Konferans, “Sosyal bilimlerin gelişimini doğru okumak”, “Jineolojinin kavram, kuram ve kurumlarının dayanacağı bilgi yapılanmaları” ve “Öz savunma deneyimlerinin jineoloji ekseninde analizi” başlıklarıyla yapıldı.
Sunumunu yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi Aktivisti Zeynep Coşkun, mevcut bilimin devletin hakimiyet alanından çıkmadığı müddetçe de özgürleşemeyeceğine dikkat çekti.
Ardından Jineoloji Avrupa Komitesinden Haskar Kirmizigül söz aldı. Kırmızıgül, jineolojinin sosyal bilimler de dahil mitoloji, din ve felsefeyi eleştirel bakarak kendi kuramını oluşturacağını ifade etti. Jineolojinin inşasının ancak toplumla buluştuğu oranda mümkün olduğuna dikkat çeken Kırmızıgül, "kadın hakikatini ortaya çıkarmak için bir kadın dengbêjin anlatımları, bir gerillanın günlüğüne yazdıkları ya da Êzîdî kadınlarla yüz yüze görüşülerek yapılan bir alan araştırması, yararlanılacak bilgi yapılanmalarıdır" diye konuştu.
‘Diren, isyan et, yeniyi yarat’
“Öz savunma deneyimlerinin jineoloji ekseninde analizi” başlığı altında sunum yapan “Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi sözcülerinden Havin Güneşer ise “Ataerkil sistemlerin, topluluğun devamı açısından, üretim, üreme ve güvenlik üzerinden kendini kurumlaştırıp tekelleştirdiğini, pratik uygulamasının ise şiddet kullanarak kadını tekrardan eve kapatmaya yönelik olduğunu belirtti. Güneşer, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın ise ‘direnin, isyan edin ve yeniyi yaratın’ diyerek, 21. yüzyılı kadının yüzyılı olmaya aday hale getirdiğini vurguladı.
STOCKHOLM