
Uluslararası Yazarlar Birliği Danimarka Şubesi'nin konuğu olarak Kopenhag’da bulunan BDP Amed Milletvekili Altan Tan, bazı basın kuruluşları ve politikacılarla yaptığı görüşmelerin ardından, Danimarka Kürt Kültür Merkezi (DDKC) tarafından Çarşamba akşamı düzenlenen bir halk toplantısına katıldı. Tan, Kürt sorununu yanlış iliklenen bir gömleğe benzetti.
Kopenhag merkezinde bir düğün salonunda gerçekleştirilen ve binden fazla kişinin katıldığı halk toplantısındaki konuşması sık sık alkışlarla kesilen Altan Tan, Kürt sorununun tarihsel arka planını anlattı. Türkiye’de Kürt sorununu, ilk düğmesi yanlış iliklendikten sonra tüm düğmeleri yanlış iliklenen bir gömleğe benzetti. Tan, böylesi tarihsel bir sorunun çözümünün de köklü değişikliklerle mümkün olduğunun altını çizdi.
Kürt halkının haklı talepleri karşısında Türk devletinin ve hükümetinin tutumunun daha fazla baskı ve daha fazla tutuklama olduğunu anlatan Tan, "Bugün BDP’ye selam verenler bile cezaevlerine konuluyor" dedi. Tan, sayıları binleri bulan Kürt siyasetçileri ile birlikte 6 Kürt milletvekilinin haklarının da gasp edilgine işaret etti.
Sizin haddinize değil!
“21. yüzyılda artık Kürtlerin statüsüz kalması mümkün değildir” diyen Tan, temennilerinin elbette yaşadıkları coğrafyada diğer halklarla eşitçe ve kardeşçe yaşamak olduğunu söyledi.
Erdoğan ve hükümetinin dini istismar ettiğini ve BDP’ye oy verenleri Müslüman olmamakla suçladığını anımsatarak, Kürtlerin inançlarını ölçmenin kimsenin haddine olmadığını vurguladı. Tan, Kürtlerin, Türklerden 200 sene önce Müslüman olduğunu ve herkesin bildiği üzere bir çok Kürt aliminin İslam’ı Anadolu topraklarında öğreten kişiler olduğunu söyledi.
Bugün AKP’ye yakınlığıyla bilinen Gülen Cemaati'nin üstat olarak nitelendirdiği Said-i Kurdî’nin bundan 105 sene önce Osmanlı’dan İstanbul’da Kürtçe okul talep ettiğini söyleyen Tan, ama buna rağmen Bülent Arınç gibilerinin halen, “Kürt dili bir medeniyet dili midir” diye sorduğunu ve Türkiye Başbakanı da “Kürtçe eğitim vatanı böler” dediğini hatırlattı.
Sorunun bir din ve inanç meselesi olmadığını, hak ve hukuk mücadelesini olduğunu belirten Tan, herkesin birbirinin inanç ve düşüncesine saygı göstermek zorunda olduğunu dile getirdi. Tan, Kürtler arasında da elbette farklı inanç ve ideolojiden insanların olması kadar doğal bir şey olmadığını, ancak meselenin Kürtlerin bulundukları yerde, konumda haksızlığa karşı durmak olduğunu ifade etti.
Gülen Cemaati’ne de seslenen Tan, “Gerektiğinde kalk de ki, Kürtlere yapılan haksızlıktır. Bunu dersen kardeşiz ama bulunduğun yerde İslam ümmetçiliğini Türk ümmetçiliğine dönüştürürsen, herkesi Türkleştirmeye çalıştırırsan, o zaman kusura bakma seninle işimiz olmaz” dedi.
Katılımcıların toplantı sırasında Altan Tan’a yönelttikleri yoğun sorular nedeniyle toplantı planlanandan daha geç saatte bitti. Tan, bugün Danimarka’ya gelme nedeni olan Danimarka Pen Kurumu’nun düzenlediği cezaevlerindeki yazar ve gazetecilerin konu olduğu toplantıya katılacak. Toplantıya ayrıca gazeteci Mehmet Altan ve yönetmen Mehmet Çoban da katılacak.
İBRAHİM BENLİ - KOPENHAG