Sorunları çözmek görevimiz

Kadın Haberleri —

Rupayya El Ahmad ve Fatima Muhammed

Rupayya El Ahmad ve Fatima Muhammed

  • DAİŞ’tan kurtarılan  Dêra Zor’un çehresi değişiyor. Kentte kurulan Asayiş Kadın Güçleri Merkezi, kadın sorunlarından kentin güvenliğine birçok sorunun üstesinden geliyor. Kentte ataerkil zihniyete karşı da direnen kadınlar, eril zihniyetten ileri gelen sorunları çözmeyi görev biliyor.

AMALY SALLOUM / NÛJINHA

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) tarafından 23 Mart 2019 yılında DAİŞ’in elinden kurtarılan Dêra Zor kentinde değişim sürüyor. Kadınların sokaklarda varlık göstermesi şehre hayat veriyor.

Asayiş Kadın Güçleri Merkezi’nin oluşturduğu kentte güvenlik kadınlardan soruluyor. Bu anlamıyla kentte neredeyse büyük bir devrim yaşanıyor. 

Güvenliği kadınlar sağlıyor

İç Güvenlik Birimleri’ne bağlı olarak kurulan Asayiş Kadın Güçleri Merkezi, kadınların taleplerinden şikayetlerine, kentin sokaklarının savunmasına birçok görevi üstlenmiş durumda. 2021 yılının Ekim ayında merkez bünyesinde çalışma yürütmeye başlayan Rupayya El Ahmad, bölgenin DAİŞ’in elinden kurtarılmasından bu yana topraklarını savunmak ve kentindeki kadınları korumak amacıyla bu göreve aday olduğunu anlatıyor.

Günde 2 saat ders veriliyor

Rupayya El Ahmad, “Kadınların tarihini ve mücadelesini öğrenmek, çağdaşlarımıza yetişmek ve toplumsal cinsiyet rollerini aşmak hakkaten kolay değil. Bünyemizde yer alan tüm kadınlara her gün iki saat boyunca ders veriliyor. Kadın devriminin ilerlemesinin önünde hiçbir engelin olmadığını ve geri kalan yönlerimizi tamamlamayı da alacağımız derslerle kapatacağız” diyor.

‘Tüm zorluklara rağmen kadınlar kapımızı çalıyor’

Rupayya El Ahmad, aslında birçok kadının evlerinden çıkmak ve asayiş üyesi olmak istediğini, ancak mevcut ataerkil toplumsal yapının şimdilik buna izin vermediğini belirterek, “Tüm zorluklara ve engellemelere rağmen kadınların asayiş üyesi olmak için kapımızı çaldıklarını görüyoruz ve bu mutluluk veriyor” diye ifade ediyor.

Ailesi destek verdi

Fatima Muhammed ise 2018 yılında asayiş çalışmalarına katıldığını belirterek, “Arap toplumsallığında kadınların silah taşıması, üniforma giyerek sokaklarda dolaşması çok hoş karşılanmaz ama ben nadir de olsa farklı olan ailelerden birinden geliyorum ve çalışmaya ailemin de desteğini alarak başladım” diye belirtiyor. Fatima Muhammed, birçok Dêra Zorlu kadının yapamadığını yapabilmenin gururunu taşıdığını ancak tüm kadınların özgürlük ihtiyacının olduğunu da söyleme ihtiyacını duyuyor. 

Kurumlarla ortak çalışıyorlar

Kentte yer alan Zenobia Kadın Buluşması, Kadın ve Çocuk Esirgeme Kurumu başta olmak üzere kadın kuruluşları ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirten Fatima Muhammed, “Erkeklerin otoritesi, toplumsal geri gelenek ve göreneklere karşı kadınların karşılaştığı sorunları çözmek en başta gelen görevlerimizden biri” olduğunu anlatıyor. İç Güvenlik Birimleri’ne bağlı Asayiş Kadın Güçleri Merkezi, tüm zorluklara, ataerkil zihniyete rağmen kentte kadınlar adına, kadınlar için mücadele ediyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.