Son gün son şans

Dünya Haberleri —

Yurt dışında oy kullanma sırası

Yurt dışında oy kullanma sırası

  • Almanya ve Fransa gibi seçmenlerin yoğun yaşadığı ülkelerde oy verme işlemi 9 Mayıs'ta sona erecek. Gümrüklerde ise 14 Mayıs, saat 17.00'a kadar oy kullanılabilecek. Son gün için yurt dışı seçmenine "sandığa git, oy kullan" çağrıları da yoğunlaştı. 

Avrupa’da 28. Dönem Milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının belirleneceği seçimler için oy kullanımı birçok merkezde son buldu. Son verilere göre sınır kapılarında kullanılan oylar da dahil olmak üzere 1 milyon 667 binden fazla seçmen sandığa gitti. Almanya’da dahil olmak üzere bir kaç ülkede seçim 9 Mayıs günü son bulacak, ancak sınır kapılarında 14 Mayıs’a kadar oy kullanılabilecek. 
Polonya, İsviçre, İsveç, Bulgaristan, İtalya, Malta, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Çekya, Slovakya ve Macaristan'da Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri için oy verme işleminin sona ermesiyle sandıklar kapandı. Son oy kullanma tarihi 9 Mayıs Avrupa’da seçim çalışmalarını yürüten Yeşil Sol Parti ve gönüllüleri, Türkiye ve Kuzey Kurdistan’da tek adam rejimine son vermek için bu günün oy kullanmamışlar için son şans olduğuna dikkat çekti. 
Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrüklerde oy kullanan seçmen sayısı 1 milyon 666 bin 824 oldu. Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) edinilen bilgiye göre, gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde 27 Nisan'da başlayan oy verme işlemi kapsamında temsilciliklerde 1 milyon 556 bin 469, gümrüklerde ise 110 bin 355 seçmen oy kullandı. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Oy torbaları mühürlenip gönderiliyor
Yurt dışında oy verme işleminin son bulması arından sandık görevlileri tarafından torbalara konularak mühürlendi. Seçim sürecinde oy verme merkezlerinde kapalı kasada tutulan oy torbaları Türkiye’ye nakledilecek. 
İsveç'te 1 Mayıs Pazartesi günü başlayan oy verme işlemi, sona erdi. Başkent Stockholm'deki Stockholm Fuarı'nda 7 gün boyunca yurt dışı seçmen kütüğüne bağlı 42 bin 800 Türkiyeli var. Resmi olmayan rakamlara göre 13 bin 669 kişi oy kullandı. 24 Haziran 2018'de 10 bin 700 kişi oy kullanmıştı.
Bulgaristan'da Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliğinin yanı sıra Filibe ve Burgaz başkonsolosluklarında sandık başına gidildi. Kayıtlı 7 bin 900 seçmenin bulunduğu ülkede, başkent Sofya'da 1148 seçmen oy kullandı. 4 gün süren oy kullanma sürecinin sonunda Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği personeli, gözlemcilerin huzurunda toplanan oyları içeren zarfları çuvallara doldurarak mühürledi. 
İtalya'daki oy kullanma noktalarından Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğunda 3 Mayıs'ta başlayan oy verme işlemi de son buldu. Roma Büyükelçiliğinde 5 güne 5 sandık kurulurken, Milano Başkonsolosluğunda ise 3-4-5 Mayıs'ta ikişer, 6-7 Mayıs'ta ise dörder sandıkta oy kullanma işlemi gerçekleştirildi. İtalya'da toplamda 19 sandıkta kullanılan oylar ile Malta'da toplam 4 sandıkta kullanılan oyların 8 Mayıs Pazartesi günü diplomatik kuryeler vasıtasıyla Türkiye'ye ulaştırıldı.
İspanya’da oy kullanma işlemleri, İspanya'da Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği ve Barselona Başkonsolosluğunda 5-7 Mayıs arasında, Portekiz'de ise Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliğinde 6-7 Mayıs'ta gerçekleştirildi. İspanya'da 5 bin 838, ilk defa yurt dışında oy kullanma işleminin yapıldığı Portekiz'de ise 1484 kayıtlı seçmen bulunuyor. Diplomatik torbalara konulup mühürlenen oy zarfları büyükelçiliklerde (Barselona'da başkonsoloslukta) muhafaza altına alınarak, diplomatik kuryelerin gözetiminde THY uçağıyla Türkiye'ye gönderildi.
Yunanistan'da, Türkiye'nin Atina-Pire Başkonsolosluğu ile Selanik, Gümülcine ve Rodos başkonsolosluklarında 29 Nisan'da başlayan oy kullanma işlemi sona erdi. Başkonsolosluklarda oy kullanma işleminin tamamlanmasıyla, oylar çuvallara konularak mühürlendi. Mühürlenen çuvallar, muhafaza edilmek üzere kapısında üç kilit bulunan özel odaya götürüldü. Diplomatik torbaya yerleştirilen mühürlü oy çuvalları Türkiye'ye ulaştırılmak üzere yola çıkacak. Atina-Pire Başkonsolosluğu ile Selanik oy çuvalları THY'ye ait bir uçakla, Rodos Başkonsolosluğunda kullanılan oylar deniz yoluyla, Gümülcine Başkonsolosluğunda kullanılan oylar ise kara yoluyla diplomatik kurye ve parti temsilcileri eşliğinde Türkiye'ye götürülecek.
Çekya, Slovakya, Macaristan'da da cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanma işlemleri sona erdi. Mühürlenen oy torbaları Türkiye’ye nakledildi. 
Hollanda’nın Amsterdam kentinde oy kullanan yurttaşlara saldıran ülkücüler gerilim yarattı. Olay yerine gelen çok sayıda polis, cop ve köpeklerle müdahale ederken kavga eden grupları ayırdı. Olaylar Amsterdam'daki Rai Kongre Merkezi'nde yerel saatle 21.00 sularında sandıkların kapandığı sırada yaşandı. Polis, sandıkların kapatılması, oyların ve zarfların sayılması, çuvallara doldurulması ve mühürlenmesi süreci bitene kadar alanda güvelik önlemi aldı.

AKP/MHPli ülkücüler huzursuzluk kaynağı
Yurt dışı seçimleri birçok ülkede sakin bir atmosferde yapılan oy verme işlemi süresince Almanya ve Fransa’dan mükerrer oy kullanma girişimleri yaşandı. AKP/MHP sempatizanlarına girişimleri çoğu zamam diğer partilerin müşahitleri ve sandık görevlilerince engellendi. 
Hollanda basını dün Amsterdam’da yaşanan gerilimin Erdoğan ve Kılıçdaroğlu taraftarları arasında yaşandığını yazdı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise bir gurup şiddet yanlısı AKP ve MHP sempatizanının Kemal Kılıçdaroğlu taraftarlarına saldırdığı görüntülendi. Geçen hafta da aynı sandıkta olaylar çıkmıştı. 
Geçen hafta Fransa'nın Marsilya kentindeki 8. Bölgede kurulan sandık merkezinde de bir gurup ülkücü, Kürt seçmenlere saldırmış ve ardından olaylar çıkmıştı. Çıkan olaylarda 4 kişi yaralanmıştı. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.