Soykırımın babasına kırmızı boya

Dünya Haberleri —

Kolomb'un Belgrave Meydanı’nda bulunan heykeline kırmızı boya atıldı / foto: AFP

Kolomb'un Belgrave Meydanı’nda bulunan heykeline kırmızı boya atıldı / foto: AFP

  • “Sömürgeciliğin ve soykırımın kaşifi” olan Kristof Kolomb, “Amerika’ya ayak basmasının” yıldönümünde Londra'da sömürgecilik karşıtları tarafından protesto edildi, heykeline kırmızı boya atıldı. Meksika’da ise Kolomb’un heykeli kaldırıldı, yerine yerli kadın heykeli dikildi.

 

Resmi tarih onun için “büyük maceracı”, Yeni Dünya'nın Kaşifi" diyor. Ama yerli halkların ve sömürgecilik karşıtlarının gözünde Kolomb, gerçekleştirdiği soykırımlarla sadece eli kanlı bir beyaz. 

Son yıllarda ırkçılığa karşı düzenlenen Black Lives Matter (Siyahların Hayat Önemlidir) eylemleriyle birlikte birçok sömürgeci ile birlikte heykeli en çok devrilen kişi, egemen tarih “Beyaz dünyanın büyük kaşifi” olarak andığı İtalyan Kristof Kolomb oldu.

Amerika kıtasına ayak basarak yerlilerin topraklarına sömürgeciliği getiren Kolomb, bu kanlı adımın yıl dönümünde İngiltere’nin başkenti Londra’da protesto edildi. Trafalgar Meydanı'nda düzenlenen gösteride soykırım ile anılan Kolomb’un heykellerinin kaldırılması istendi. Sömürgecilik karşıtları daha sonra Kolomb'un Belgrave Meydanı’nda bulunan heykeline gerçekleştirdiği katliamlara atfen kırmızı boya fırlattı.

Öte yandan Meksika’nın başkenti Meksiko’da daha önce halk protestoları sırasında yıkılmak istenen Kolomb’un heykeli yerine  yerine yerli bir kadın heykeli dikildi.

 

Kolomb’un Meksiko’daki heykeli kaldırıldı, yerine yerli bir kadın heykeli dikildi. foto: AFP

Birçok yerde heykeli devrildi

Kolomb'un ABD'nin Boston, Chicago ve Miami'nin de aralarında olduğu birçok kentinde heykeli kaldırılmıştı. Baltimore  kentinde eylemciler, Kolomb heykelinin boynuna bir halat dolayarak yere indirmiş ve daha sonra Inner Harbor bölgesinde suya atmışlardı.

Katliamcı ve ırkçı kişiliği nedeniyle Kolomb, ABD’nin San Francisco’da kentinde saygıyı hak etmediği belirtilerek kent yönetimi tarafından heykeli kaldırılmıştı. Kaliforniya eyaletinin başkenti Sacramento’daki heykeli de "Kolomb'un bu yarımküreye ayak basışının yerlilere getirdiği ölüm göz önünde bulundurulduğunda, bu kişinin onurlandırılamayacağı" belirtilerek çöpe atılmıştı.

Kaşif değil, eli kanlı bir katil

56 milyon yerlinin katili olan Kolomb'un 12 Ekim 1492'de Bahamalar'a ayak basması ABD'de 1792'den bugüne kadar “Kolomb Günü” olarak kutlanıyor. Amerika kıtasındaki kanlı yılların başlangıcı olan 12 Ekim’in “kutlu bir gün” olarak lanse edilmesi ise 1934’lere dayanıyor. Tarihi çarpıtan bu fikrin babası ise o dönemlerde ABD’ye başkanlık yapan Franklin D. Roosevelt.

Amerika’da her yıl düzenlenen “Kolomb Günü” etkinliklerine ülkenin bazı eyaletleri katılmıyor. Yerli halklar ve sömürgecilik karşıtları, köle ticaretini başlatan kişi olarak tanımladıkları Kolomb’u anma etkinlikleri yerine aynı gün “Yerli Halklar Günü” adıyla karşı kutlama düzenliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.