Sorunların kaynağı Türk devleti

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’yi ziyaret eden AP Kürt Dostluk Grubu heyeti yaşanan sorunlardan Türk devletinin sorumlu oluğunu tespit etti.

ERDAL BAZ/BERLİN

HDP’nin daveti ile Rojava’da bir dizi temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu Türk devleti kaynaklı su kesintilerinin sebep olduğu kolera vakalarını yerinde inceledi.  Türk devletinin hava saldırılarının kamu hizmetlerini engellediğin tespit eden heyet, yaşanan su kesintisi ve ambargonun salgın hastalıkların başlıca kaynağı oluğu tesbitini yaptı. Heyet insani normlaran uzak bu tutuma karşı "Türk devletinin saldırılarına karşı sessiz kalmayın" çağrısı yaptı. 

Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Andreas Schieder, Yeşiller Avrupa Parlamentosu üyesi Francois Alfonsi ve danışmanlarının da aralarında olduğu kabalık heyet HDP’nin davetiyle 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Rojava’ya gitti. Heyetle birlikte Rojava’ya giden HDP Avrupa Sözcüsü Faik Yağızay iki günlük temas ve ziyaretlerin detaylarını gazetemizle paylaştı. Yağızay, Rojava’da Türk devletinin artan saldırıları, yaşanan temiz su sıkıntısı, ekonomik ambargo gibi çeşitli güvenlik ve insani sorunların artması dolayısıyla ziyarette bulunduklarını belirtti. 

Güvenlik sorunu Türk devleti kaynaklı

Heyetin 31 Ekim’de Hewlêr’den Rojava’ya geçtiğini ve 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nde Kobanê’de olduğunu belirten Yağız, "Heyet iki gün boyunca Rojava’da yetkililer ile görüştü. Üniversiteye, belediyelere, kantonlara gittiler. Kadın Hareketi Kongra Star, YPJ (Yekîneyên Parastina Jin) Rojava Üniversitesi ve Cizîr Kantonundan yetkililer dahil birçok kurumla görüşmeler gerçekleştirildi. İki güne geniş bir görüşme programı sığdırdık" dedi. 

Heyetin temasları süresince de hava saldırılarının sürdüğünü kaydeden Yağızay, "Dışardan gelen heyetlerin dahi can güvenliği noktasında kaygılandığı bir yerde, oradaki insanlara neler yaşatıldığını yerinde görmek, rapor etmek önemli. Gittiğimizde gördük ki bütün kurumlar ve siviller halen ciddi bir saldırı tehditi altında yaşıyor" dedi.

Su sıkıntısı ve kolera tehdidi

Türk devletinin sadece hava saldırılarıyla yetinmediğini, aynı zamanda insani yaşam olanaklarını da engellediğini belirten Yağızay, "İnsanların Türk devletinin suları kesmesi ve kirletmesinden dolayı oluşan kolera hastalığından muzdarip. Suya ulaşmanın engellenmesi, ambargo uygulanması, eğitim sorunları, bunlar Rojava’da var olan sorunların başında geliyor. Bu sorunların çoğu da Türk devletinin saldırıları ile ilgili" diye konuştu.

Sonuçları bir raporla duyurulacak

Rojava’da Türk devletinin saldırıları sebebiyle ciddi güvenlik sorunları olduğunu belirten Yağız şunları kaydetti: "Türk devletinin saldırıları sonucunda her gün siviller, çocuklar katlediliyor. Türk devleti bir yeri çembere almış bütün dünya buna sessiz kalıyor. Heyetin görüştüğü yetkililer, siviller, öğrenciler Türk devletinin saldırılarına karşı Avrupa’nın sessiz kalmamasını ve Rojava’yı siyasi olarak tanımaları gerektiğini, yaşanan bütün sorunların bu sebeple olduğunu vurguladılar."

Heyetin geziyle ilgili raporunu Avrupa Parlamentosu’nda Rojava ve Avrupalı kurumlarla beraber kamuoyuna açıklayacağını belirten Yağızay, Rojava’ya ziyaretlerine devam edeceklerini de sözlerini ekledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.