Su talebine hücre cezası

Kadın Haberleri —

Patnos L Tipi Cezaevi

Patnos L Tipi Cezaevi

  • Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki siyasi tutsaklar Mizgin Kayıtbey’e son 3 ayda 11, Lale Kabişen’e ise 8 hücre cezası dışında su istediği için de ayrı hücre cezası verildi. Cezaevi yönetiminin sistematik baskı kurduğu kadın tutsaklar iki yıl önce de işkenceye maruz kaldı.

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde erkek gardiyanlar siyasi tutsaklar Mizgin Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıcan Barışer, 31 Ağustos’ta işkence etmişti. 40 gardiyanın 40 dakika boyunca işkence ettiği kadınlar aynı zamanda Hilbulkontra yöntemiyle 4 saat boyunca ‘domuz bağıyla’ bekletildi. İşkencenin teşhir olmasının ardından, Wan Barosu Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Dersim Erişen, Lale Kabişen ile görüştü.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Berivan Kutlu’ya görüşmenin detaylarını anlatan Erişen, 2021’de işkenceye uğrayan Mizgin Kayıtbey ve Lale Kabişen’in sessizlik nedeniyle ikinci kez işkenceye uğradığına işaret etti.

Ailelerin başvurusu üzerine cezaevine ziyarette bulunduklarını ifade eden Erişen, Patnos L Tipi Cezaevi’nde yıllardır çok ciddi sorunlar yaşandığını, bu sorunların yaptıkları son ziyarette de aktarıldığını kaydetti.

Domuz bağı izleri

Tutuklu kadınların 31 Ağustos’ta akşam sayımına erkek gardiyanların gelmesine itiraz etmesi üzerine olayların cereyan ettiğini belirten Erişen, “Kadın mahpusların itirazı üzerine bir gün sonra işkence ve darp oluyor. Normalde cezaevinde kadın mahpus koğuşlarına erkek jandarma aylık aramalarda katılır. Erkek gardiyanların sayım ya da başka sebeple kadın koğuşlarına girmesi söz konusu olamaz. Bize aktarılan iddialara göre, kadın mahpuslar domuz bağıyla bağlanıyor ve işkence saatlerce sürüyor. Görüşmeyi bir hafta yaptıktan sonra kadın mahpusların ellerinde kollarında morartı ve kabuk tutmuş yaralar vardı” diye konuştu.

Cezasızlığın ardı arkası kesilmiyor

İşkencenin bu kadar artmasının nedenlerinden birinin de soruşturmaların takipsizlikle sonuçlanması olduğuna işaret eden Erişen, “Özcesi sorumlular, ‘yaptığım yanıma kalıyor’ anlayışıyla pervasızlaşıyor. Bir diğer neden, güçlü bir tepkiselliğin dışarıda ve sivil toplum kuruluşları ya da hukuk kurumları tarafından gelişmemesidir. Üyesi olduğumuz hukuk kurumları bile periyot rapor hazırlama ve raporları deklere etmeyle yetiniyor. Sorunların ciddi boyutta gündem oluşturmaması, toplumu da hafızasızlaştırdığı gibi doğal bir rıza durumu geliştiriyor” şeklinde konuştu.

Keyfi cezalar

Cezaevi yönetiminin tutuklu Mizgin Kayıtbey ve Lale Kabişen üzerinde sistematik olarak baskı kurduğunu belirten Erişen, “Bize aktarılan bilgiye göre; Mizgin Kayıtbey’e son 3 ayda 11 hücre cezası verilmiş ve çoğu da infaz edilmiş. Yine Lale Kabişen’e son 3 ayda 8 hücre cezası verilmiş ve 4 hücre cezasını infaz etmiş. Kabişen, hücreye atılıyor ve kendisine su verilmiyor. Su istemesi üzerine Kabişen ve gardiyanlar arasında tartışma çıkıyor, tutukluya su istediği için hücre cezası veriliyor” diye konuştu.

WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.