yandan Zara Muhammedi’nin eşi Seywan İbrahim de Aralık 2023’te 40 kırbaç ve bir yıl hapis cezası verildi.

2020 yılında da Kirmaşah’a bağlı Şabad ilçesinde, Anisa Ceferi’yi tutukladı. Kürtçe dil öğretmenliğinin yanı sıra “J” isimli kültür ve edebiyat dergisinin yönetim kurulunda yer alan Anisa Ceferi, 17 Aralık 2019’da da gözaltına alınmıştı. SİNE

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.