Soysuz müdahaleyle çoğunluk

  •  Başında ‘soysuz’ olarak bilinen Süleyman Soylu’nun bulunduğu Türk İçişleri Bakanlığı, Meclis çoğunluğu muhalefette olan Akdeniz Belediyesi’nde AKP’li Başkan Gültak’ın istediği kararları alması için bir süredir hazırlığını yaptığı siyasi soykırım operasyonunu, Meclis toplantısı öncesi devreye koydu. 
  •  Aynı zamanda HDP İl Eşbaşkanı olan Bedriye Kuş ve dört üye siyasi soykırım operasyonu torbası oluşturulup adına “temizleme” denilerek gözaltına alındı. Hemen ardından da Belediye Meclisi toplandı. CHP ve EMEP’liler de katılmayınca toplantı bugüne ertelendi. Böylece bugün kararları çıkaracak. 

MASİS HESKİF/MERSİN

AKP yönetiminde olan Akdeniz Belediyesi’nde borçlanma yetkisinin ele alınacağı olağanüstü toplantı öncesi HDP’li Meclis üyelerinin hedef alan siyasi soykırım operasyonu “temizleme” adıyla yapıldı; aynı zamanda HDP İl Eşbaşkanı da olan Bedriye Kuş ile diğer üyeler gözaltına alındı. Toplamda 31 kişi hakkında verilen gözaltı kararı sonucu dün öğleden sonra itibarıyla 21 kişi gözaltına alınırken AKP’li Belediye Başkanı da Meclis’i topladı. CHP ve EMEP’liler katılmadığı için bugüne ertelendi. Böylece bugün istediği kararları alabilecek.

 Devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı (AA) tarafından dün sabah “Mersin’de PKK/KCK’ya yönelik ‘Temizleme Operasyonu’nda 21 gözaltı” başlığıyla servis ettiği siyasi soykırım haberinde HDP İl Başkanı Bedriye Kuş’un da bulunduğu 21 kişinin gözaltına alındığını yazdı. AA’ya göre; İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, “terör örgütlerinin eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesi amacıyla” çalışma yürütüldü. Çalışma kapsamında Türkiye’nin “sınır ötesindeki başarılı operasyonlarını baltalamak için” sosyal medya üzerinden “terör örgütünün eylem ve faaliyetlerini, yapılarını ve mensuplarını övücü” paylaşımlar yapıldığı belirlendi. YPG ve MKP’yi destekleyici paylaşımların da yapıldığı saptanan çalışmalarda, zanlıların kimlikleri tespit edildi. Çalışmalar kapsamında, HDP İl Başkanı Bedriye Kuş ve Akdeniz Belediyesinin HDP’li Meclis üyeleri Nevzat Baran, Ali Tanrıverdi, Nuriye Aslan ve Mehmet Bitkin’in ise Akdeniz Belediyesi Meclis toplantısında “terör örgütü propagandası yaptıkları” tespit edildi. Cumhuriyet Başsavcılığınca, 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Zanlıların adreslerine şafak vakti “Temizleme” adı verilen operasyon düzenlendi. Eşzamanlı baskınlarda bazı adreslere “koçbaşı” kullanılarak girildi. Özel harekat polisleri, operasyon yapılan bölgelerdeki sokakların giriş ve çıkışlarında uzun namlulu silahlarla önlem aldı. HDP İl Başkanı Kuş ve Akdeniz Belediyesi’nin HDP’li Meclis üyeleri Baran, Tanrıverdi, Aslan ve Bitkin’in de aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. Dron destekli operasyona yaklaşık 500 polis katıldı...

Neden gözaltına alındılar?

Aynı zamanda HDP İl Eşbaşkanı olan Bedriye Kuş ve diğer üyelerin siyasi soykırım operasyonu torbası oluşturulup adına “temizleme” denilerek gözaltına alınmasına giden süreci hatırlatalım. AKP’nin yönetiminde olan Akdeniz Belediye Meclisi üyelerinin 16’sı AKP, 10’u HDP, 8’i CHP, 1’i EMEP, 2’si ise bağımsızlardan oluşuyor. Muhalefet partileri çoğunluğu oluştururken, AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın geçirmeye çalıştığı hem borçlanma hem de kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin “kardeş belediye” girişimleri son üç aylık toplantılarda sert tartışmalara neden oldu. Gültak’ın, komisyonlarda görüşülüp Meclis toplantısına gelen önce 25, sonra toplam 50 milyonluk borçlanma yetkisinin kendisine verilmesi yönündeki talebi, CHP, HDP, EMEP ve bağımsız Meclis üyelerinin oy çokluğuyla reddedildi. Son iki aylık toplantıdaki ret kararlarından sonra bu kez Gültak, 50 milyonluk borçlanma, TEDAŞ’a verilen belediye eski binasının satışa çıkarılması gündemiyle acil toplantı kararı aldı. İşte dün yapılması planlanan olağanüstü Meclis toplantısı öncesi Mersin’de sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlar ve Meclis toplantılarında “Örgüt propagandası” yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada, HDP’li Meclis üyeleri Bedriye Kuş, Ali Tanrıverdi, Nuran Aslan, Mehmet Bitkin ve Nevzat Baran gözaltına alındı.

Teklifleri için ‘temizlik’

HDP’li Meclis üyelerinin gözaltına alınmasının ardından AKP’li Gültak, dün Meclis’i toplayarak toplantı yapmak istedi. CHP, HDP ve EMEP’li üyelerin toplantıya katılmaması üzerine AKP’li Gültak kararıyla bugüne ertelendi. Meclis toplantısı, toplam sayısının dörtte birinin katılımıyla yapılacak. Böylece HDP’lilerin ‘temizlenmesi’yle kendilerine geçen çoğunlukla daha önce reddedilen teklifler Meclis’ten geçirilecek.

Kayyum için ‘terör’ oylaması

Akdeniz Belediye Meclisi’nin Haziran toplantısında ise ilginç bir durum yaşandı. Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile “kardeş belediye” teklifinin oy çokluğuyla reddedilmesi ardından Belediye Başkanı Gültak, yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının “terörist” olduğunu ileri sürdü. Gültak, “PKK terör örgütü müdür, değil midir” şeklinde oylama yaptırmak istedi. “PKK terör örgütüdür diyenler el kaldırsın” diyen Gültak, böyle bir oylama yapamayacağını söylemeye çalışan üyeleri, “Terör örgütü diyemiyorlar” diyerek hedef aldı.

Sivil polisler kayıt almış

Son iki ayda yapılan Meclis toplantılarında ise sivil polislerin telefonla görüntü çektiği anlaşıldı. Belediye Meclisi üyeleri, bu durumu toplantıda çekilen ve bir televizyonun sosyal medya hesabında yayımlanan görüntüden, bir polisin HDP’li meclis üyelerin konuşmalarını cep telefonuyla görüntülediğini tespit etti. 

Kumpasla aritmetik oyun

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Rüştü Tiryaki, uzunca bir süredir seçme ve seçilme hakkını fiilen ve hukuken ortadan kaldıran uygulamalara imza atıldığını hatırlattı. Tiryaki, son gözaltıları da bu politikanın devamı olarak gördüklerini ifade etti. Tiryaki, “Bu yolla sandıkta kaybettiklerini, hukuk dışı yol ve yöntemlerle ele geçirmek istiyor” dedi. AKP’nin çoğunlukta olmadığı belediye meclislerindeki aritmetik dağılımı lehine çevirmek için her yola başvurduğunu kaydeden Tiryaki, muhalif meclis üyelerinin kumpas davaları ve soruşturmalarla gözaltına alıp tutukladığını söyledi.  “Akdeniz Belediyesi Meclisi üyelerinin gözaltına alınması da bunlardan farksız değil” diyen Tiryaki, şöyle devam etti: “Bu gözaltılar çok kritik bir toplantıdan önce gerçekleşti. Bu toplantıda Akdeniz Belediyesi önemli bir borçlanma kararı alacaktı. Meclis çoğunluğu AKP’de değildi. Dolayısıyla istediği kararı çıkarması zordu. AKP, bir kumpas soruşturmasıyla fiilen Meclis çoğunluğunu ele geçirmeye çalışıyor. Gözaltına alındıkları için iradeleri dışında toplantıya katılmayan Meclis üyelerinin yokluğunda alınacak karar kesinlikle hukuka aykırı olacaktır.”

Kim ak kim kara ortaya çıkacak

Emniyet’in ‘Temizleme Operasyonu’ ismini bilinçli olarak seçtiğini kaydeden Tiryaki,  “Geçmiş tecrübelerimiz gösterdi ki; adlarının ak olması onları temiz yapmıyor. Din, ahlak, namus, ezan, bayrak diyenler her gün ya çete üyesi, ya uyuşturucu taciri, ya tacizci, ya tecavüzcü ya da katil çıkıyor. AKP de içinde bulunduğu kirleri örtmek için muhaliflere yönelik operasyonlara, ‘temizleme operasyonu’ diyor. Bu söylem, ne hukuksuzluklarını ne içinde debelendikleri kirlilikleri ne de halk iradesini gasp etmelerini örter. Er ya da geç kimin ak kimin kara, kimin temiz kimin kirli olduğu ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

HDP’siz çoğunluk sağlanamıyor 

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Avukat Hoşyar Sarıyıldız da belediye AKP’de olmasına rağmen Meclis çoğunluğunun HDP ve CHP’li muhalefetin elinde olduğunu hatırlatarak, “İstediklerini alamayınca Meclis üyesi arkadaşlarımızı gözaltına alarak olağanüstü toplantıyla borçlanma yetkisini geçirmek istediler. Sadece CHP’lilerin ve diğer partilerin ret oyu vermesi yetmiyor. Meclis çoğunluğunda HDP dışındaki diğer muhalif partiler çoğunluk sağlamıyor” dedi. AKP’nin siyaseten elde edemediğini HDP’ye dönük operasyonlarla gerçekleştirmeye çalıştığının altını çizen Sarıyıldız, “Verdikleri isim dahi siyasi bir soykırım operasyonu olduğunu çok net gösteriyor. Özellikle seçilmiştir. Ne kadar düşkün bir seviyede olduğu ortadadır.”

Kumpas operasyonudur

HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu Eşsözcüsü Mahfuz Güleryüz de AKP’li belediyenin bazı usulsüzlükleri gözardı etmek, kamuoyundan saklamak, gelişebilecek muhalefeti engellemek amacıyla böyle bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. Güleryüz “AKP, bugün gözaltında alınan isimlerin bu borçlanma yetkisine peşinen ‘hayır’ diyeceklerini biliyordu. Bu isimlerin böyle bir hukuksuzluğa muhalefet edeceklerini bildikleri için hukuksuz bir şekilde gözaltına alındılar. Bu açıdan bu bir kumpas operasyonudur” ifadelerini kullandı. 

 

HDP’li Meclis üyelerinin de aralarında olduğu 21 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin HDP Mersin İl binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, TJA, Çukurova TUAY-DER, Mersin Barış Anneleri Meclisi, HDP İl ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

 

Bağlar’da da öyle yaptılar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimlerinde HDP Eşbaşkan adayı olarak girdiği seçimde yüzde 71 oyla Bağlar Belediyesi’ni kazanan Zeyyat Ceylan’a Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmesi gerekçesiyle vermediği mazbatayı yüzde 26 oy alan AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na vermişti. Seçim sonucunda 37 kişilik Belediye Meclisi üyesinden 30’unu HDP, 7’sini ise AKP kazanmıştı. HDP’lilerin sayısı, belediye başkanını düşürebilecek nitelikli çoğunluğa sahip olduğundan önce “bu riski ortadan kaldırmak” için haklarındaki dava ve soruşturmalar gerekçe gösterilerek 21 Ekim 2019’da Nurettin Bakan, Halime Bayram, Hüsnü Aslan, Mehmet Akdoğan, Panayır Çelik ve Naşide Buluttekin Can görevden uzaklaştırılıp yerlerine kayyum atandı. Ardından HDP’li 6 Meclis üyesi daha görevden alınarak yerlerine kayyum atanıp HDP’nin Meclis çoğunluğu ortadan kaldırıldı. 12 üyenin yerine atanan kayyumlar da Meclis toplantılarında AKP safına geçti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.