Sonuçsuz divan

Dünya Haberleri —

Lahey Adalet Divanı

Lahey Adalet Divanı

  • Ermenistan ve Azerbaycan BM'nin en yüksek mahkemesinde karşı karşıya geldi; Erivan, Bakü Dağlık Karabağ'da "etnik temizlik" yaptı dedi. Azerbaycan "asılsız" deyip reddeti.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayında, görülen etnik temizlik davasında hiç bir somut sonuç çıkmadı. BM Uluslararası Adalet Divanı’nda Dağlık Karabağ savaşından iki hafta sonra görülen davada Ermenistan tarafının mahkemede dile getirdiği Azerbaycan’ın "etnik temizlik" yaptığı görüşünü Bakü reddetti. 

Artsakh’da Ermeni kalmadı
Ermenistan temsilcisi Yeghişe Kirakosyan mahkemede, "Binlerce yıldır nüfusunun büyük çoğunluğunu etnik Ermenilerin oluşturduğu Dağlık Karabağ'da neredeyse hiç etnik Ermeni kalmadı. Eğer bu etnik temizlik değilse, ne olduğunu bilmiyorum." şeklinde konuştu. 
Suçlamalara yanıt veren Azerbaycan temsilcisi Elnur Mammadov ise asılsız olarak nitelendirdiği bu iddiaları reddetti. Mammadov konuşmasında, bu iddaların Karabağ'da yaşananlara ilişkin gerçekleri yansıtmadığını belirterek, "Azerbaycan, Karabağ'daki sivil nüfusa karşı etnik temizlik yapmamış ya da herhangi bir saldırıda bulunmamıştır ve bulunmayacaktır." dedi.

Silahlı güçler çekilsin isteği
Uluslararası Adalet Divanı'na göre Erivan, mahkemeden Azerbaycan'ın "19 Eylül 2023'teki silahlı saldırısından bu yana işgal ettiği Dağlık Karabağ'daki sivil kuruluşlardan tüm askeri ve polis personelini geri çekmesini" talep etti. Erivan mahkemeden Bakü'ye "yerlerinden edilen kişilerin evlerine güvenli ve hızlı bir şekilde dönmelerini engellememesini ve isteyenlerin Dağlık Karabağ'ı engelsiz bir şekilde terk etmelerine izin vermesini" emretmesini de istedi. LAHEY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.