ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler, önümüzdeki ay Cenevre’de Suriye konulu uluslararası bir konferans düzenlemeye hazırlanırken, savaşan taraflardan Suriye Ulusal Konseyi (SUK), uluslararası gözlemcilerin denetiminde bir ateşkese hazır olduklarını açıkladı.


Arap Birliği şartı

SUK’un Moskova temsilcisi Mahmud Al Hamza, “Arap Birliği gözlemcileri gelirse ateşi keseriz” dedi. Rusya’nın Sesi radyosunun geçtiği habere göre Hamza, “SUK ve Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), diğer devrimci güçler ve Özgür Suriye Ordusu ile koordinasyon halinde, belli bir süre için silahlı eylemi durdurabilir; ancak Humus, Halep ve diğer şehirlere Arap Birliği ve diğer ülkelerden gözlemcilerin girmesi şartıyla” ifadesini kullandı. Temsilci, uluslararası gözlemcilerin taraflardan hiçbirinin ateşkesi bozmaması için güvence olacağını vurguladı.


Çağrı yanıt bulur mu?
Ancak bu çağrının ne kadar karşılık bulacağı bilinmiyor. Zira Türkiye ve Batı destekli Suriye muhalefeti hem siyasi hem de askeri alanda çok parçalı bir duruş sergiliyor. Siyasi alanda Suriye halklarını temsil edecek bir bileşim bugüne kadar oluşturulmadı. SUK’un çatı örgütü SMDK’nin askeri kanadı Özgür Suriye Ordusu ise cephede zayıfladı ve yerini başka gruplar doldurdu.

‘Cenevre-2’nin koşulu yok’

Öte yandan SUK temsilcisi, Konsey olarak Cenevre-2 Konferansı’nın yapılmasından yana olduklarını, ancak konferansın düzenlenmesi için henüz şartların oluşmadığını düşündüklerini söyledi. Cenevre-2’nin temel fikrinin 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Anlaşması’nın yerine getirilmesi olduğunu hatırlatan Hamza, sözkonusu anlaşmanın, silahlı çatışmalara son verilmesi, hükümet ordusunun ve ağır silahların şehirlerden çekilmesi, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve hükümet ile muhalefet arasında diyalogun başlamasını öngördüğünü belirtti. Esad hükümetinin anlaşmada yer alan tek bir maddeyi bile yerine getirmediğini ifade eden SUK temsilcisi, bu nedenle yeni Cenevre’nin söz konusu olamayacağını savundu.

MOSKOVA