Soyadına resmi gasp

Kadın Haberleri —

  • Nüfus müdürlüğü, AYM ve AİHM evlendikten sonra kadının kendi soyadını kullanabilmesi kararına karşın yapılan başvuruyu işleme koymadı.

AKP-MHP rejimi, “Şef tipi aile” planını kapsamında hazırladığı “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” hamlesi için düğmeye bastı. Evdeki tüm yetkiyi erkeğe verdiği kadını ise “eş” ve anne” konumuna koymaya çalıştığı yeni planı kapsamında kadının evlendikten sonra kendi soyadını kullanma hakkını da gasp ediyor. Kadını kimliksizleştirme, evlendiği erkeğe itaat etme ve ‘aile’ olduktan sonra varlığını ortaya kaldırılması amaçlanıyor.  

Kadınlar bu plana karşı kendi soyadlarını kullanmak için nüfus müdürlüklerine başvuruyor ancak başvuruları Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen işleme konulmuyor. AYM, 22 Şubat 2023’de Resmi Gazete’deyayımlanan kararında evlilikte, kadının evlenmeden önceki soyadını tek başına kullanabileceğine hükmetmişti.

Kısa Dalga’dan Berna Can’ın haberine göre, kararın ardından Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde yaşayan S.D evlendikten sonra kendi soyadını kullanmak ve nüfus cüzdanında değişiklik talebiyle Ayvacık Kaymakamlığı Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulundu. S. D.'ninsoyadı düzenleme başvurusu Nüfus Müdürlüğünce reddedildi. Böylelikle, Anayasa Mahkemesi’nin kadının kendi soyadını kullanma hakkı resmen gasp edilmiş oldu. ANKARA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.