Sözleşme’yi savunmaya gidiyorlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • EŞİK yaptığı yazılı açıklamayla, 73 barodan bini aşkın kadın avukatın yarın İstanbul Sözleşmesi için Ankara’da buluşacağını duyurdur. EŞİK açıklamasında kadınları duruşmaya katılmaya çağırdı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle yarın Danıştay 10’uncu Dairesi’nde görülecek davaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

“28 Nisan Perşembe günü İstanbul Sözleşmesi’ni savunuyoruz” diyen EŞİK, açıklamada şu ifadelere yer verdi: 73 barodan bini aşkın kadın avukatla, hukuksuzluğa dur demek için Ankara’da buluşuyoruz. Eril şiddet her gün en az 3 kadını yaşamdan koparır, her gün en az 3 şüpheli kadın ölümünün üstü örtülürken, 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi hakkında hukuka aykırı bir kararla ‘fesih’ bildirimi yayınlandı. Oysa şiddet gittikçe yükseliyor, şiddetle mücadelede İstanbul Sözleşmesi’nin önemi ve etkin uygulanması zorunluluğu her geçen gün biraz daha artıyordu. Danıştay, fesih kararının hemen ardından açılan yürütmeyi durdurma davalarını dikkate alıp bu hukuksuz kararı iptal ederek, fesih kararından cesaretlenen kaç kadın katilini fiilinden caydırmış olacaktı asla bilemeyeceğiz. Ancak şunu biliyoruz; kadınların eşit ve şiddetsiz bir hayat sürmeleri için İstanbul Sözleşmesi elzemdir. Bu yüzden Sözleşme’den asla vazgeçmeyeceğiz.

Fesih kararına ilişkin 200’ü aşkın davanın açıldığını belirten EŞİK, “İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak sadece kadınların değil, demokratik bir ülkede adaletli ve insanca yaşamdan yana olan herkesin sorumluluğudur” diyerek yarın Danıştay’da görülecek olan duruşumaya, kadın ve LGBTİ+ örgütlerini, baroları, emek ve meslek örgütlerini,  siyasi partileri; eşit ve şiddetsiz bir yaşam isteyen herkesi İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmaya çağırdı.

MA-İSTANBUL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.