Sorun çözülecekse 40 yıl yatarım

Kadın Haberleri —

Leyla Güven

Leyla Güven

  • Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘örgüt propagandası yapmak’ suçuyla yargılanan Leyla Güven iddianamede geçen suçlara değinerek, “Sorun çözülecekse Leyla Güven 40 yıl hapis yatabilir, bunun önemi yok” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in, 3 farklı dosyanın birleştirilmesinden oluşan “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Güven tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılırken avukatı Serdar Çelebi salonda hazır bulundu. 

Duruşmada, Güven’in Colemêrg’de (Hakkâri) yaptığı konuşma gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasından 5 yıl hapis cezası verilen dosyası ile Yargıtay tarafından bozulan bir diğer dosyasının birleştirilmesine karar verilirken, Güven yaptığı savunmada 30 yıldır siyaset yaptığını kaydetti.

Kürdistan demek suç sayılmış

Güven şunları şöyledi: Demokratik ülkelerde benim konuştuğum şeyler suç teşkil etmez. O ülkelerde düşünce ve ifade özgürlüğü vardır. Konuşma şiddet içermediği müddetçe suç değildir. İddianamede bazı terimlerin altı çizilmiş, o terimler üzerinden suç isnat edilmiştir. Bunlardan bir tanesi Kürdistan’dır. Hakkımda açılan birçok davada da altı çizilmiştir. Yakın tarihte Cumhurbaşkanı’nın ve AKP’li yetkililerin konuşmalarına bakalım. Nasıl ki Kürdistan kelimesi Cumhurbaşkanı söylediğinde suç değilse AKP’li yetkililer söylediğinde suç değilse benim de söylemem suç değildir.

Önemli olan barışın gelmesidir

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Diyarbakır Cezaevi’nde tutsak edildiği dönemde işkence gören Kürt siyasetçi Gültan Kışanak’a yönelik sözlerini hatırlatan Güven, “Bülent Arınç, ‘Ben bunları yaşasaydım dağa çıkardım’ dedi. Bazı şeylerin gelişmesi gerekir. Ben iki çocuk annesiyim, çocukların gençlerin ölmemesi için çalıştım. Ölen çocuklara ben de ağladım. Her annenin yüreği parçalandığı zaman benim de yüreğim parçalanır. Benim hedefimde bu çatışmanın bitmesi vardır. Ayrıca daha önce KCK Ana Dava dosyasından 6 yıl 3 ay, yine yargılandığım 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi bana 22 yıl 3 ay, Hakkâri 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi de 5 yıl hapis cezası verdi. Bu dosyadan da 10 yıl ceza alabilirim. Bu cezaların benim için önemi yoktur. Benim için önemli olan bu ülkeye barışın gelmesidir” dedi.

Ceza almak sorun değil

Açıklamalarının hiçbirinde suç unsurunun bulunmadığını dile getiren Güven, “Cebir ve şiddete yöneltici bir unsur yoktur. Zaten açıklamalarım sonunda da herhangi bir şiddet olayı olmamıştır. Kıyamet kopmamıştır. Sorun ceza almak değil, bu ülkedeki sorun çözülecekse Leyla Güven 40 yıl hapis yatabilir, bunun önemi yok. Önemli olan ülkeye barışın gelmesi ve çocukların ölmemesi, anaların feryat etmemesidir” diye konuştu.

Mahkeme, mütalaanın hazırlanmasına karar vererek duruşmayı 6 Haziran’a erteledi.

JINNEWS

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.