Sonrası yok edilen hayatlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • Bazılarımız için hayat bir dönüm noktası oluyor, öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. Sonraya kalan hayatlar hiçbir zaman eskisi gibi olmuyor. Girê Spîli kadınlar için de hayat Türk devletinin işgalinden sonra değişti. 

Evlerine el konulup çeteler yerleştirildi ve artık hayaller kurdukları evleri yerine, göçmenler için kurulan çadırlarda yaşıyorlar. Şimdiki hayalleri ise evlerine dönebilmek.
Tarih 9 Ekim 2019’u gösterdiğinde Türk devleti çeteleriyle birlikte şehirlerini işgal etti. Onlar da Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetim’in Reqa’nın kuzeyindeki Til El Simin köyünde kurduğu yerleştirildi. Göçmen kadınlar, hayatlarının değişmesinin 4’ünü yılında ANHA’ya konuştu.
Topraklarının satılmasına, evlerine çetelerinin yerleştirilmesine ve geride kalanlara yönelik işlenen suçlara karşı gelişen sessizliğe tepki gösteren kadınlar, kurtuluşun ve onurlu bir dönüşün tek yolunun direniş olduğunu söylüyor.
 
‘Zorla götürülen, zorla geri alınır’
Ezîze Hesen 5 çocuk annesi ve Silûk beldesinden göç ettikten sonra kampa geldi. İşgalden sonra şehrinin demografik yapısının değiştirildiğine işaret ederek ve bu bölgenin tüm dünya barışını tehdit ettiğini belirtti.
Topraklarına geri dönmeleri için direnmekten başka çare olmadığına dikkat çeken Ezîze, “Zorla götürülen bir şey ancak zorla geri alınabilir” dedi.

‘Mutlaka döneceğiz’ 
Cewahir El Îsa ise 40 yaşında ve 6 çocuk annesi. Ezize ile aynı beldeden olan Cewahir, “Evlerimizi talan edip, çeteleri yerleştirdiler. Aynı zamanda Hama, İdlib ve Hismê’den göçmenleri de bölgelerimize yerleştirdiler” ifadelerini kullandı.
‘Biz de kamplarda yaşıyoruz” diyen Cewahir, direneceklerini ve evlerine mutlaka geri döneceklerini kaydetti. EYN ÎSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.