
Köln'deki bir düğün salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Köln, Bonn ve çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlılar yoğun ilgi gösterdi.
Etkinlikte konuşma yapan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Muslim, onurlu bir yaşam kurmak için yola çıktıklarını belirtti. Muslim devamla, "Nice şehitler versek de halen sözümüzün arkasındayız. Rojava'daki direniş, 29. Kürt direnişinin bir parçasıdır. 40 milyon Kürt bu direnişte beraberdir. Bunu herkes böyle bilsin" diye konuştu.
'Ortadoğu'ya öncülük yapıyoruz'
Muslim, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha başlarken bu mücadelenin sadece kendimiz için olmadığını belirtmiştik. Ortadoğu'daki tüm yanlışları düzeltmek için mücadele ediyoruz. Mezopotamya'da birileri köle birileri ağa olmuş! Ama kurduğumuz Demokratik Özerklikle oradaki tüm halklar özgürce yaşama şansını yakaladılar. Biz Demokratik Özerkliği ilan ederek tarihi bir yanlışı düzeltiyoruz ve Ortadoğu'ya öncülük yapıyoruz. Kardeşliği inşa ediyoruz. Barışı inşa ediyoruz. Herkesle barış içinde ve kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bizler, barış mücadelecileriyiz."
Rojava Halk Meclisi Eşbaşkanı Sinem Mohammed ise, Kürt Halk Önderi'ne karşı geliştirilen 15 Şubat Komplosu'na dikkat çekerek, "Sandılar ki bu mücadeleyi bitiririz. Ama herkes anladı ki, Önder Öcalan Kürt halkının iradesidir" diye konuştu.
'Kimse inanmazdı, şimdi başardık'
Tarihi günlerden geçildiğini belirten Mohammed, "Kimse Rojava'nın bir gün özgür olabileceğine inanmazdı. Şimdiyse başardık; oradaki bütün halklarla beraber özgürlüğü büyütüyoruz. Rojava'daki Kürtler olarak Ortadoğu ve Suriye için bir model olacağız. Ortadoğu'daki demokrasiye öncülük edeceğiz" ifadelerinde bulundu.
Oldukça coşkulu geçen geceye sanatçılar Şükrü Selim, Serdar Azad, Zuber Cemil, Cevad Mervani, Diyar, Deniz, Abbas Ahmed, Şemdin, Roj Ali, Xelil Xemgin, Kawa, Şêro Betê, Seyidxan, Marus ve Peywan Arjîn de şarkılarıyla destek verdi. Özgürlük mücadelesinde gazi olan Metin Ronadî ise bir şiirle katkı sundu.
ADEM KARAÇOBAN/KÖLN