Süphan’ın başı hep dikti

Remziye Çabuk

Remziye Çabuk

  •  Rize Kalkandere Cezaevi’nde katledilen ve “Beni ancak halkımız ve PKK yargılayabilir” sözleriyle duruşundan taviz vermeyen Süphan Çabuk’un annesi Remziye Çabuk, “Süphan’ın başı hep dikti, özgür ülke ve özgür bir yaşam hayali vardı” dedi. 

İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre, 2022 yılında en az 63 tutuklu katledildi. Cezaevinden katledilenlerden biri de Süphan Çabuk Daha önce tedavisinin engellendiği ÖHD raporlarına yansıyan Çabuk, duruşmaya katılacağı 12 Ekim 2022’de bulunduğu Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’nde katledildi. Çabuk’un bedeninde darp ve morluk izleri olduğu görülmüştü. 

Mezopotamya Ajansı’ndan Eylem Aktaş ve Mahmut Altıntaş’ın haberine göre yaklaşık 5 yıl Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde kalan Süphan Çabuk, yargılanması devam ederken “güvenlik” gerekçesiyle 18 Aralık 2020'de Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildi. Çabuk, “güvenlik” diye götürüldüğü Rize’de işkence ve hak ihlallerine sistematik olarak maruz kaldı. Özgürlük için Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) Ağustos ayı Karadeniz Bölge Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu’nda, Çabuk’un yaşadığı ihlaller yer aldı ve tedavi edilmesinin önüne geçildiği vurgulandı.

Her insana dokunurdu

Anne Remziye Çabuk, oğlu Süphan Çabuk’u ve mücadelesini anlattı. “Çok güzel bir çocuktu” sözleriyle oğlunu anlatmaya başlayan anne Çabuk, “İnsani olarak çok temiz ve çok dürüst biriydi. Onu çok severdik. En küçük çocuğumdu. Herkesi arkadaşı olarak görür, severdi. Arkadaşlarıyla arası çok iyiydi, çok sevilen biriydi. Her insana dokunurdu, toprak, su, çiçek her şey onun için anlamlıydı. Müthiş bir insan sevgisi vardı. Çok fedakârdı” dedi. 

Okula bir daha gitmedi

Anne Çabuk, Süphan’ın üniversite için gittiği Van’da Fizik Öğretmenliği bölümünü terk edip, daha sonra tekrar sınava girip Antalya’da iktisat bölümüne yerleştiğini belirtti. Süphan’ın Antalya’daki YÖK protestolarına katıldığı için polislerce saldırıya uğradığını ve bu esnada kalp krizi geçirdiğini aktaran anne Çabuk, “YÖK protestosuna katıldığı için kendilerine saldırı yapıldı ve 500 Kürt öğrenciye saldırdılar. Süphan orada kalp krizi geçirdi. Amed’e getirdik, anjiyo oldu. Bir ay kaldıktan sonra tekrar okula döndü. Sonra okuldan beni arayıp, Süphan’ı okuldan uzaklaştırdıklarını söylediler. Süphan ise bu karar sonrası eve döndü ve mücadeleye katıldı. Uzaklaştırması bittikten sonra da okula bir daha gitmedi” şeklinde konuştu. 

2014’te gerillaya katıldı 

Süphan’ın çok okuduğunu ve hep bir arayış içinde olduğunu söyleyen Çabuk, “Nereye ait olduğunu öğrendi ve o alanda kendini yetiştirdi. Katılımı Şengal’de yaşananlar üzerine oldu. Çocukların ölümüne üzülüyordu. Kürtlere yapılan zulmü kabul etmiyordu. Katliamları durdurmak için mücadele veriyordu. Bana diyordu ‘ya cezaevinde olacağım ya da başka bir yerde olacağım.’ 2014 Temmuz’da katıldı. Kürtlerin ölümünün insanlık açısından kabul edilemez olduğunu söylüyordu. Ölümleri durdurmak için katılım yaptı. Özgür bir ülke ve özgür bir yaşam için mücadele ediyordu” dedi. 

Mahkeme salonunda işkence 

Süphan’ın Sur’da tutuklandığını duyduklarını söyleyen Çabuk, “Türk kanallarında iki kez müebbet verildiği, ayrıca da 153 yıl de ek ceza verildiği söylendi. Mahkemede hakim O’na savunmasını yapmasını söyledi. O da yalnızca Kürt halkına savunma yapacağını söyledi. Cizre, Nusaybin, Sur, Hakkari ve önderliği için savunma yapacağını, onlara bir savunma yapmayacağını söyledi. Sonra mahkemeden darp edilerek dışarı çıkardılar. Bende kızdım, orasının hukuk salonu olduğunu, darp salonu olmadığını söyledim” şeklinde ifadeler kullandı. 

‘Beni öldürecekler’

Oğluyla görüşmelerinde oğlunun yaşadıkları hak ihlallerini kendisiyle paylaştığını söyleyen anne Çabuk, oğlunun Rize’ye sürgün edildikten sonra “beni öldürecekler” dediğini aktardı. Anne Çabuk, şunları söyledi: “Koronaya yakalandı ve tekli hücreye koydular. Sonra sürgün edildiği haberini aldık.  Kalkandere’ye götürdüklerinden sonra kardeşini aradı ve kendisini öldüreceklerini söyledi. Avukatlara haber vermesini istedi. O cezaevinde her gün darp edildiklerini söylüyordu. Sonra bir süre haber alamadık. Cezaevine bu durumu sorduğumuzda, cezaevi alt yapısının bozulduğunu söylüyorlardı. Sonra ulaştık, o zaman kıştı, ona nasıl idare ettiğini söylediğimde havluyla idare ettiğini söyledi. Hastaydı ama hastaneye götürmüyorlardı. Ama o hastanelerinin de darp yeri olduğunu ifade ediyordu. Hasta olsalar bile hastaneye götürülmediklerini, işkence gördüklerini söylüyordu.” 

Son görüş 

Oğlunu en son 2 ay önce gördüğünü söyleyen anne Çabuk, “Gittiğimizde durumu çok kötüydü, bayağı zayıflamıştı. FETÖ’cülerin yanına koymuşlardı onları. Bu 29 Ekim’de görüşü vardı, görmeye gidecektik ama gidemedik” dedi. 

Duruşmasının olduğu gün Amed’e mahkemeye gittiğini aktaran Çabuk, şunları anlattı: “Ama bizi çağırmıyorlardı.  Neden çağırmadıklarını sorduğumda; avukat sorunu olduğunu söylediler. Sonra içeri girdik, SEGBİS açıldı, iki gardiyan geldi.  Sonra da hâkim bir şeyler söyledi ve bitti. Ben avukata sorduğumda mahkemenin 11 Kasım’a ertelendiğini söyledi.  O an kötü bir his geldi içime. Akşamında da Süphan’ın iletişim günüydü. Fakat öncesinde Süphan’ın arkadaşlarından birisi ailesini aramış, Süphan’ın dövüldüğünü ve hastaneye kaldırıldığını söylemiş. Sonra kızım cezaevini aradı ve görüş günü olduğunu söyledi ama cezaevi 'hımm bugün mü görüş günü’ deyip telefonu yüzüne kapatmış. Sonra avukatlar da hastaneye kaldırılma durumunu doğruladı. Ben eve dönerken; cezaevinden beni aradılar ve Süphan’ın hastaneye kaldırıldığını ve kurtarılamadığını söylediler.” 

Bizim için onurdur

Oğlunun taviz vermeyen dik duruşunu hiç unutmayacağını söyleyen Çabuk, “Süphan ilk duruşmaya çıktığında başı dikti. Onun başı hep dikti; çünkü kimsenin parasını çalmadı, kimseye haksızlık etmedi. Onun için bizim de başımız dik. O’nun mücadelesi bize onur veriyor. Asla O’na yapılan zulmü unutmayacağım ve sağ kaldığım sürece onun özgürlük mücadelesini sürdüreceğim” dedi.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.