HDP Van Mulletvekili Murat Sarısaç’ı korsanca takip ederken suç üstü yakalan Türk devlet güçleri, Sarısaç’ın yanındaki HDP PM Üyesi’nin ‘terörist’ diye gözaltına aldı. Türk medyası, ”terörist HDP milletvekilinin evinde yakalandı” diye haber yaptı. Sarısaç, ‘terörist’ yalanlarını da yüzlerice çarpınca da Türk yargısı eliyle soruşturma başlattılar.

Kendisini takip eden aracı teşhir eden HDP Milletvekili Murat Sarısaç hakkında soruşturma başlatıldı. Devletin ajansı AA, soruşturmayı, ”Evinde PKK’lı teröristi saklayan HDP milletvekiline soruşturma” başlıklı haberle duyurdu.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın günlerdir kendisini takip eden bir aracı ve içerindekileri Cuma günü görüntüleyerek teşhir etmesi sonrasında aracının önü kesilerek PM Üyesi Yunus Durdu gözaltına alınmıştı. Yaşanan bu olay akabinde gözaltına alınan PM üyesi Durdu için Türk medyasında “PKK’lı terörist HDP’li milletvekilinin evinden çıktı” başlıklı haberler servis edildi.

   

Van Valiliği’nin aracından zorla çıkarılarak gözaltına alınan Parti Meclis üyesi Yunus Durdu için yaptığı ”Örgüte eleman kazandıran kişiler gözaltına alındı” şeklindeki açıklamaya atıfta bulunan Sarısaç, ”Evet, Yunus Durdu partimize eleman kazandırıyor. PM olması itibariyle Yunus Durdu’nun görevi zaten HDP’nin güçlenmesini sağlamak ve üye sayısını arttırmak” dedi. PM Üyesi Durdu’nun partinin resmi bir üyesi ve çalışanı olduğunu söyleyen Sarısaç, Durdu ile birlikte kentte yaptıkları tüm etkinleri partinin resmi hesaplarında yayınladı. Sarısaç, ”Hatta Durdu’nun da içerisinde olduğu bir grup arkadaşımızla bir gün önce kentteki STK’leri ziyaret ettik ve hesaplarımızda paylaştık. Havuz medyasının anında bir manipülasyona girmesinin temel nedeni polislerin kaçma biçiminin yarattığı bir sonuçtur. Dünkü görüntüler Kürdistan’da halka yapılan baskı, zulüm politikalarının 30 saniyelik yansımasıydı. Bu zulüm her gün bu halka uygulanıyor. Kürdistan’da Kürtlerle ilgili ayrı bir hukuk var ve bu hukuk işte böyle pervasızca kendisini gösteriyor. Çünkü bu kişiler burada yaptıkları tüm zulümleri mubah görüyorlar ve bunun açıkçası bir cezai karşılığının da olmadığını iyi biliyorlar” dedi.

   

Bunları deşifre ettiğimi için

 Önceki gün kentte bulunan yüzlerce eve baskın yapıldığını, 47 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Sarısaç, şöyle devam etti:  ”Korkutma amaçlı polis birçok evi basıyor, arama yapıyor ve ‘yanlış ihbar’ diyerek çıkıyor. Bu politika bir kaç günlük bir politika değil. Dünkü mesele bu kişileri deşifre ettiğim için şahsım üzerinden gelişti. Bu kişileri deşifre etmesem belki de bugün bu arkadaşımız terörist ilan edilmeyecekti. Modern Torosların çektiğim görüntülerle açığa çıkmasından sonra devlet bu durumu manipüle etme, bunun üzerinden başka bir algı yaratmaya çalıştı. Her gün neredeyse insanlar işte bu modern Toroslarla kaçırılıyor, gözaltına alınıyor ve ajanlaştırılmak için tehdit ediliyor. Her gün bu tipler köylere gidip insanları tehdit ediyor.” dedi.

Tutuklama için bahane yaratılıyor

 Kendisini takip eden kişilerin hukuksuzca bir şey yaptıklarının farkında olduklarını vurgulayan Sarısaç, şunları kaydetti: ”Hukuksuzca hareket eden, kimlikleri vermeyen bu kişilerin kaçma nedeni ortaya koyuyor ki bunlar gerçekten hukuksuz bir şey yapıyor ve bunu gizleme ihtiyacı hissediyorlar. Zaten hemen aynı gün ‘Terörist milletvekilinin evinde çıktı’ diye başlık atmaya başladılar. Çıkan tüm haberler tek tip olarak yayınlandı. Belli ki polis bunu servis etmiş ve yayınlamalarını istemiş. Bu arkadaşımızı tutuklamak için bir sebep yaratmak gerekiyordu ve bunun adımlarını medya üzerinden attılar. Bu yaşananlar ilk değil. Düşman hukukuyla Kürt halkına yaklaşıyorlar. AKP’nin bu yaklaşımı sadece PM üyeleri, halka ve milletvekillerine değil, topyekun bu halkın tüm değerlerine yaklaşım biçimidir.”

Sarısaç hakkında soruşturma

HDP Milletvekili Murat Sarısaç hakkında dün de Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılığın, soruşturmayı, ”terör örgütüne yardım ve yataklık, terörle mücadele kanunu 6. maddesine aykırılık ve kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” iddialarıyla başlattığı belirtildi.  Açılan soruşturmayı, ”Evinde PKK’lı teröristi saklayan HDP milletvekiline soruşturma” başlığıyla duyuran Anadolu Ajansı (AA),  ”Terör örgütüne eleman sağladığı tespit edilen teröristi evinde saklayan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç hakkında soruşturma başlatıldı” şeklinde Sarısaç’ı hedef gösterdi.

‘Torosların ittifakı yine işbaşında’

HDP ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, AKP-MHP iktidarının 1990’lı yılların karanlık dönemini aratmayacak yol ve yöntemlerle demokratik ve barışçıl mücadele yürütenleri hedef aldığına dikkat çekilerek,“Torosların ittifakı yine işbaşında” dedi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Önce yüzlerini gizleyen ve panikleyen şahıslar, bir süre sonra aldıkları talimatla, korsanvari bir şekilde vekilimizin aracının önünü keserek Parti Meclisi Üyemiz Yunus Durdu’yu kaçırmıştır. Yasa ve hukuk tanımayan ve korsanvari yöntemleri teşhir olan bu şahıslar, panik halinde ve suçluluk psikolojisiyle devletin resmi ajansı olan Anadolu Ajansı’nı da (AA) alet ettikleri bir kumpas kurmuşlardır. AA, milletvekilimizle birlikte kongre çalışmalarımızı yürüten PM Üyemiz Yunus Durdu’nun kaçırılmasını ve milletvekilimizin takip edilmesini amacından saptırmak için ismini kodlayarak, ‘aranan terörist milletvekilinin aracında gözaltına alınmıştır’ başlıklı haberle algı yaratmaya çalışmaktadır. Hazırlanan haberin başlığı ve dili alenen hedef gösterme amaçlıdır ve karanlık odakların işledikleri suçu meşrulaştırma girişimidir. Basın ilkelerini ve ahlakını yok sayan ve iktidarın borazanı olarak çalışan Anadolu Ajansı, partimize yönelik yeni bir kumpasın ve operasyonun sözcülüğünü yapmaktadır.

Tek tek teşhir vedeceğiz

 Bu yöntemlerin tümü, 90’lı yılların o karanlık dönemine ait olan ve faili meçhul cinayetlere davetiye çıkaran yöntemlerdir. 90’lı yılların derin devlet aktörleri ile suç ortaklığı yapan ve Kürt halkını yeniden Beyaz Toroslarla tehdit eden AKP iktidarı, bu yöntemlerle gözdağı vermeye çalışmaktadır. Demokrasi, barış, adalet ve özgürlük mücadelesi yürüten hiçbir kişi iktidarın bu kirli ve karanlık tehditlerine boyun eğmeyecektir. Bu karanlık planları tek tek teşhir etmeye devam edeceğiz. Tansu Çiller’e, Mehmet Ağar’a, o dönemin tetikçilerine ve onların yöntemlerine bel bağlayanlar bir kez daha kaybedeceklerdir. Parti olarak bu kararı alanlar ve uygulayanlar hakkında hukuki işlemleri de başlatmış bulunuyoruz. Bu suçu işleyenler, bugün değilse bile yarın bunun hesabını hukuk önünde verecektir.”

Dört ayda iki kez alınıp bırakıldı

Türk polisi, yargısı ve medyasının ‘terörist’ ilan ettiği Yunus Durdu’nun son 4 ay içerisinde iki kez gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

PM Üyesi Durdu, 6 Ekim 2019’da HDP Milletvekili Murat Sarısaç ile birlikte Amed’den Van’a geldiği sırada Edremit ilçesinde araçları durduruldu. Polislerce “ihbar var” denilerek durdurulan araçta arama yapmak isteyen polislere izin vermeyen Sarısaç’ın aracının geçişişine izin verilmemişti. Ardından üç saat boyunca yolda bekletilen araçta bulunan PM üyeleri Kadriye Özgüç, Yunus Durdu ve Rojhat Yaşari polislerce gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan PM üyeleri, götürüldükleri Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde aynı gün ifadeleri alındıktan sonra savcılığa bile çıkarılmadan serbest bırakılmıştı.

 Durdu, bu olaydan sonra HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli’nin Van’a geldiği 18 Ekim’de ikinci kez gözaltında alındı. Temelli ve milletvekillerince yapılmak istenen açıklama polislerce engellenmiş, partililer İl Örgütü binasına doğru yürümek isterken polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Yaşanan arbedede polis, Yunus Durdu ile birlikte bazı partilileri darp ederek gözaltına almıştı. Gözaltına alınan Durdu, ertesi gün savcılığa sevk edilmiş ve 2911 sayılı “Toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla hakkında işlem yapılarak serbest bırakılmıştı.

 

 VAN