Özgürlük şehitleri: Sorxwîn ve Azadî

Kadın Haberleri —

Sorxwîn Rojhilat - Azadî Dêrik

Sorxwîn Rojhilat - Azadî Dêrik

  • YPJ komutanı Sorxwîn Rojhilat ve savaşçı Azadî Dêrik, DAİŞ saldırılarında en ön cephede yer alarak direniş tarihine adını yazdırdı. Halkları ve kadınları korumak için bedenlerinden bir parça veren gazi savaşçılar, TC’nin SİHA saldırısında şehit düştü.

Türk devleti, 11 Şubat’ta Qamişlo’daki Kuzey-Doğu Suriye Gazileri Federasyonu'na SİHA saldırısı düzenledi. Saldırıda YPJ’nin gazi kadın savaşçıları Sorxwîn Rojhilat ve Azadî Dêrik şehit düştü. YPJ’li savaşçılar, DAİŞ’e karşı verilen savaşta ağır yaralanmıştı.

Mako’dan Kobanê’ye

Komutan Sorxwîn Rojhilat (Fatma Sakan), 1985 yılında Rojhilatê Kurdistan'ın Mako şehrinde yurtsever bir ailede doğar. İşgalcilere karşı isyan bayrağını yükselten ve teslim olmayan Celalî aşiretinden olan Sorxwîn, 2014 yılında DAİŞ’in Kobanê’ye saldırmasıyla yönünü Rojava’ya verir. O ve YPJ’deki yoldaşlarının mücadelesi sayesinde kadın mücadelesi dünyaya yayılır. 

 

Sorxwîn Rojhilat (Fatma Sakan)

 

DAİŞ karanlığına gözlerini verdi

DAİŞ'e karşı mücadelesinde cesareti ve yiğitliğiyle çetelere korku salarak, Kobanê direnişinin öncüsü olur. Kobânê halkı komutan Sorxwîn'e gönülden sahip çıkar. Savaşta ağır yaralanır ve Kurdistan halkını DAİŞ karanlığından korumak için gözlerini feda eder.

Sorxwîn gözlerini kaybetmiş olsa da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Gaziler yaşayan şehitlerimizdir’ değerlendirmesini kendisine rehber edinerek Kobanê'nin tarihi direnişinde yer alır. Bu temelde kadın özgürlüğünü sahiplenir, YPJ'nin gelişmesinde ve büyümesinde önemli bir rol oynar.

Şehadetinden önce Kuzey-Doğu Suriye Gazileri Federasyonu'nda devrim gazileri için önemli görevler üstlenir, derin bilgi birikimiyle gazi yoldaşlarına güç ve moral kaynağı olur. Öte yandan kendisini sadece bu çalışmayla sınırlamaz, halkın ve kadınların sorunlarına çözüm üretmek için de elinden geleni yapar.

Sorxwîn’in vasiyeti

Kobanê’deki Mala Jin yöneticilerinden Semire Ehmed, yoldaşı Komutan Sorwxîn’i gazetemize şöyle anlattı: “2014 yılında Kobanê direnişinde tanıştık. O dönemler morali, coşkusu ve inancıyla hepimize örnek oldu. Farklı kimliklerdeki kadınlar onun bu duruşundan etkilenmişti. ‘Bêritanların, Zilanların bıraktığı mirası yaşatıyoruz’ diyordu. Hepimize vasiyeti şuydu; ‘Şehit düşersem beni Kobanê’deki şehitlikte defnedin.’ Arkadaşlar bu vasiyetini yerine getirdi ve O’nu yoldaşlarının yanında sonsuzluğa uğurlayacak.”

 

Azadî Dêrik (Emîne Seyîd Ehmed)

 

Devrimin ilk günü ayaklandı

Azadî Dêrik (Emîne Seyîd Ehmed) de 1982’de Dêrika Hemko’da doğar ve yurtsever bir ailede büyür. Devrimin ilk günlerde mücadele cephesinde yerini alır. Devrimci Halk Savaşı ilkelerinden yola çıkarak özgürlük savaşını öncü bir komutan olarak yürütür, mütevazı tavrıyla özgür kadın militanlığının örneği olur.

Yoldaşlarını bırakmadı

Kadın devrimi için büyük bir bağlılık ve özveriyle devrimin her alanında aktif rol aldı. Kendi talebi doğrultusunda Gaziler Federasyonu çalışmalarına katılarak yoldaşlarıyla ilgilenir. Arkadaşlarının yaşam şartlarını kolaylaştırmak için birçok yerel ve uluslararası kurumlarla irtibata geçerek büyük bir sorumlulukla yoldaşlarına destek olur. Ayrıca, Kuzey-Doğu Suriye Savaş Gazileri Federasyonu'nun kurulmasında büyük rol oynar.

* * *

Azadî Dêrik
Sorxwîn Rojhilat

 

15 Şubat yaklaşırken, özgür kadın hedef alındı

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Türk devletinin 15 Şubat komplosunun yıl dönümünde özgür kadın iradesini hedef aldığına işaret ederek, “Sorxwîn ve Azadi yoldaşların 'jin jîyan azadî' şiarıyla yaktıkları devrimin özgürlük ateşini, erkek egemenliğinin bütün hegemonyasını yıkana kadar harlayacağız. Şehitlerimizin izinden gideceğimizi ve onların hayallerini gerçekleştireceğimize söz verdiğimizi bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Hesabını soracağız!

Kongra Star ise Erdoğan’ın DAİŞ’e karşı savaşta halkı koruma uğruna bedenlerinden parça veren kadınlardan intikam aldığını belirtti ve ekledi: "Direnişin adını alarak ulusal birliğin temsilini yapan öncü ve direniş ruhuna sahip olan Sorxwîn ve Azadî yoldaşlar yüreğimizde yaşayacak. Faşist Erdoğan’dan hesap soracağız ve zafer kesinlikle halkımızın olacak.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.