Son gün sandığa gidelim

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Kurdistanlılar AKP/MHP iktidarının tasfiyesinde bir kilometre taşı olan seçimlerde oyunu kullanıyor. Karakoçanlı Hatun Demir, “Bugün iktidar da bir şeyler de değişecekse, bu Kürt halkı istedi diyedir. Tutsaklara özgürlük için oy kullandım” deyip Kurdistanlılara “sen de oyunu kullan” çağrısı yaptı. 
  • Cumhurbaşkanını seçmek için 20 Mayıs'ta, 73 ülkede sandığa giden yurt dışı seçmeni üçüncü günde katılım rekoru kırdı. YSK’nın verilerine göre üç günde 1 milyon 500 bin 26 kişi mühür bastı. Üçüncü günde 375 bin 122 kişi oy kullandı. 

LEYLA AKARSU- ARAT ARARAT

Yurt dışında Cumhurbaşkanlığı ikinci turu için seçmenler sandık başına gitmeye devam ediyor. İlk 3 günde oy kullananların sayısı 1 milyon 500 bini geçti. Sabahın erken saatlerinde başlayan kuyruklar gün boyu devam ediyor. Halkların temel mesajı ‘bu kez gidecek başka çaresi kalmadı’ oldu.

Bu iş 2. turda bitecek
Almanya’nın Karlsruhe konsolosluğunda görev alan ve oy kullanan kadınlar “Bu iş ikinci turda bitecek” dedi. Alevi derneği çalışmalarında yer alan Pazarcıklı 60 yaşındaki Fidan Demirbaş, bu seçimlerin herkesi çok heyecanlandırdığını söyleyerek “Biliyoruz bu iş 2. turda bitecek. Özellikle ilk seçimde gitmeyen ya da ulaşamadığımız seçmene ulaşıp buraya taşımaya çalışıyoruz. Gelin hep birlikte kadına karşı olan bu erkek zihniyetini yok edelim. Kadınlar diktatörlüğün sonunu getirecek” dedi.

İktidarı hep beraber devirelim
Karakoçanlı 55 yaşındaki Hatun Demir “Birinci turda benim oyumdan ne olacak diyip erteledik ya da hiç gelmedik bu da bize kaybettirdi. CHP ise kazandık diye oylara sahip çıkmadı. Kurdistan’da CHP’ye çıkan oyları kimse görmezden gelemez. Bugün iktidar da bir şeyler de değişecekse bu Kürt halkı istedi diyedir. Partimiz istedi bizde sandığa geldik ve oylarımızı kullandık. Bu hırsızların gitmesi ve zindandaki tutsakların özgürlüğü için oy kullandım. Sende gel oyunu kullan bu küflenmiş iktidarı hep beraber devirelim” çağrısı yaptı.

2 günde 850 seçmen taşındı
Münster konsolosluğunda ise şimdiye kadar 28 bin kişi oy kullandı. Bielefeld ve çevresinde 14 kurumun yer aldığı Demokrasi Platformu OWL büyük otobüsler ve özel araçlarla  2 gün içinde Münster seçim bölgesine 850 seçmen taşıdı. Platform sözcüsü İsmail Taş, “Birçok seçmenimiz kendi araçlarıyla dolu bir şekilde Münster ve Hannover’e gitmişler. Çarşamba gününe kadar özel araçlarla seçmenlerimizi sandıklara taşımaya devam edeceğiz. Araç ihtiyacı olanlar bize 01777205174, 017645159002, 01749815934, 017670143539 numaralardan ulaşabilirler” dedi.
İkinci turun çok önemli olduğunu söyleyen Taş, “Ya demokrasi yada tam bir dikta rejimi. Dikta rejimi istemeyen tüm duyarlı seçmenlerimizi mutlaka oylarını kulanmaya çağırıyoruz. Umudumuzu yitirmeyelim! Gelin hep beraber Faşizme bir darbe vuralım” diye konuştu.

Bu son seçimimiz olabilir  
CHP Münster Seçim Bölgesi Sorumlusu Cumali Duman,  yüzlerce km gelip oy kullananların olduğunu söyleyerek “Son günümüz. Herkes hak-hukuk, adalet, insan hakları, demokrasi, eşit bir yaşam için seferber olmalı ve gelip oyunu kullanmalı.  Erdoğan çok küçük bir oy farkı ile kazanırsa belki Türkiye’de bundan sonra hiç seçim bile olmayacak” diyerek herkesi Erdoğan‘a karşı oy kullanmaya çağırdı.

Yeni dönemin başlangıcı
Lüksemburg konsolosluğunda oy kullanan Alevilerin Sesi Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüten Erdal Kılıçkaya “Bu Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi olacak. Demokratik bir Türkiye özlemi, eşitlik, özgürlük için, vatandaşlık görevimizi yerine getirip, oyumuzu kullanalım. Yeni bir dönemin başlangıcı olsun” mesajı verdi.

Bir daha katliam olmasın diye!
Britanya’da 28 Mayıs seçimleri için halk sandıklara akarken 3 günde kullanılan oy sayısı 53 bini aştı. Londra’da çocuklarının yanında kalan ve 37 Dersim tertelesi sırasında dünyaya gelen 86 yaşındaki Zeynep Kaya birçok sağlık sorununa rağmen çocuklarının refakatinde sandıklara gelirken, Dersim tertelesini hatırlatarak ‘Bir daha katliam olmasın gençler ölmesin diye geldim” dedi.

Oyunuza sahip çıkın
Avrupa seçmenin çok olduğu yerlerden birisi de 397 bini  seçmeni olan Fransa. İlk üç günde 171 bin 401 kişi oy kullandı. Başkent Paris’te tekerlikli sandalyesi oyunu kullanmaya gelen Agit’in herkese selamı var. Agit, herkesi sandıklara gelerek, oyuna sahip çıkma çağrısı yaptı.

22 bin km uzakta olsak da
Avustralya’da 53 bini aşkın seçmen bulunuyor. Şimdiye kadar 17 bin kişi oy kullandı. Sydney Eşbaşkanı İsmet Taştan, herkesin Erdoğan kazanırsa ülkenin durumunun daha kötü olacağı kaygısıyla ilk turdan daha fazla seçmenin oy kullanmaya geldiğini belirtti. Taştan, “Seçmenler ‘Bu sadece Kürt halkının sorunu değil. Demokrasi hepimizin sorunu. Bu ateş hepimizi yakacak’ tepkileri veriyor. Türkiye’den 22 bin km uzakta olmamıza rağmen farklı bir heyecanla 200-300 km yol gelip oy kullanıyor. Hiç ” diyerek katılım ve sahiplenmenin olduğunu belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.